Home » Proef Letland!
Proef Letland - dessert

Proef Letland!

Latvia, douze points. Tot nu toe kende ik Letland eigenlijk alleen maar als één van de deelnemende landen aan het Eurovisie songfestival. Letland viert dit jaar haar 100-jarig bestaan en organiseert daarom deze maand allerlei culinaire activiteiten onder de noemer Proef Letland. Ik mocht aanwezig zijn bij de aftrap met een diner in het Okura!

Proef Letland

100 jaar Letland

Letland viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het is een land in Europa dat deel uitmaakt van de Baltische staten. Het grenst aan Estland, Litouwen, Wit-Rusland en Rusland en is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie. Hoewel het land post-Sovjet is, positioneren ze zichzelf als onderdeel van de Noordse Landen. Cultureel gezien heeft Letland dan ook meer gemeen met het noorden.

In Letland wonen een kleine 2 miljoen mensen. Ruim een derde daarvan woont in de hoofdstad Riga.Vijftig procent van het land bestaat dan ook uit ongerepte natuur, veelal naaldbos. En een lange kustlijn met zandstranden en duinen. En bergen, in de winter is Letland een fijne wintersport bestemming! De vliegtijd Amsterdam-Riga is maar 2 uur en 15 minuten.

Proef Letland

Proef Letland!

Wist je dat Letland een hele bijzondere regionale en seizoensgebonden keuken heeft? En dat berkensap hét nationale drankje is? Om de Nederlander kennis te laten maken met dit mooie land worden er in juni allerlei activiteiten georganiseerd onder de naam Magnetic Lavia of Proef Letland

De aftrap vond plaats in het Okura, waar Letse chefs Dzintars Kristovskis en Nauris Petersons een viergangen-diner bereidde met Hollandse chef Maurits van der Vooren. Zij maakten uiteraard gebruik van de lokale en seizoensgeboden ingredienten uit Letland.

Proef Letland - berkensap

Na een toost met een heerlijk glas gefermenteerde berkensap (een perfecte alcoholvrij alternatief voor prosecco en bovendien gezond!) kregen we als eerste voorgerecht een heerlijk sardientje in zuurdesembeslag met een kweeperenmayonais geserveerd. Een goed begin!

Proef Letland - sardien

Het tweede voorgerecht was een ‘risotto’ van aardappel met wilde knofloof, geitenkaas en olie van daslook en doperwtencressen. Een indrukwekkend staaltje snijwerk, om aardappel dusdanig fijn te snijden dat het als een risotto kan worden verwerkt. Ik vond het gerecht persoonlijk iets te zwaar om als voorgerecht te kunnen dienen. Maar wel heel lekker, vooral in combinatie met de daslook en geitenkaas.

Proef Letland - risotto

Als hoofdgerecht kregen we een op hennep gerookte kabeljauw met bloemkoolcouscous, hazelnootmelk, havermoutcreme, wilde champignons, hennepzaadolie en melganzenvoet.

Proef Letland - kabeljauw

The best voor last: het nagerecht bestond uit structuren van aardbeien, rabarber, yoghurt, dragon, met een touch of hooi. Heel bijzonder om te proeven, hoe de espuma van in yoghurt getrokken hooi een heerlijk ‘aards’ accent aan dit frisse dessert gaf. En is het geen plaatje om te zien?

Proef Letland - dessert

De Letse keuken

De Letse keuken bevat uitsluitend seizoensproducten, met als gevolg dat de inwoners creatief zijn met wat ze hebben. De keuken zit dan ook, net als het land zelf, vol verassingen, van lichte zomerse soepjes tot hartige gebakjes. Denk aan koude bietensoep, gerookte vis of het gebakje genaamd Vecriga dat bestaat uit soesjesdeeg met kwark-vanillevulling. Bessen in de vorm van sap of saus staan overal op het menu, net als ‘buberts’: griesmeelpap met slagroom.

Andere populaire Letse gerechten en producten zijn roggebrood, ingemaakte groenten en zuurkool, gerookte vis en bessen. Hét nationale gerecht is een stoofpotje van grijze erwten, ui en spek.

Driehonderd jaar onder Russisch bewind laat natuurlijk ook duidelijk zijn sporen na. En omdat etnische Russen een kwart van de populatie uitmaken is het niet moeilijk om Russische gerechten in de keuken terug te vinden, zoals blinis en borscht.

Proef Letland

Nieuwsgierig geworden?

Tot en met 1 juli kun je terecht voor typisch Letse producten in de PLUS Koelhuis in Bergschenhoek en de conceptstores Global & Green Textiles en Ludo & Hedo in Amsterdam en Malinka in Rijswijk.

Hier koop je o.a. berkenwater, heerlijke fruit- en groentesnoepjes, gerookt vlees, fruitsiropen en Letse koekjes.

Als ze mij de volgende keer vragen naar wat ik van de Letse keuken vindt, kan ik volmondig zeggen: Latvia, douze points!

Fotografie: Arnold van West

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*