Home » Uit de moestuin: binnen een week van winter naar lente
Uit de moestuin

Uit de moestuin: binnen een week van winter naar lente

Door gastblogger Ellen Rebel – Het was me een weekje wel, week 6 van 2021. Sneeuwstormen en vorst zoals we het tijden niet hebben meegemaakt. Door de sneeuwstormen hier in de Groenzoom ontstonden super mooie wallenkanten, zoals je ziet in boven- en onderstaande beelden.

Uit de moestuin: winterse plaatjes

Mooie winterse plaatjes

De Groenzoom is normaliter ideaal voor wandelaars en fietsers, echter werd er nu ook volop geschaatst maar ook gelanglauft. Door de harde wind in de periode met hoge vorst leverde dit ook hele mooie plaatjes op van de rietkanten waar ijsophoping ontstond. Toch ook wel weer fijn voor andere weggebruikers als de wegen straks weer goed begaanbaar zijn want hier zijn sommige wegen nog lang ijsbanen gebleven.

Winterse plaatjes

Bij ons hier op de Keulseweg was het voor de postbode onbegonnen werk post te bezorgen. Een dag heb ik het lopend voor hem gedaan, de andere dagen kon hij onze straat niet eens bereiken.

Uit de moestuin

Vogels hebben het zwaar

Er waren maar enkele plekken in de Groenzoom waar nog water te bemachtigen was en daar was het ook een drukte van jewelste. De volière van de parkieten hadden we de zaterdag voor de kou al helemaal ingepakt gelukkig en zijn zij de periode goed doorgekomen. Dat kon je niet zeggen van menig meerkoetje dat wij vanmiddag tijdens het schaatsen op de Kaag tegen kwamen. Hier lagen er diversen met hun kopje voorover in het water, wellicht vastgevroren gezeten.

Uit de moestuin: bevroren eieren

Andere bewoners op het erf

Onze kipjes kijken uit naar het voorjaar. Bijna de gehele dag verbleven zij in het binnenhok omdat het buiten veel te koud was. Bij de kippen moesten wij het water tweemaal daags vervangen vanwege de strenge vorst. Ook moesten we elke dag bijtijds de eieren weghalen want van de week waren we te laat en en waren ze bevroren en gebarsten helaas. De afgelopen weken hebben de hanen ook weer ruzie met elkaar gekregen. Een haan wilde echt haantje de voorste zijn, waardoor er nu één haan buiten de boot valt. We hebben navraag gedaan bij kenners hier in de straat en we kunnen het nog een poosje aankijken of de zogenaamde pikorde zich nog herstelt, anders zit er niets anders op dan toch het slechtnieuwsgesprek aan te gaan.

Het overige vee, hond Pien en poesjes Mees, Loes en Panter bleven ook liever voor de kachel liggen in plaats van buiten door de sneeuw te banjeren. De kachel heeft aardige overuren gemaakt afgelopen week om het behaaglijk te houden. Omdat er zoveel gestookt is, ook omdat we nu thuis werken, waren we onlangs door onze wintervoorraad heen en moesten we gedroogd hout bijkopen.

Moestuin voorbereidingen

De voorbereidingen voor de moestuin lopen beetje achter op schema. Op papier ligt de planning klaar. Afgelopen week diverse uitjes en aardappeltjes besteld die toch de komende weken de grond in moeten maar we zijn nog niet klaar met het voorbereidende werk.
Afgelopen week ook weer het fantastische zonnebloemzaad van een vriend gekregen. Deze prachtige zonnebloemen ga ik vanaf maart in etappes zaaien. Als het een succes is, zullen ze te koop aangeboden worden in mijn stalletje aan de kant van de weg.

Als de sneeuw uit de tuin is verdwenen gaan we wel aanvang maken met het vergroten van de moestuin. Hij zal ongeveer 1,5 keer zo groot worden met meer vrije ruimte aan de zijkant en meer paden tussendoor zodat er makkelijker gemaaid kan worden maar ook beter tussendoor gelopen kan worden. Van elk moestuinseizoen leer je weer dingen die je het volgende jaar weer meeneemt.

Verder ga ik de komende weken ook beginnen met voorkweken van diverse groenten. Hier moet ik nog even in gaan duiken. De dagen worden weer lekker langer waardoor we ook langer buiten kunnen vertoeven en we meer in de tuin kunnen doen. Nog vijf weken en dan is het alweer zomertijd!

Het zal druk worden komende weken maar dat is fijn om straks weer alles op te zien komen.

En……. het gaat heerlijk weer worden komend weekend. De voorspellingen voor zaterdag zijn super, 15 graden dus dat zijn wij weer te vinden in onze achtertuin met af en toe een kop koffie op ons favoriete plekje in de zon!

One Comment

  1. Mooi verhaal weer, leuk om te lezen zoals je ’t schrijft

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*