Home » Uit de moestuin: en daar was ie dan..de zon
uit de moestuin - lieveheersbeestje

Uit de moestuin: en daar was ie dan..de zon

Door gastblogger Ellen Rebel – De eerste week van september kwam de zon dan door. Iedereen kijkt er zo naar uit! Heerlijk die warmte op je lijf. Laten we hopen dat het nog even duurt voordat de herfst haar intrede doet. Het afwisselende weer heeft er wel voor gezorgd dat het onkruid bizar snel is gegroeid. Het valt haast niet bij te houden. En doordat het regelmatig zo vochtig is, hebben we ook enorm veel last van naaktslakken dit jaar. Op het fietspad moet je uitkijken dat je niet onderuitgaat door die glibberige beestjes.

Uit de moestuin - vergaderzaal

Elk voordeel heb zijn nadeel

Uitspraak van Cruyff. Wij hebben het ongelooflijk druk gehad afgelopen weken. Wij hebben in ongeveer zes weken de vergaderlocatie De Keulse Hei neergezet. Moest ook wel, want dat was Frank zijn zomervakantie. Het is ontzettend mooi geworden. Er moet nog wel het één en ander gebeuren maar daar hebben we nog een paar weken voor, voordat het officieel geopend gaat worden door de wethouder van Pijnacker-Nootdorp.

Maar waar slaat die uitdrukking van Cruijff dan op? Door de drukte heb ik niet veel tijd gehad voor de moestuin. Door de vele regen hoefde ik het geen enkele keer extra te sproeien maar door de vele regen is het onkruid wel giga gegroeid. Werk aan de winkel dus!

Uit de moestuin - aardbeien

Zomerkoninkjes, oftewel aardbeien

Wat ik niet wist dat de aardbeien deze bijnaam dankt aan een succesvolle reclamecampagne uit de jaren ’70? Afgelopen jaren heb ik niet heel veel plezier van mijn aardbeien gehad. Sinds dit jaar staan ze op een andere plaats in de moestuin. De laatste weken heb ik elke dag wel een bakje aardbeien kunnen plukken en zoals het zich laat aanzien gaat dat ook nog wel een week of wat door.  Ik moet wel zorgen dat er die vieze gladde naaktslakken bij de aardbeien vandaan blijven want die houden er ook van.

We eten ze elke dag door de yoghurt maar ik heb ook al wat potten aardbeienjam gemaakt. Onlangs las ik op de sociale media dat veel aardbeien in de winkel pesticiden bevatten. Let goed op waar je ze koopt, zodat je de herkomst weet. Op deze website lees je veel voordelen van het eten van aardbeien maar ook een paar nadelen. Omdat ik weet hoe ze gekweekt worden, blijf ik ze lekker eten!

Uit de moestuin - boerenkool

Weer voor boerenkool

De boerenkool kunnen we al eten maar zoals altijd gezegd… daar moet de vorst overheen… Maar waarom dan, want hij is nu al goed! Zoals meerdere gewassen treedt bij boerenkool een proces op waarin het zoeter gaat smaken na blootstelling van temperaturen onder het vriespunt.  Wanneer het gaat vriezen, wordt zetmeel in gewassen omgezet in suiker. Een plant doet dit om het vriespunt te verlagen. Hierdoor kunnen ze iets beter tegen de vorst. Je zou zeggen, dan maar even in de vriezer maar dit bevriezen gaat te snel en de temperatuur van twintig graden onder nul is veel te laag.

Uit de moestuin courgettes

Hangcourgette

Wij hebben geen hangjongeren in de tuin maar hangcourgettes. Wat heb ik veel courgettes geoogst afgelopen weken. Zoals al eerder geschreven, diverse soorten gele en groene. De vriezer ligt vol met soep voor de gasten, die hopelijk gaan komen. Ook heb ik een soort courgettes geplaatst die gingen klimmen. Dat gaat nu gebeuren zoals je ziet op de foto.

Uit de moestuin

Nog even knallen voor de opening

De laatste dingen moeten nog worden gedaan. Dubbelglas, verfwerk, aankleding, tafel, gelukkig nog even wat tijd. We krijgen half september nog een lieve oud-collega als gast.

Laten we hopen dat er vele volgen! Wij staan bij diverse organisaties vermeld, andersvergaderen en meetingselect. Dit maakt het vinden maar ook het boeken een stuk makkelijker voor de opdrachtgever.  Heb je interesse en wil je de uitnodiging voor de Open Dag ontvangen? Laat het mij weten!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*