Home » Welke producten zijn een must voor een vegan dieet?
vegan dieet

Welke producten zijn een must voor een vegan dieet?

Tegenwoordig kun je je natuurlijk op veel verschillende dieetschema’s focussen. Jaren geleden begonnen we met vegetarisch, en hier zijn door de jaren heen steeds meer varianten bij gekomen. Zo kun je je nu ook richten op flexitarisch, pescotarisch en bijvoorbeeld vegan eten. Het is lang niet altijd duidelijk wat nu wel goed past binnen een bepaalde voedingsschema, en wat niet. Het kan dan ook best een uitdaging zijn om je maaltijden goed samen te stellen. Wil jij vegan gaan eten? Dan geven wij je inzicht in welke producten je zeker op zou moeten nemen in je vegan dieet.

trends in eten en drinken - de jaren 10 bonen

1. Peulvruchten

Met peulvruchten zit je gewoon eigenlijk altijd goed. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten en ijzer, allemaal voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Juist door de aanwezigheid van eiwitten zorgen peulvruchten er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Peulvruchten zijn veel te vinden in vegan diëten, zoals ook in het vegan dieet van Green Chef, voor wie graag wil werken met maaltijdboxen. 

2. Volkoren producten

Volkoren producten passen ook heel goed binnen een vegan dieetschema. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan brood en pasta in volkoren varianten, maar ook aan bulgur, quinoa en bruine rijst. Zo kun je makkelijk veel variatie aanbrengen in je maaltijden. Het belangrijkste voordeel van volkoren producten is wel de grote hoeveelheid voedingsstoffen die je eruit kunt halen. Volkoren producten zijn rijk aan vitamine B, ijzer, vezels en koolhydraten. 

walnotenboter

3. Zaden en noten

Zaden en noten zijn ook rijk aan goede voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, eiwitten en gezonde vetten. Je hebt natuurlijk volop keuze aan zaden en noten, waardoor ze goed te gebruiken zijn voor tal van gerechten. Maak eens iets met hennepzaad, lijnzaad of chiazaad of ga aan de slag met walnoten en amandelen. Zaden en noten passen prima in een vegan dieet. Daarnaast kun je ook denken aan het gebruik van notenboters, zoals tahin, amandelboter en zelfs pindakaas. 

4. Plantaardige melk

‘Melk is goed voor elk’. We kennen de uitspraak natuurlijk allemaal wel. Gewone melk valt niet binnen het patroon van een vegan dieet, dus als je het echt goed wilt doen moet je de gewone melk laten staan. Dit betekent gelukkig niet dat je helemaal niet kunt genieten van melk. Er zijn namelijk ook plantaardige soorten melk die wel bij een vegan dieet passen. Ook deze varianten zijn rijk aan vitamine D en calcium. Je kunt dan denken aan kokosmelk, havermelk, amandelmelk en natuurlijk sojamelk. 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*