Home » Uit de moestuin: hou vol, de zon is in aantocht!
Uit de moestuin - Mees in de tuin

Uit de moestuin: hou vol, de zon is in aantocht!

Door gastblogger Ellen Rebel – Hoewel het huidige lenteseizoen het koudste is sinds 2013, betekent dat niet dat we straks gaan koukleumen in de zomer, lees ik op weerplaza afgelopen week. Dat is goed nieuws, want iedereen wordt de regen nu wel een beetje beu en we hebben enorm behoefte aan lekker weer. Is het niet voor ons zelf, is het voor de horeca die we dat zo gunnen, dat de terrassen vol zitten. Opbeurend is te lezen dat de kans na een koude lente ook een koele zomer volgt, relatief klein zal zijn. Daar moeten we dan maar op vertrouwen. Nu zijn de berichten al positief namelijk dat het laatste weekend van mei de temperatuur omhoog gaat en de zon door gaat komen.

Uit de moestuin - sla

Moestuin is nu wel nat genoeg

Toch schijnt er af en toe een zonnetje tussen de buien door waardoor de moestuin lekker gaat. Ook het onkruid is blij met dit weer, want dat groeit ook als een malle! Ik heb al menig kropje sla geoogst, zowel voor onszelf als voor de kippen die daar ontzettend gek op zijn. Onze kippen zijn ook heel gek op rijst. Frank  verklaart mij voor gek, af en toe kook ik ook rijst voor ze als ik geen restjes heb.

Nog niet heel veel valt er te oogsten. Als ik terugkijk naar vorig jaar loop ik wel aardig achter maar dat komt door het ontbrekende zonnetje.  Het beregeningssysteem van Gardena moet nog aangelegd worden maar dat heeft nu nog even geen prioriteit met al die regen. Laten we hopen dat we dit snel aan moeten leggen.

Uit de moestuin - bakjes

Kasje wordt steeds completer

In mijn kasje gaat alles heel erg hard. Ik ben van alles aan het voorzaaien en in de bak staan diverse soorten sla die zo ontzettend hard gaan. Je ziet het op de foto’s. In twee weken tijd… 
Een van de dingen die ik nu ook in mijn kasje heb gehangen is een paraplu. De buien waren zo plotseling en heftig dat ik af en toe mijn kasje niet uit kon komen in verband met de regen. Niet dat dat een straf is hoor.

Brandnetelgier

Brandnetelgier of heksensoepje?

Dit staat in een emmer in mijn kas. Het ziet er niet heel erg uitnodigend uit maar als je het ziet staan, lijkt het wel een heksendrankje. Het zorgt dat de planten sterker worden en levert ook wat extra stikstof aan de grond. Je mag het alleen niet bij ui, bonen en knoflook doen.

Vergeten aardappel

Vergeten aardappel

Vorige week ging ik een stukje grond omspitten waar vorig jaar de aardappels stonden. Kom ik nog een aardappel tegen die ik vergeten was en kijk op de foto hoe leuk, dat je goed ziet hoe de groei van een aardappel gaat.
Als je nu ergens rijdt of fietst zie je van die rijen met bergjes in het land. Dit noemen ze “ruggen”. Dit is voor de aardappels.  Zo’n  rug biedt de aardappelplant meer ruimte om te groeien, waardoor een boer meer aardappels uit zijn stuk grond haalt.

Foodtruck

Leuke, drukke week in vooruitzicht

Onlangs zijn wij,  “Lions Dames van Oostland” opgericht en deze week hebben we onze eerste actie voor het goede doel! Fietsen voor een fiets. Met de foodtruck van buurvrouw Yvonne, “Katwijkerburen”, staan we ook alle dagen aan de route en proberen we met de verkoop van onze taarten ook nog wat extra sponsorgeld op te halen. Fiets je niet mee met de route (wat wel ontzettend mooie routes zijn door fantastische natuur) kun je ook gezellig bij de kraam langskomen voor een kopje koffie met taart! Donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 mei is het nog mogelijk. Tot ziens bij de Molenlaan 2 Pijnacker!

One Comment

  1. Jeannette Dijkstra

    Hey hoi, lees je blog nu pas. Wat een leuk bijpraatmoment toch altijd weer en leuke foto’s. De beloofde zon en de betere temperaturen zijn gelukkig gekomen waardoor de moestuin waarschijnlijk ineens is ontploft.
    Leuk weer!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*