Home » Uit de moestuin: genieten van het buitenleven
Uit de moestuin - klaprozen

Uit de moestuin: genieten van het buitenleven

Door gastblogger Ellen Rebel – Met het weer van afgelopen weken kan ik mijn geluk niet op als ik de deuren open doe en door de tuin mijn rondje doe. Onder andere de kippen eten geven. Zij krijgen ook elke dag een kropje sla uit de moestuin. Soms pluksla, soms ijsbergsla. Het is voor hen ook elke dag een verrassing.  De kuikentjes lopen niet meer strak in het kielzog van hun moeder. Helaas is er één door het hek heen gepiept en nooit meer teruggezien. Een van de wyandotte kipjes zit nu ook te broeden en hebben we apart gezet in het konijnenhok, 21 dagen eenzame opsluiting.

azijnen maken

Diverse zelfgemaakte azijnen

Vorig jaar heb ik van alle kinderen een abonnement op het maandblad Landleven gekregen en in juni stonden er hele leuke tips in over azijnen. Ik heb een azijn gemaakt van bieslookbloemetjes en van de vlierbloesem. Het heeft twee weken in het donker gestaan en afgelopen weekend heb ik ze gezeefd. De eerste is een roze azijn geworden die beetje naar pittige ui smaakt en de tweede smaakt heel fris. Deze laatste is gemaakt van appelazijn. Ik kan het recept niet delen maar als je het wenst, stuur mij een berichtje dan stuur ik printscreen. Er staan op de website van Landleven wel hele leuke andere tips.

vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

In onze achtertuin staat een hele mooie grote vlier die afgelopen weken vol stond met bloesem. Behalve de azijn van hierboven heb ik er ook vlierbloesemsiroop van gemaakt. Leuke ideeën vind je op deze website. Ik heb een aantal flessen staan inmiddels. Deze siroop wordt wel met de nodige suikers gemaakt maar het gezonde van vlierbloesem telt ook zeker mee, het is weerstand verhogend. Omdat ik dit nu gemaakt heb, merk ik op dat je de vlier heel erg veel ziet, waar je ook fietst valt mij nu de vlier op.

Koolrabi

Gardena beregeningsysteem

Afgelopen weken heeft Frank het beregeningssysteem van Gardena in de moestuin aangelegd. Ideaal! Tijdens de warme periode vorige week stonden de sproeiers of vroeg in de morgen of laat in de avond eenzijdig aan. Nou.. dit heeft de moestuin goed gedaan want alles groeit als kool, helemaal met de hoeveelheid regen die het weer gehad heeft.  De eerste kool die ik deze week ga oogsten is de koolrabi.  En dan nog natuurlijk weer een lekker soepje van maken. Leuke tip op deze website, koolrabisoep met een Aziatische twist.

salade

Een aanrechtje vol met eigen kweek

Afgelopen week heb ik veel erwten geoogst. Deze kleine zoete groene balletjes zijn niet te vergelijken met erwten uit een potje of blikje. Zo ontzettend zoet en je kan ze goed rauw eten, heerlijk door de sla. Ik heb ze de kinderen van overbuurvrouw Danielle ook laten proeven. Het is gewoon gezond snoepen. Verder heb ik diverse peultjes geoogst en we hebben een paar keer tuinbonen gegeten. Ook dit jaar zaten de tuinbonen weer vol met zwarte luis. Wat dan wel weer grappig is, dat hier bizar veel lieveheersbeestjes op af komen. Wist je dat je lieveheersbeestjes ook online kunt kopen? Hele mooie opruimers van deze luis. Bij mij kwamen ze vanzelf op het licht af, oh nee op de zwarte luis.

oregano ijsblokjes

Kruiden in de vriezer

De kruiden staan nu volop in de tuin maar ook fijn op een later moment hier over te beschikken. Vorig jaar heb ik de oregano gedroogd. Dat ga ik ook nog doen maar nu heb ik ze ook ingevroren. In de ijsblokjesvorm met olijfolie en na 24 uur de “ijsblokjes” los in een zakje in de vriezer. Zoals je in deze link leest, kun je dit goed doen met harde kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn en salie maar minder goed met de zachte kruiden als basilicum.

klaprozen

Uitzonderlijk veel klaprozen dit jaar, maar waar komen die vandaan?

Het is je vast opgevallen afgelopen weken, bizar veel klaprozen aan de kant van de weg. Hoe kan dat?  De afgelopen zomers waren uitzonderlijk warm, waardoor alle meerjarige planten in de bermen zijn afgestorven door de droogte. En die vrijgekomen ruimte heeft de klaproos duidelijk ingenomen. Een leuk weetje, die voor mij nieuw is: de klaproos, papaver of poppy staat symbool voor de Eerste Wereldoorlog en is wellicht het meest geliefde onkruid.

Uit de moestuin: lathyrus

Eerste bloemen van de lathyrus

Je eigen groente kweken is een genot maar je eigen bloemen plukken word je ook heel blij van. De eerste bosjes lathyrus zijn geplukt. Ook de plukzonnebloemen gaan bijna uitkomen.

Waterlelies

Onze waterlelies in de Groenzoom

Weken zie ik al waterlelies in diverse sloten en kijk ik uit naar “onze” waterlelies. YES, Gister zag ik ze ineens in bloei staan! Ik zeg onze, maar ze liggen in een vaart in de Groenzoom. Toen wij de vijver opdoekten vier jaar geleden stonden daar hele mooie waterlelies in. Met veel moeite heeft Frank ze over het eerste witte bruggetje gekiept en blijkbaar een wat later soort want ze staan nu gelukkig weer in bloei. Elk jaar ben ik weer blij dat ze het doen, dit jaar helemaal na de heftige vorst.

One Comment

  1. Jeannette Dijkstra

    Jeetje Ellen, waar zal ik op reageren, wat een heerlijke tuinverhalen weer. Ik ben dol op die klapflappers overal. Echt zomers!
    Wat heerlijk ben je weer bezig geweest met can alles en nog wat. Dat je ervan geniet blijkt wel uit hoe je er over schrijft!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*