Home » Uit de moestuin: en nu op eigen benen!
Hond Pien

Uit de moestuin: en nu op eigen benen!

Door gastblogger Ellen Rebel – Alweer de laatste maand van het jaar en mijn laatste blog via MyHappyKitchen, maar daar later meer over. Het heeft enorm veel geregend in deze maand. Het kippenhok was een grote blubberboel. Varkens zouden het enorm waarderen.  Met gevaar voor eigen leven ga ik elke morgen het hok in om de dames eten en drinken te geven. Maar sinds dit weekend hebben we een aanhanger houtsnippers in het hok erbij gegooid en kunnen onze scharrelkippen ook echt scharrelen in plaats van een giga workout om hun poten uit de modder te krijgen. Ook hen gun je een fijne kerst toch?

Kippen

December veel geleerd in de keuken

Het weegschaaltje is er niet heel blij mee dat ik zoveel uitgeprobeerd heb in de keuken! Niet dat je zelf alles opeet maar je moet het wel proeven! Onze overburen behoren tot ons vast testpanel en willen dit graag blijven doen. Ik heb rond sinterklaas veel kruidnootjes gebakken, en diverse recepten uitgeprobeerd voor koekjes, die ik ook weer met kerstfrutsels versierd heb. Als ik nu enkele betrouwbare recepten op de plank heb liggen,  hoef ik niet meer alles te proeven.

Japanse bladvlo

Japanse bladvlo wordt ingezet

Fijn dat hij ingezet wordt maar ik had nog nooit van de Japanse bladvlo gehoord maar ze zijn er erg blij in de bestrijding van de Japanse Duizendknoop, een echte probleemplant in Nederland. Deze plant is een gigantische woekeraar en zo sterk, dat hij grote schade kan veroorzaken aan gebouwen, wegen en dijken door zijn wortelstokken van circa 7 meter. Bij ons in de straat wordt hij in de gaten gehouden door firma Heijmans

Mocht je hem ergens zien staan, laat het de gemeente weten zodat ze hem kunnen bestrijden. In deze uitzending vanaf de 19de minuut van het journaal wordt het een en ander over deze plant verteld.

Sodastream

Leuke verrassing gekregen!

In december kreeg ik ook een vernieuwd model Sodastream opgestuurd! Met de SodaStream maak je kraanwater bruisend in een herbruikbare fles. De koolzuurcilinder zorgt voor de bubbels van licht tot intens bruisend, met of zonder toegevoegde smaak. Behalve dat het heel lekker is, een bubbeltje te drinken, is het ook nog super duurzaam. Dat scheelt flink wat plastic verpakkingen dankzij de herbruikbare fles. Heel blij mee!

Uit de moestuin: uien

Van ui tot ui

Afgelopen week was het ineens een dag zonder regen en ben ik de tuin in gegaan om de uitjes en knofloken die ik had liggen in de grond te doen. Een zachte week is voorspeld, wat uitjes kunnen waarderen.  Daarna kunnen ze wel wat vorst verdragen. Uien zijn tweejarig wat betekent dat je het eerste jaar vanuit zaad de poot(plant)uitjes krijgt en het jaar erop deze weer de grond in doet voor grote uien. Je kunt deze pootuitjes ook kopen, wat ik gedaan heb. Ik wil het wel gaan proberen met ui-zaad maar wil toch zelf ook oogsten dus kies dit jaar voor beiden!

Zelfgemaakte kerstversiering

Zelf kerstversiering gemaakt

Met mijn fooddroger had ik al een tijdje geleden plakjes citroen gedroogd. Nu kwam ik een leuke tip tegen om met deze gedroogde plakjes, kaneelstokjes, eucalyptus en kralen kerstversiering te maken. Heel simpel en erg leuk om te maken en het ruikt ook nog lekker!

En nu op eigen benen!

Wat ik al hierboven aankondigde, ik stop met gastbloggen via Anne-Marie. Een kleine twee jaar heb ik over van alles en nog wat geschreven, ontzettend leuk om te doen. Op het moment ben ik nog van alles aan het uitvogelen op mijn eigen website om hier mijn eigen blogberichten te gaan plaatsen. Normaliter stuurde ik Anne-Marie elke twee weken mijn word-tekst met foto’s en plaatste zij het op haar website. Ik ben enorm blij dat ik dit via haar heb kunnen doen. Nu ben ik hard bezig die kennis mijzelf eigen te maken. En dat valt heus niet mee, maar ik hou wel van uitdaging. Kijk eens op mijn website en dan zie je een begin van mijn verhalen die over mijn bezoekers gaan, wat ik voor hen maak en mijn avonturen rondom het huis. Het is bij lange na nog niet perfect maar hoop hier de komende weken wel een tevreden pagina neer te zetten en dan gaan zorgen dat Google mij aardig gaat vinden.

Kerstgroet

En dan komend weekend, kerst 2021

Het duurt nu al bijna twee jaar, dat we enorm beperkt worden in ons gaan en staan. Vorig jaar december spraken we ook de hoop uit, dat het in 2021 weer normaal zou mogen worden. 2021 is voor mij een spannend jaar geweest door zekerheden op te zeggen en een nieuwe uitdaging aan te gaan met De Keulse Hei. Voor 2022 wil ik iedereen het allerbeste wensen. We moeten blijven hopen op betere tijden. Hoop doet leven! Hele fijne feestdagen gewenst en heb aandacht voor elkaar in deze moeilijke tijden. En…. Als het lekker weer met de feestdagen is.. denk er dan aan nog even met elkaar te gaan ploggen!

Nawoord Anne-Marie

Bedankt Ellen, voor alle inspirerende verhalen! Ik hoop ook ooit een klein moestuintje te hebben. Ik wens je alle succes met je eigen bedrijf en blog, maar heb er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed gaat komen!

Alle oude blogs van Ellen kun je hier teruglezen. Vanaf nu gaat Ellen verder op De Keulse Hei!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Jeannette Dijkstra

    Voor de laatste keer dus een reactie op je blog via Happy kitcherig. De bezige bij slaat de vleugels uit! Succes meis, je doet het goed!!

  2. Jeannette Dijkstra

    Sorry woordenboek heeft er kitcherig vsn gemaakt, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*