Home ยป Uit de moestuin: koning winter waait een middagje aan!

Uit de moestuin: koning winter waait een middagje aan!

Door gastblogger Ellen Rebel – Vandaag 21 januari 2021 alweer.. een mooie datum. Sommige bruidspaartjes hebben deze datum jaren geleden als mooie trouwdatum gekozen, echter door de Corona nu toch niet een fijne datum gezien de beperkende maatregelen. Onze dochter Bibi  is met kerst ten huwelijk gevraagd door haar vriend Armando. Toen ze van de schrik bijgekomen was, werd het een volmondig Ja, waar wij getuigen van mochten zijn. Geweldig momentje was het! Volgend jaar gaat het pas plaatsvinden. Laten we hopen dat we dan het normale leven weer opgepakt hebben.

Zoals de titel al zegt, Koning Winter kwam zondag in de late middag aan. Je moest het moment wel pakken want de volgende morgen was er niets meer van de sneeuw te zien. Voor de ellende op de weg wel fijn maar weer even genieten van het witte landschap is toch ook fijn.

Uit de moestuin - paadje in de sneeuw

Wat strooien tegen gladheid op de paadjes in je tuin?

Wellicht nooit bij stil gestaan maar het strooien van zout op de paadjes in je tuin is heel erg slecht voor de beplanting. Gebruik strooizand! Meestal wordt de sneeuw bij het schoonvegen van stoepen en paden tussen de planten geveegd en komt het daar terecht. Dat leidt tot zoutvergiftiging van de planten. Dat zal je later in het jaar gaan merken aan vergeeld blad en groeiachterstand bij je planten. Dus strooizand, beter voor je planten en beter voor het milieu!

Verder nog een paar wintertips:

  • Loop niet op het gazon wanneer het vriest. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
  • Laat eventueel gevallen sneeuw lekker liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor je planten.

Uit de moestuin - kas kapot

Noodweer rond feestdagen

Net na de kerst, 27 december om precies te zijn, heeft het enorm gewaaid. Code geel in het gehele land. De storm heette Bella. Was mij even ontgaan. Zij was de zevende storm van 2020 en de eerste in de winter. Nou dat hebben wij geweten. Grappig eens bij deze link van het KNMI te kijken hoe ze de benaming bepalen! Er zaten niet veel ruiten meer in mijn kasje nadat Bella haar hielen had gelicht. Als het straks beter weer gaat worden, ga ik toch Handy Frankie weer lief aankijken of dit op zijn lijstje gezet kan worden.

Uit de moestuin - omgehakte kersenboom

Snoeien in januari

De boom op dit beeld was een kersenboom. Iets te veel gesnoeid zou je zeggen.. De zeer oude boom stond er al toen wij het huis kochten, echter heeft hij het nooit goed gedaan. We hebben hem diverse malen gesnoeid om hem een kans te geven. Afgelopen jaar zaten er twee kersen in echter (zoals vaker bij een kers) waren de vogels mij te snel af, toen ze goed genoeg waren om te plukken. De boom staat niet heel handig in de moestuin vandaar dat we hem toch maar weggehaald hebben dit najaar.

Maar januari is wel zeer geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest. Alleen bij wat zachter weer kun je dit doen. Tot half januari kun je de druif terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, wat zou betekenen dat de druif doodbloedt als deze te laat gesnoeid wordt.

de moestuin in de sneeuw

Nog even rust wat de moestuin betreft

Een nieuw jaar met een nieuwe cyclus voor de tuin breekt weer aan. Alles ziet er nog stil en levenloos uit zoals je ziet op de foto, maar in de bodem ligt alles alweer te wachten om opnieuw uit te lopen als het straks warmer gaat worden. Binnen afzienbare tijd zien wij de bolletjes vast alweer uit de grond komen. Ik fietste onlangs door de wijk Ypenburg en zag dat daar de narcissen al in bloei stonden.

We nemen het er nog maar even van, stilte voor de storm. In de avond ben ik wel bezig met plannen maken. Veel plezier en tot de volgende keer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*