Home » Uit de moestuin: ijsheiligen en vorstgevoelige planten
Uit de moestuin

Uit de moestuin: ijsheiligen en vorstgevoelige planten

Door gastblogger Ellen Rebel – Plant pas na de IJsheiligen je zelf gezaaide, vorstgevoelige plantjes buiten uit, de kans op nachtvorst is dan namelijk een stuk kleiner wordt gezegd!  Natuurlijk weet je nooit 100% zeker dat het na deze periode helemaal niet meer gaat vriezen, maar er komt in Nederland zelden nog nachtvorst voor na 15 mei wordt er geschreven. Nou… ik ben er niet zo zeker van, want het ene record na het andere record wordt tegenwoordig gebroken op meteorologisch gebied. Ik had de sperziebonen al in de grond gezet en die hebben het heel zwaar gehad. Het wordt even spannend of zij het gaan redden. De aardappelen kunnen meestal ook niet tegen nachtvorst maar die staan er gelukkig goed bij!

Lammetjes

Hoop nieuw leven op de Keulseweg

Het voorjaar is volop aanwezig als je door onze straat loopt. Jonge geitjes, lammetjes. De schapen van buurvrouw Danielle hebben ook voor het eerst gejongd. Na wat opstartproblemen doen ze het nu goed. Ook een van de kittens van onze Loes is naar Danielle gegaan en is vorige week bevallen. Wij waren getuigen van de geboorte van de laatste van de vijf kittens. Wat is dat toch fantastisch om te zien. Loes moet nog twee worden en is ze alweer oma.

kuikens

Nieuwe kippen

Ook is een van onze kippen eindelijk broeds. Zal ook wel met het koude weer te maken hebben, dat het zo laat pas is. Vorig jaar hadden we met Pasen al kuikens. Om deze dame een aangename broedperiode te gunnen heeft Frank in de blokhut een kraamkamer van een verhuisdoos gemaakt.  Het uitbroeden van de vijf eieren duurt 21 dagen. Tijdens het broeden verandert het gedrag van een broedse kip. Gedurende deze periode eet en drinkt de hen niet veel, mede om te voorkomen dat zij veel ontlasting produceert en het nest bevuilt. Behalve eieren van haar zussen liggen er ook twee eieren bij van buurvrouw Annemieke die mooie zwarte kippen heeft. Bij buurvrouw Danielle willen de kippen ook niet broeds worden en heeft zij de eieren in een broedmachine gedaan, waarvan de eerste nu aan het uitkomen zijn. Bij de parkieten zijn ook al wat eieren uitgekomen. Hier zal ik jullie volgende keer over berichten.

Sla uit de moestuin

Fietsenvoormijneten.nl

Wist je van het bestaan van deze website? Sinds kort word ik er ook genoemd met mijn kruidenkraam langs de weg. Altijd leuk, Je dagelijkse eten kopen bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers. Met als doel zoveel mogelijk eten uit je eigen streek, minder plastic verpakkingen verbruiken, minder verspilling èn je steunt er de ondernemer in jouw regio mee. En als je het ook nog op de fiets doet, beweeg je meer met een mooi doel: jouw gezondheid. Nou.. .als dat geen motivatie is om te kijken wat er bij jou in de buurt zit? Zelf heb ik ook hier in de buurt mijn adresjes voor het een en ander zoals bijvoorbeeld overheerlijke aardbeien bij het fruitboertje die over een aantal weken ook kersen in de verkoop gaat krijgen. Verder zijn er nu volop pioenrozen te koop langs de kant van de weg.

radijs

Wat staat er in de moestuin?

Ja ja.. ik heb al iets geoogst uit mijn tuin! Radijs! Sommige van de radijzen waren gespleten. Ik had geen idee hoe dat komt, maar googlend kwam ik er net achter, dat het te maken heeft met onregelmatig water krijgen. Dat kan ik dus de weergoden aanrekenen die dan weer een paar droge dagen had in mei en dan weer enorme hoosbuien, die zorgen dat de radijzen niet egaal rond uit de grond komen.

Kas

Verder is in de afgelopen meivakantie mijn kasje gereed gekomen. Ik heb hem inmiddels ingericht. Frank heeft allemaal plankjes rondom gemaakt waar ik alle kruiden heb staan. In eerste instantie dacht Frank een aantal plankjes maar die waren vrij snel vol. Nu heeft hij helemaal rondom op drie hoogten plankjes gemaakt, die inmiddels ook helemaal vol staan. Hebben jullie een idee hoeveel plantjes er op de plankjes staan? 300 stuks! Verder staat er sla in de kweekbak die bijna licht geeft en het supergoed doet, je ziet het bijna groeien. Ik ben er enorm blij mee en voel me helemaal in mijn element als ik in de kas aan het werk ben.

Afrikaantjes

Zaad uit Pijnacker naar Portugal

Onze vroegere buurmannen zijn vorig jaar naar Portugal geëmigreerd. Afgelopen jaar heb ik zaad van mijn bloemen naar hen opgestuurd en onlangs kreeg ik een foto van onder andere de gele afrikaantjes. Bij mij zijn ze het niet gaan doen omdat het veel te koud is geweest maar met de Portugese temperaturen doen ze het goed. Tijdens het appen met hen had ik het ook over de ontelbare Pastel de Nata’s die wij gegeten hebben tijdens onze reis door Portugal. Hij stuurde een recept van een overheerlijk Portugees recept Semifrio de Caramelo, die ik binnenkort ook maar een keer ga maken, want hij ziet er ontzettend lekker uit.

Fietsen voor een fiets

Met Lions dames van Oostland fietsen voor een fiets

Afgelopen weken heb ik met een van mijn medeleden Jacqueline van de Lions drie fietsroutes uitgezet en uitgeschreven voor onze eerste actie voor het goede doel. We gaan geld ophalen voor een duofiets voor zorgkwekerij Pluk de Dag. De inschrijving is inmiddels geopend. Er kan gefietst worden op 24, 27, 28 en 29 mei. Via onze website kun je je voor één van de vier dagen aanmelden. Na afloop krijg je een goed gevulde tas met producten van telers uit de regio. Meld je je zo snel mogelijk aan want vol=vol.

Tuin

Betere temperaturen in aantocht

Zaterdagavond was het gelijk te merken dat de temperatuur omhoog ging en zondag was het gelijk ongeveer 20 graden. De komende week komt er nog wel wat regen aan maar met wat betere temperaturen is het gelijk heel wat aangenamer. We kunnen ook weer een terrasje pakken. Als de zon er dan af en toe bij wil komen, gaan we de goede kant op! Goed voor ons en goed voor de horeca! Heb jij alweer een terrasje gespot?

2 Comments

  1. Jeannette Dijkstra

    Ja hoor de bezige bij is weer goed bezig. Wat een werk. Super leuk om te volgen waar je mee bezig bent!!

  2. Eindelijk voorjaar en zo heerlijk in die tuin met al die jonge beestjes en piepende moestuin-planten . Heerlijk, genieten!
    Leuke tekst Ellen, compliment ??

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*