Home » Uit de moestuin: tropische temperaturen
uit de moestuin: kittens

Uit de moestuin: tropische temperaturen

Door gastblogger Ellen Rebel Een zomer om niet snel te vergeten! Zomer 2020 heeft weer aardig wat records gebroken. Onder andere een warmterecord: sinds het begin van de metingen in 1901 was het bijvoorbeeld op 8 augustus nog nooit zo warm.

Afgelopen weken was ik vrij en vond ik het heerlijk heel vroeg op te staan (meestal zes uur/half zeven) en dan mijn rondje te doen. Kippen los laten en eten geven. De kippen gaf ik vaak in de middag ook vers water omdat het door de bizarre temperaturen snel warm water werd. De kippen moesten ook aansterken door een enorme ramp die zich heeft voldaan, maar daar later meer over. De potten, platte kas, kas en moestuin moest ik zowel in de morgen als in de avond water geven. De kas hebben we zelfs met lakens afgeschermd omdat het veel en veel te heet werd.

Uit de moestuin: nieuw kippenhok

Van 28 kuikens naar 3 kuikens door bloedluis

Voordat we aan kippen begonnen had ik er wel eens van gehoord, bloedluis. Onder andere het eierschandaal met Fibronil, een gif wat in de kippenindustrie is gebruikt tegen bloedluis, in 2017. Afgelopen twee jaren hebben we er geen last van gehad maar dit jaar waren we echt de klos. Elke dag vonden we weer een of meerdere dode kuikens in het leghok. Na overleg met buurvrouw Danielle en controle van het hok bleken wij dit jaar de sjaak waren. En niet een beetje.. miljoenen beestjes. Onze arme kuikens werden in de nacht leeggezogen en stierven aan bloedarmoede. Met spoed roofmijt besteld, die de bloedluis opeet echter hadden we er geen goed gevoel over. Het was te erg.

Het fantastisch mooie hok, door Frank gemaakt, bevatte wel heel veel kieren waar de bloedluis zich achter kon verschuilen. Vrij snel besloten dat er niets anders restte het hok op te doeken. Kleinere onderdelen gelijk verbrand en de rest gelijk naar de Avalex gebracht. Die zelfde dag heeft Handy Frank een simpel hok gebouwd wat geen kieren had waar bloedluis zich in kon verstoppen en wat we elke dag gemakkelijk uit kunnen soppen. Vriend en kippenexpert Ronald is langs gekomen om alle kippen te vangen en preventief onder hun vleugels in te spuiten tegen de bloedluis. Nu twee weken later lijkt het dat we het de baas zijn en hebben we geen dode dieren meer gevonden gelukkig. Uiteindelijk hebben we twee grote kippen en 25 kuikens verloren. Inmiddels zijn we aardige experts op het gebied van bloedluis want we hebben er veel over gelezen en geleerd.

De kippen hebben we afgelopen weken extra verwend met kattenvoer door hun eten. Ze zien er weer gezond uit met een mooie rode kam en inmiddels wordt er ook weer aardig eieren gelegd. Afgelopen dagen vond ik 7 eieren per dag ?. Het hok wordt nog wel groen geverfd echter was het afgelopen weken hier te warm voor om dit klusje te fixen.

Uit de moestuin: fotoposter

Fotoherinnering op hout

Net voor het debacle van de bloedluis hadden we bij fotocadeau een mooie foto op hout van onze haan/kippen laten maken. Ook nog speciaal laten prepareren dat het mooi blijft ondanks weersinvloeden. Gelukkig hebben we nog een mooie herinnering zo. Wij gaan de komende tijd nog een mooie nieuwe plek zoeken voor dit mooie plaatje.

Misschien leuk om van één van de herinneringen van deze zomervakantie ook een product te laten maken bij Fotocadeau? Een foto op hout voor buiten of een ander product van Fotocadeau.nl? Als je de code ME50 gebruikt bij je bestelling krijg je maar liefst 50% korting op alle meerluiken! Dan blijft dat mooie momentje van zomer2020 toch vereeuwigd ?

zongedroogde tomaatjes

Wat hebben we geoogst?

Met de zon van de afgelopen weken ging het hard met de tomaten. Veel cherrytomaatjes geoogst die ik met wat zout en (eigen gedroogde ?) oregano op aluminiumfolie de hele dag in de zon heb laten drogen. Daarna heb ik ze in een potje gedaan en onder de olijfolie gezet zodat ik er op een later moment ook nog plezier van heb.

Verder heel heel veel courgettes geoogst. Met name de gele courgettes doen het ontzettend goed. Wat is dat een dankbare plant. Ik heb er ook heerlijke gerechten mee gemaakt. Onder andere in de grillpan maar ook samen met tomaten gazpacho van gemaakt. Heerlijk, zo’n koud soepje met dat warme weer. Heel eenvoudig: ingrediënten uitje, knoflook, twee gele courgettes, (blikje) gepelde tomaten, zout, peper, paar chilivlokken, twee groentebouillon tabletten, water. Dit alles even laten sudderen in de koekenpan en daarna heel fijn maken in de blender. Lekker koud laten worden en smullen maar.

gazpacho

Het is dit jaar ook een goed sperziebonen jaar. We hebben ze al veel gegeten maar ook ingevroren.
Broccoli hebben we niet zoveel plezier van. De roosjes van de broccoli bestaan uit bloemknoppen en als ze niet snel geoogst worden, ontstaan er gele bloemen. Nou.. bij mij heeft zich nauwelijks een roosje gevormd en had ik gelijk gele bloemen. Ik moet mijn licht nog eens opsteken waarom dit zo snel gebeurt. Googelend kwam ik er niet achter. Tips zijn welkom!

kittensNa acht weken afscheid van de kittens

Wat hebben we acht weken lang genoten van Mies, Kees, Kleine Mees en Panter. Onlangs zijn ze overgedragen aan hun nieuwe baasjes. Alle kittens zijn in een warm nest terecht gekomen. Afgelopen week zijn we bij alle kittens op huisbezoek geweest. Totaal verschillende beestjes die enorm veel aandacht en liefde krijgen op hun nieuwe stek.

Gelukkig gaan we ze nog regelmatig zien. Kees is naar onze zoon Gijs en vriendin Cynthia, Mies naar de overburen en Panter mag bij ons blijven wonen. We hebben even gedacht volgend jaar Loes nog een nestje te laten krijgen maar bij nader inzien wordt ze een dezer dagen toch geholpen. De poezenpil die nu op de markt is heeft op termijn ernstige bijwerkingen en dat wil je toch niet op je geweten hebben. Het waren fantastische weken waar we optimaal van genoten hebben.

uit de moestuin: rozenbottels

Wat doe je met overdaad aan producten?

Vroeger weet ik nog wel dat je in tijden van rozebottels je bang was dat de pitjes in je nek gestopt werden. Dit ging enorm jeuken. Je kan van de rozebottels ook jam maken. Dit had ik wel van mijn moestuinbuurvrouw gehoord maar zelf nog nooit gemaakt. Toen we bij vrienden waren heb ik een emmertje rozebottels en vijgen meegekregen waar ik jam van gemaakt heb. Het schoonmaken van die rozebottels is wel een hels karwei. Ik heb de jam gemaakt met chiazaad en honing zodat het minder suikers bevat maar een volgende keer ga ik het ook nog een keer proberen met geleisuiker.

uit de moestuin: vijgen

Einde zomervakantie nadert

Het was een mooie zomervakantie, heerlijk weer, veel buiten geleefd maar veel te snel gegaan. Vanaf nu ga ik jullie weer tweewekelijks op de hoogte houden over het buitenleven. Ga ik vertellen of het kweken van aubergines in de kas gelukt is ?. Tot dan!

Deze blogpost bevat een gekregen product. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

One Comment

  1. Jeannette Dijkstra

    Wat ellendig zeg het kippenverhaal en zo jammer van jullie prachtige hok. Heerlijk om zo te lezen over jullie wel en wee buiten.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*