Home » Women in foodbusiness: Homemade Queen
homemade queen

Women in foodbusiness: Homemade Queen

Ik heb ontzettend veel bewondering voor vrouwen die hun droom volgen en de stap durven te nemen om voor zichzelf te beginnen. Niet meer werken voor een baas, maar zelf je eigen foodbusiness runnen. Van een succesvol foodblog tot een thuisbakkerij of catering voor feesten en partijen. Wie zijn deze vrouwen, hoe zijn zij tot die stap gekomen, waar dromen zij van en welke tips geven ze je mee? Je leest er over in de nieuwe serie ‘Women in foodbusiness’. In deze eerste aflevering bijt Judith van Homemade Queen het spits af!

keukenWomen in foodbusiness: Homemade Queen

Wie ben en wat doe je?

Ik ben Judith Leurs, 43 jaar, getrouwd met Paco en woon in Hilversum waar ik mijn eigen thuisbakkerij “Homemade Queen” heb. Een bakkerij aan huis of anders gezegd: in mijn eigen keuken bak ik taarten en brood en maak ik chocoladelekkernijen en kindertraktaties. Ik maak alles op bestelling en heb dus geen winkel waar mensen kunnen binnenlopen.

verjaardagstaartjeWanneer en waarom besloot je ‘ik begin voor mijzelf’?                

Na mijn studie Personeel & Organisatie belandde ik min of meer toevallig in het secretaressevak. Hoewel ik dit werk zo’n 15 jaar met veel plezier gedaan, bleef het altijd kriebelen naar “iets” anders. Ik had alleen geen idee wat. Ik besefte me op een gegeven moment dat ik dat werk nog jaren zou kunnen blijven doen, maar dat ik er voor mezelf geen voldoening meer uithaalde. Iets wat ik wel belangrijk vind. Toen heb ik mijn baan opgezegd zonder dat ik enig idee had wat ik verder wilde gaan doen. Omdat ik vind dat je soms gewoon iets moet doen zonder dat je weet wat het volgende hoofdstuk is. Omdat ik toen veel vrije tijd had, ben ik aan de slag gegaan met allemaal klusjes die waren blijven liggen. Bakken heb ik altijd erg leuk gevonden maar dat kwam er door tijdgebrek vaak niet van.

Rocky Road

Toen ik op een avond op internet een recept voor Rocky Road tegen kwam, was ik zo nieuwsgierig hoe deze combinatie van ingrediënten zou smaken dat ik besloot om het te gaan maken. Omdat ik het super lekker vond, gaf ik het cadeau aan een vriendin. Zij was zo enthousiast dat ze me vroeg of ik het ook voor haar wilde maken om cadeau te kunnen doen. Toen bedacht ik me dat ik daar wel “iets” mee kon gaan doen en besloot ik voor mezelf te gaan beginnen.  Ook al had ik nog geen idee wat ik precies wilde en hoe ik het moest gaan aanpakken.

"Ik wist wel dat ik geen standaard lekkernijen wilden gaan maken.
Het moest iets anders zijn dan wat je in een supermarkt of bij de bakker koopt"

Wat ik wel wist, is dat ik geen standaard lekkernijen wilde gaan maken. Ik wilde iets anders dan wat je in een supermarkt of bij een bakker kunt kopen. Een plan had ik niet, eigenlijk ben ik “gewoon” op een dag begonnen. Steeds als ik een nieuw idee had dan ging ik daarmee aan de slag en bekeek ik of het in de smaak viel bij het proefpanel (klanten en kennissen hier in de buurt).

popcorn crunch lollies

Ik ben nu zo’n 3 jaar bezig met Homemade Queen en gaandeweg kreeg ik steeds meer een beeld hoe mijn thuisbakkerij eruit moest gaan zien. Stap voor stap heb ik mijn assortiment samengesteld. In het begin bakte ik vooral voor familie, kennissen en hier in de buurt. Inmiddels heb ik klanten in heel Nederland en wordt er ook veel (van brood tot taartjes en kindertraktaties) met de post opgestuurd. Naast bakken voor particulieren doe ook ik regelmatig opdrachten voor bedrijven voor wie ik vooral lekkernijen als relatiegeschenken maak.

Wat is jouw ‘unique selling point’, wat maakt jou of jouw dienst of product speciaal?

Ik probeer me te onderscheiden door een “anders dan anders” assortiment. Met producten als Magic Cake, Carmelita, Flapjacks en Fudge-Choco-Karameltaart. Ook popcornijsjes en –lollies zul je niet snel vinden bij een bakker of in een supermarkt.

magic cake

Ik merk dat veel mensen het leuk vinden om eens iets anders dan slagroomtaart te serveren. Of om taart cadeau te doen in plaats van een fles wijn of bos bloemen. Natuurlijk maak ik ook de bekende appeltaart, worteltaart of brownies maar ook dan net weer even anders dan standaard. En natuurlijk is wat ik maak vooral heel erg lekker, dat is uiteindelijk waarom klanten weer terugkomen voor een volgende bestelling. Ik probeer zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Voor mensen met allergieën of bepaalde voorkeuren maak ik indien mogelijk producten op maat. En wil iemand een grotere of kleinere taart dan is dat geen probleem.

Wat is jouw doel of droom?

Ik heb niet echt een doel waar ik naartoe werk. Homemade Queen is nu al groter dan ik ooit had kunnen bedenken. Maar als ik kijk naar de korte termijn dan is dat een verbouwing. Zodat de woonkamer geen opslagruimte meer hoeft te zijn. Ik hoop letterlijk en figuurlijk met mijn thuisbakkerij nog verder te groeien. Als ik kijk naar de langere termijn dan heb ik de droom om ooit nog eens een eigen taartencafé plus winkel te hebben. Of dat er ooit van gaat komen, weet ik niet, maar je moet altijd iets te dromen hebben toch?

carmelita

"Vergeleken met mijn vorige banen werk ik veel meer uren en verdien ik heel veel minder. Toch voel ik me succesvol!"

Hoe definieer jij succes?

Succes is voor mij dat ik iets kan doen wat ik leuk vind, waar ik voldoening uit haal en waarin ik mij verder kan ontwikkelen. Als thuisbakker en ondernemer heb ik veel nieuwe dingen moeten leren dat gaat met ups en downs. Maar de voldoening die het geeft als een recept na de zoveelste proefversie eindelijk helemaal goed is of een leuke reactie van een klant is succes voor mij. Vergeleken met mijn vorige banen werk ik veel meer uren en verdien ik heel veel minder. Maar omdat ik er zoveel voldoening uithaal voel ik me heel succesvol. En natuurlijk is het ook super leuk als je merkt dat wat je doet aanslaat en je je bedrijf ziet groeien, dat geeft toch wel een kick!

mueslibrood

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Ik heb geen echte inspiratiebron, maar haal mijn inspiratie overal en nergens vandaan. Op de vreemdste momenten en tijden. Internet, bakboeken, bakprogramma’s, tijdens het boodschappen doen of bestellingen rondbrengen, tijdens vakanties, als ik ’s nachts wakker wordt etc etc. De ene keer heb ik heel veel inspiratie en de andere keer heb ik maandenlang geen inspiratie. Maar als ik eenmaal inspiratie heb dan laat het me niet meer los en ga ik het liefste direct daarmee aan de slag.flyer

"Wacht niet met beginnen voor jezelf tot je een compleet tot in detail uitgewerkt plan hebt"

Welke tip wil je vrouwen die graag voor zichzelf willen beginnen meegeven?

Wacht niet met beginnen voor jezelf tot je een compleet tot in detail uitgewerkt plan heb. Zelf ben ik zonder plan begonnen en het heeft zeker een jaar geduurd voordat ik voor mezelf duidelijk had hoe mijn thuisbakkerij eruit moest gaan zien. Mijn ervaring is dat als je bezig bent pas merkt wat wel/niet aanslaat. Wat op papier een mooi idee kan zijn, kan in de praktijk totaal niet aanslaan. Je bedrijf is ook nooit af, je krijgt gaandeweg nieuwe ideeën of kansen en zo is je bedrijf eigenlijk altijd in ontwikkeling. Het kan best zijn dat je na een paar jaar uiteindelijk een hele andere invulling aan je bedrijf hebt gegeven dan je in eerste instantie in gedachten had.

Contact

logo homemade queen

Website www.homemadequeen.nl
Facebook https://www.facebook.com/homemade.queen
Instagram https://www.instagram.com/homemade_queen

Wat een inspirerend verhaal! En wat een goede tip. Ik denk dat veel mensen inderdaad te lang blijven wachten op en bijschaven aan een perfect ondernemingsplan. Gewoon beginnen, en al doende leren en aanpassen. Bedankt Judith, en succes met je toekomstplannen! Volgende maand in een nieuwe aflevering van Women in foodbusiness: Marlon van Feesbuffetten.nl

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

12 Comments

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen dit. Vind het altijd zo tof als mensen gewoon iets beginnen en er hun werk van maken. Super knap van deze vrouw!

  2. Wauw! Wat tof zeg! En wat heeft ze lekkere producten! 🙂

  3. Wat een leuke rubriek en wat ziet alles er heerlijk inspirerend uit.

  4. Oeh, inspirerend en wat een lef!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*