Home » Nostalgie en eten – Duizenden1dag
kip

Nostalgie en eten – Duizenden1dag

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Martine (47) van Duizenden1dag. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

kip

Nostalgie en eten – Duizenden1dag

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Zonder twijfel kip à la bonne femme. De combinatie van gebakken aardappels met de spekjes, ui en gemengde groenten vonden mijn zus en ik heerlijk. Mijn vader was kampioen kip grillen en er werd nog net niet gevochten om het knapperige vel van de kip.

Schuimblok

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Van die grote brokken druivensuiker in een puntzak bij drogist en schuimblokken en salmiaksnoepjes bij het snoepwinkeltje op de dijk. Ik at overigens later nog wel eens zo’n schuimblok. Niet te geloven dat ik die vroeger zo lekker vond.

boterkoek in vorm

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

De boterkoek naar het recept van mijn oma komt tijdens verjaardagen in de familie nog steeds op tafel. Mijn oma bakte er ook regelmatig één om mee op visite te nemen. Mijn moeder heeft die taak inmiddels op zich genomen en haar boterkoek is onovertroffen. Ik kreeg het zelf steeds maar niet voor elkaar, maar inmiddels is het gelukt en de boterkoek staat online. Ook de hazelnootgebakjes van bakkerij Brokking uit Dordrecht mocht niet ontbreken tijdens een verjaardag.

Bij de borrel waren er altijd kwarksoesjes met kaas. Die heten in de vriendenkring inmiddels kaasflapjes en zijn onmisbaar tijdens logeerpartijtjes en Oud en Nieuw.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Rode kool, lever, boerenkool, witlof en gewone gekookte aardappels at ik niet graag.

Wat ik echt niet weg kreeg was de Bulgaarse yoghurt in Frankrijk. Uit angst voor calciumgebrek ofzo kregen we die yoghurt uit de schattige glazen potjes. Omdat ik er zo mee zat te miesmuizen (en ongetwijfeld over zat te zeuren) belandde ik er vaak “ voor straf” mee achter de vouwkar. Mijn zusje vond de yoghurt wel lekker en huppelde dan een paar keer onschuldig langs zodat zij steeds een flinke hap kon nemen tot het potje leeg was en ik weer tevoorschijn kon komen met mijn lege potje.

limlollies

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Ik geloof niet dat ik iets mis uit de supermarkt. Ik zou nog wel eens de limlolly van Jamin willen proeven. Dat was een roze ijsje op een stokje die ik als kind vaak at. Dat zou jeugdherinneringen omhoog halen denk ik.

Herschaalde kopie van weblog 012

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

De kip à la bonne femme. Ook ragout maken is iets dat ik van huis uit heb meegekregen. En dan natuurlijk de kaasflapjes

Wat leuk weer om te lezen en hier en daar zo herkenbaar! Ook ik moet er niet meer aan denken zo’n schuimblok te eten. En wat lief van je zusje dat dat ze je hielp de yoghurt ‘weg te werken’!

Over twee weken lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Veronique (29) van Ohmydish

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Leuk! Wij aten ook gebraden kip op zondag. De schuimblokken verslond ik ook echt. En ik lust ze nog steeds! Heerlijk om terug te kijken op vroeger..

  2. Oooh boterkoek doet mij altijd aan mijn lieve oma denken en vond ik heerlijk. Ik heb heel wat van die schuimblokken weg gegeten en soms nog steeds want ze verkopen ze nog bij ons op de markt. Heerlijk!

  3. Leuk geworden Anne-Marie! Dankjewel.

  4. Leuke rubriek Anne Marie je moeder wil ook wel eens mee doen hiermee. Het probleem is dat ik niet meer alles weet van vroeger. Maar gelukkig ook nog veel wel.
    Zo’n kleine 70 jaar geleden was alles wel heel anders als jou jeugd. Wat tegenwoordig heel gewoon is kregen wij maar met mondjesmaat.

  5. Oh ja, mijn grootmoeder maakte ook heerlijke boterkoek. Ik vind het nu veel te vet om te eten, maar als ik aan de hare denk. Jum!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*