Zelf de lekkerste Hollandse kippensoep maken

Zelf de lekkerste Hollandse kippensoep maken

Voor heel veel gerechten geldt: als je het ooit een keer zelf gemaakt hebt wil je daarna nooit meer wat anders. Dat geldt zeker voor Hollandse kippensoep! Die geur in je huis terwijl de bouillon staat te trekken, de rijkgevulde soep met groente, vermicelli en specerijen, zalig!

Hollandse kippensoep

Je hebt er wel even wat tijd voor nodig. Met het trekken van de bouillon en het afkoelen en weer opnieuw opwarmen ben je zo 3-3,5 uur verder. Maar je krijgt er een hoop tender loving care voor terug. En deze ‘joodse penicilline’ doet het goed tijdens de winterdagen waar een griepje of flinke verkoudheid al snel op de loer ligt!

Ik trek uit gemak soms nog wel eens een blik of zak soep open, vooral zo’n makkelijke eenpersoons portie voor de lunch. Maar kippensoep uit een blik komt er hier echt niet meer in. Wat een laf en mager aftreksel. Dan maak ik liever een grote pan Hollandse kippensoep en vries hiervan eenpersoons porties in. Is je soeppan groot genoeg? Maak dan vooral een dubbele portie, dan heb je altijd verse soep in de vriezer liggen!

Hollandse kippensoep

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 2 liter water
  • 1 winterwortel
  • 2 uien
  • 1 preistengel
  • 4 peperkorrels
  • Selderij
  • 4 (scharrel) kippenbouten
  • 30 gram selderij
  • Eventueel kruiden en specerijen als tijm, laurier en foelie
  • Zak soepgroente (of snijd zelf een combi van wortel, prei en wat peterselie fijn)
  • 100 gram vermicelli (of meer of minder naar smaak)
  • Twee blokjes kippenbouillon (naar smaak)
  • Zout & Peper (naar smaak)

Snijd de ui in vieren. Snijd de prei in stukken. Schrap de wortel en snijd in plakken.

Leg de kippenbouten in een grote soeppan en verdeel hier de ui, prei en wortel over. Voeg ook ca. 2/3 van de selderij toe en vier gekneusde zwarte peperkorrels (ik doe dat met een vijzel, kan ook met de zijkant van een mes). Check je keukenkastje/kruidenpotjes en voeg eventueel naar wens nog wat laurier, foelie of (bij voorkeur verse) tijm toe.

Hollandse kippensoep

Voeg twee liter water toe en breng aan de kook. Schep eventueel het schuim eraf met een schuimspaan en laat 2-3 uur zachtjes koken.

Haal de kippenbouten uit de bouillon. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan. De groente kun je weggooien, die hebben alle smaak afgegeven. Laat de bouillon afkoelen. Ik zet de pan eerst altijd in de gootsteen die ik heb gevuld met koud water en wanneer de soep voldoende is afgekoeld in de koelkast. Je kunt de bouillon dan eventueel ook nog ontvetten door het gestolde vet eruit te scheppen.

Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd of trek het vlees in stukjes.

Warm voor het serveren de bouillon op. Voeg het kippenvlees, de vermicelli, de soepgroente en de rest van de selderij toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes gaar koken. Voeg naar smaak één of twee bouillonblokjes en peper en zout toe.

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Hollandse kippensoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

4 Comments

  1. Karin van Dam

    Heerlijk ik ruik gewoon de geur van verse kippensoep nu ik jouw stukje heb gelezen gauw maar weer eens maken

  2. Ik kan er nog altijd niet van houden. Van kinds af aan al niet. Geen idee hoe dat komt..
    Cynthia recently posted…Foto diaryMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge