Home » Verse tomatensoep met ballen
Verse tomatensoep met ballen

Verse tomatensoep met ballen

Ik moet bekennen, ik ben nooit echt een soep liefhebber geweest. Ik lust en eet het wel, maar het staat niet ergens bovenaan mijn lijstje van favoriete gerechten. Ik heb op mijn blog ook maar twee soeprecepten staan, mijn favoriete thom kha kai en snert. En vanaf vandaag dus ook het recept voor deze heerlijke verse tomatensoep met ballen!

Verse tomatensoep met ballen

Sinds ik na een operatie een poosje vloeibaar moest eten én ik een zoon heb die wel een soepliefhebber blijkt te zijn, komt er steeds vaker soep op tafel in huize Otter. Vaak uit blik of zak, ik beken. Maar omdat ik het meest hou van vers gemaakt ben ik nu op soep ontdekkingstocht. Mijn eerste recept is deze verse tomatensoep, uiteraard met een lekkere scheut room en ballen. Die balletjes kocht ik nog wel kant-en-klaar, maar ook die maak je natuurlijk makkelijk zelf.

Wat je in ieder geval nodig hebt is een lekkere grote pan en een staafmixer. Binnen een half uur heb je een heerlijke pan verse tomatensoep op tafel staan. Lekker met versgebakken broodjes, zoals deze garlic bread sticks!

Garlic bread sticks

Verse tomatensoep met ballen

Wat heb je nodig (genoeg voor ca. 6 personen)

  • 1 kilo mooie rijpe trostomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 winterwortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 ½ liter kokend water
  • Stukje verse gember (ongeveer een duim)
  • 3 blokjes bouillon (bij voorkeur tuinkruiden)
  • ½ eetlepel suiker
  • Bekertje room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel verse of gedroogde tijm of oregano
  • Peper en zout
  • Ca. 300 gram soepballetjes

Snijd de tomaten in vieren. Snijd de wortel in plakken en van de plakken weer blokjes. Snij de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Snipper de ui.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook in ongeveer 3 minuten glazig. Voeg de gember en wortel toe en bak nog even kort mee. Voeg de tomatenpuree, verkruimelde bouillonblokjes, de tomaten en de tijm toe. Schenk hier 1 ½ liter kokend water op.

Laat de soep ca. 15 minuten op een laag vuur koken. Pureer daarna de soep met een staafmixer. Als alles glad gepureerd is breng je de soep op smaak met de suiker, zout en peper. Voeg de soepballetjes toe en laat die in ca. 10 minuten gaar worden.

Schenk de soep in kommen of borden en giet er een lekkere scheut slagroom in.

Summary
recipe image
Recipe Name
Verse tomatensoep met ballen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Ik en echt opgegroeid met soep, we aten het thuis letterlijk iedere dag als voorgerecht en ik ben er nog steeds gek op 🙂 Deze tomatensoep ziet er erg goed uit, lijkt me lekker!

  2. Toevallig eten we dit vanavond, genieten hoor 😀

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*