Tijd voor snert!

Tijd voor snert!

Laat ik er mee beginnen dat ik niet echt een soepmens ben. Ben er niet echt dol op, eet het niet vaak. Dit alles als excuus voor het feit dat ik pas afgelopen week voor het eerst van mijn leven erwtensoep heb gemaakt. Of eigenlijk liever gezegd: snert. Want inmiddels weet ik dat snert pas snert mag heten als het 1) varkensvlees bevat en 2) het tenminste een dag en een nacht heeft gestaan. Daar wordt de soep dikker van. En smaakvoller. En dat is wat ik wil!

Snert

Snert dus, en dan volgens het basisrecept. Want iedereen heeft zo weer zijn eigen recept en bereidingswijze. Maar – zo heb ik begrepen – echte snert bestaat traditioneel uit erwten, knolselderij en prei. Niets meer. Dus geen ui, geen wortel en geen aardappel. Alhoewel ik die laatste er dus stiekem wel in heb gedaan, ik vind het namelijk heerlijk als de snert lekker dik is. En de aardappel zorgt daar dus onder andere voor.

Dit recept is voor een flinke pan soep. Meer dan genoeg voor 6 personen. De soep is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Of vries de snert lekker in. Met wat roggebrood en spek of zelfgebakken soepstengels erbij heb je een heerlijke snelle lunch of avondmaaltijd.

Wat heb je nodig:

  • 400 gram spliterwten
  • 4 vleesbouillontabletten
  • 2 liter water
  • 2 schouderkarbonades
  • 200 gram zuurkoolspek
  • 2 preien
  • ½ knolselderij
  • 2 aardappels
  • 1 rookworst
  • Half bosje bladselderij

Spoel de spliterwten goed schoon in een vergiet. Breng ze aan de kook met twee liter water en de bouillontabletten in een grote pan. Voeg als het water kookt de karbonades en het spek toe en kook zachtjes voor zo’n 30 minuten. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd de prei in ringen. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Voeg de knolselderij, prei en aardappel toe en laat nog eens 30-40 minuten zachtjes koken. Schep het vlees uit de pan en snijd de karbonades en spek in stukjes. Roer weer door de soep, samen met de fijngesneden bladselderij. Breng nu op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat de soep afkoelen. Bewaar in de koelkast tot de volgende dag. Warm de soep rustig op en verwarm er de rookworst in mee (ca. 15 minuten).

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Snert
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

8 Comments

  1. Snert, ik ben er gek op! Maar maak het eigenlijk zelden zelf, de versie van moeders blijft toch het lekkerste haha!
    Sandra recently posted…Sapje met komkommer, appel en muntMy Profile

  2. Lekker hoor, ik ben dol op erwtensoep/snert . Maar dan vooral in de zomer !
    engelina recently posted…Review: Vaseline Queen Bee lip therapyMy Profile

  3. Ik heb nog nooit snert gemaakt! Dit ga ik opslaan 🙂

  4. Was al blij om te lezen dat je snert had gemaakt (en niet ‘erwtensoep’).
    Ik maak het zelf vrijwel net zo. Alleen voeg ik meer vlees toe. De schouderkarbonades vervang ik door hamschijven, varkenspoot en (Groningse) metworst.

    …en dus heb ik dus zin in snert! Haha

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge