Home » All aboard! Eten in het vliegtuig
eten in het vliegtuig: air france

All aboard! Eten in het vliegtuig

Eten in het vliegtuig is bepaald geen sinecure. Droge lucht, weinig ruimte, herrie. De kwaliteit van het eten lijkt zich er haast op aan te passen….Toch is eten in het vliegtuig vaak een fijne onderbreking op een lange vlucht. Eten is tenslotte afleiding en entertainment tegelijk. En een verrassing: wat krijg je geserveerd? Eten heeft voor de meeste passagiers ook iets geruststellends. Ook al zit je 10 kilometer hoog in de lucht, het leven gaat gewoon door.

Eten in het vliegtuig: singapore airlines

Lage luchtvochtigheid

Dat het eten vaak niet lekker smaakt, ligt vooral aan de lage luchtvochtigheid in het vliegtuig. Die zorgt er voor dat je minder goed ruikt en daarom niet goed kunt proeven. Daarnaast moeten de maaltijden vaak enkele dagen van tevoren worden klaargemaakt, ingevroren en weer worden opgewarmd. En omdat de maaltijden door mensen van allerlei afkomsten en leeftijden moeten worden gegeten wordt er vaak gekozen voor ‘zo min mogelijk uitgesproken’. Weinig kruiden en specerijen bijvoorbeeld. One taste fits all zeg maar. Een tip: een beetje extra zout en peper doet vaak al wonderen!

En hoewel een wijntje bij je eten lekker kan zijn is het handig om te weten dat de werking van alcohol in de lucht drie keer zo sterk is.

eten in het vliegtuig: swiss air

Champagne en kaviaar

Vroeger was vliegen iets voor de elite, en waren de maaltijden aan boord dan ook luxe. Toast met kaviaar en champagne was in de jaren ’50 en ’60 heel normaal.

Toen in de jaren ’70 vliegen meer mainstream werd bracht dit ook veranderingen mee in het eten. Schaalvergroting zorgde ervoor dat maaltijden werden gestandaardiseerd. De steeds drogere lucht aan bord vereiste dat het eten vooral vochtig moest zijn. Vandaar dat je ook vaak gerechten met veel sauzen en jus ziet zoals lasagne of beef bourguignon.

eten in het vliegtuig: klm

Businessclass eten in het vliegtuig

Maar het kan nog steeds luxe, ook al moet je daarvoor wel business of first class gaan vliegen. Zo is op intercontinentale vluchten van de KLM het diner samengesteld door Michelin chef Jonnie Boer (De Librije). En wordt het diner geserveerd op servies van Nederlands designer Marcel Wanders. Bij het driegangen diner heb je steeds de keuze uit diverse gerechten en toe is er zowel taart als vers fruit of een kaasplankje met port of dessertwijn.

Op vluchten van en naar Azië zijn de businessclass menu’s samengesteld in samenwerking met topchefs van vooraanstaande restaurants in binnen- en buitenland. En de vliegtuigmaaltijden van Turkish Airlines worden met de hand bereid door topchefs.

eten in het vliegtuig: air france

De meest smakelijke vliegtuigmaatschappij

Op bijvoorbeeld Inflightfeed kun je opzoeken bij welke vliegtuigmaatschappij je het beste kunt eten en hoe je – met bijvoorbeeld dieetwensen – je maaltijd kunt upgraden. Ook vinden veel mensen het leuk om foto’s van hun maaltijd te delen

Volgens de website Travel & Leisure zijn dit de vijf smakelijkste vliegtuigmaatschappijen (2015)

 1. Singapore Airlines
 2. Emirates
 3. Turkish airways
 4. Cathay Pacific airways
 5. All Nippon airways

Ik moet zeggen dat ik bij de groep mensen hoor die eten in het vliegtuig een leuke onderbreking vindt. Okay, het is dan misschien niet hoogstaand maar hé, het is eten! Hoe vind jij het eten in het vliegtuig? Of neem je liever zelf een boterham mee?

Bronnen:
Bouillon magazine (winter 2015), www.klm.nl
Summary

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

 1. Ik kijk er altijd wel naar uit! Al is dat meer voor de onderbreking dan voor het eten zelf want dat stelt meestal niet heel veel voor. KLM vind ik overigens op de lange vluchten altijd best prima en ik word altijd heel blij van de Hollandse printjes op hun verpakkingen, lekker vertrouwd haha!

 2. Sjoukje - meergeldminderstress

  Hahaha, dat heb ik ook: eten! Meestal vind ik het ook wel lekker. Het lekkerst heb ik ooit gegeten aan boord van Quantas, naar Australië. Daar kreeg je warme pannenkoekjes met room en vers fruit als ontbijt.

 3. Verbazingwekkend, maar ik vond dat Garuda heerlijk eten had. Ik vind het ook altijd wel leuk zo’n vliegtuigmaaltijd. Ook al is het niet altijd lekker. Het is altijd weer een verrassing.

 4. Ik heb nog nooit in een vliegtuig gezeten maar ik ben inderdaad wel nieuwsgierig hoe ik het eten zal vinden.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*