Home » Alentejo – Portugal op z’n mooist!

Alentejo – Portugal op z’n mooist!

In november was ik uitgenodigd om de Alentejo in Portugal te bezoeken. Een mij nog onbekende regio, in een land waarvan ik eerder slechts een klein deel heb bezocht. Ik ben echt positief verrast door de prachtige ongereptheid van dit gebied waar je een paar honderd jaar terug in de tijd lijkt te gaan. Ik ga zeker nog eens terug in het voorjaar!
 

Alentejo

Portugal is bij de meeste Nederlanders vooral bekend door de Algarve, Porto en Lissabon. Maar het is hoog tijd om de Alentejo te leren kennen! Alentejo – afgeleid van além do Tejo – betekent letterlijk ‘over de Taag’. De rivier de Taag begrenst in het noorden een gebied dat bijna even groot is als Nederland. Er wonen slechts zo’n 750.000 mensen, dus het is met recht dunbevolkt te noemen. De ruimte wordt ingenomen door fascinerende natuur met kurkeiken en olijfbomen, middeleeuwse dorpjes, prachtige forten en talloze wijndomeinen. Belangrijkste steden zijn Évora (de hoofdstad), Elvas en Portalegre. Wij bezochten de eerste twee en het stadje Marvaõ. De Alentejo bereik je per vliegtuig via Lissabon of Faro. Vanaf Lissabon rijd je in circa een uur naar Évora.

Het landschap

Ze zeggen in Portugal wel eens ‘Een olijfboom plant je voor je kind, een kurkeik voor je kleinkinderen’. Het oogsten van kurk gebeurt immers maar eenmaal per negen jaar! Wist je dat de Alentejo de grootste kurkproducent in de wereld is? De kurkeik is echt typisch voor deze streek, en is ook een beschermde boomsoort. Daarnaast zie je overal olijfbomen. Om te eten, maar vooral ook om olijfolie van te maken!

Cartuxa

De alentejo is tevens een van de snelst groeiende wijnregio’s in Portugal, en brengt uitstekende wijnen voort. Er zijn talloze grote wijndomeinen, wij bezochten de Adega da Cartuxa. Meer over de olijfolie en wijnen lees je in een artikel over culinair Alentejo.

Evora Alentejo

Évora

Het historische centrum van Évora is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht! Je kunt hier heerlijk dwalen door de smalle straatjes met witte huizen (trek stevige schoenen aan!). Bezoek er het Romeinse aquaduct dat met een lengte van maar liefst 18 kilometer langs de stad loopt. Of de Romeinse tempel, de Templo de Diana, met Korintische zuilen. De kathedraal van Evora stamt uit 1204 en is gebouwd in vroeg-gotische stijl.

Alentejo - kapel van de botten

Een beetje griezelen? Ga dan naar de São Francisco kerk, naar de capella dos ossos, ofwel kapel van de botten. Meer dan 700 botten en schedels zijn in de kapel verwerkt! En vergeet tussendoor niet even neer te strijken bij een van de vele pastelaria’s voor een kop koffie en een lekker gebakje.

Evora in Alentejo

Bike & Hike

Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Kies dan voor een bike & hike van Turaventur. Tijdens een wandeltocht van 8 kilometer en een fietstocht van 12 kilometer, zie je alle highlights van Evora en het platteland in de omgeving.

Hotel Evora in Alentejo
Mijn kamer in het hotel

Wil je overnachten in Evora, dan kan ik M’ar dar aquaduto van harte aanbevelen. Dit 5-sterren design hotel, dat uitkijkt op het historische acquaduct, is gevestigd in een oud klooster en biedt alle luxe en comfort die je maar kunt wensen!

Marvão in Alentejo

Marvaõ

Marvão is gelegen op een granieten klif in de Serra de São Mamede en is gesticht in de 9e eeuw. Het kasteel en de stadsmuren werden verder versterkt in de 12e eeuw. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het omringende landschap. 

Marvão in Alentejo

We hebben overnacht in een piepklein plaatsje net buiten Marvão: Galegos. In een oh zo charmant bed & breakfast, Casas do Contrabando. Ofwel: het smokkelaarshuis.

Casas do contrabando
Opwarmen voor de houtkachel

Afgeleid van de smokkelaarsroute naar de Spaanse grens die op slechts 800 meter afstand van de B&B ligt. Nog maar enkele tientallen jaren geleden werd deze route veel gebruikt om goederen (vooral koffie, drank en tabak) van Spanje naar Portugal te brengen of andersom. Je kunt de smokkelaarsroute vanaf Galegos wandelen en zo even een oversteekje naar Spanje maken!

Olijfoliemuseum

In hetzelfde dorpje is ook het olijfoliemuseum gevestigd. Ik vertel hier uitgebreider over in het artikel over culinair Alentejo.

Elvas

Ook Elvas staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Gelegen vlakbij de Spaanse grens is het een waar militair bolwerk waar de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje is bevochten vanuit talloze forten. De stervormige ommuring behoort tot de best bewaarde van Europa. Wij bezochten het indrukwekkende Forte de Graca uit de 18e eeuw vanuit waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Ook indrukwekkend is het aquaduct, het Aqueduto da Amoreira dat werd voltooid in 1622. Het heeft vier verdiepingen over een lengte van 7 km en functioneert nog steeds!

Elvas in Alentejo

De stad zelf – omringd door vestingsmuren – is wederom een heerlijke plek met idyllische straatjes om doorheen te slenteren. De meer dan 500 jaar lange Moorse overheersing zie je terug in de gebouwen.

Pruimen van Elvas

Bezoek ook het pruimenmuseum voor de beroemde gekonfijte pruimen van Elvas (meer hierover in het artikel over culinair Alentejo).

Travassos 11 in Elvas

Overnachten doe je in Bed & Breakfast Travassos 11 Dit voormalige koninklijk huis uit de 18e-eeuw is werkelijk schitterend ingericht, de ene kamer is nog mooier dan de andere! Een prachtige combi van authentieke oude elementen en eigentijds design.

De Alentejo is de perfecte plek om – per huurauto – een roadtrip te maken. Op je gemak te omgeving te verkennen, te genieten van de prachtige natuur, oude idyllische stadjes en heerlijk eten. Trek er zeker een week voor uit! Het voor- en najaar zijn de perfecte periode om hierheen te reizen, de zomers zijn vaak erg heet. 

Ik was in Alentejo op uitnodiging van Visit Alentejo en Checkin PR.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Geweldig artikel Anne Marie, krijg gelijk zin om er eens heen te gaan.
    Prachtig al die oude stadjes.?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*