Home » Culinair Alentejo
Pasteleria in Évora

Culinair Alentejo

In november bezocht ik de – nog relatief onbekende Portugese streek – Alentejo. Ik schreef al een artikel over alle bezienswaardigheden. Maar natuurlijk mag een artikel over culinair Alentejo niet ontbreken op mijn blog!

Culinair Alentejo

Culinair Alentejo

De Alentejo was ooit een streek waar veel graan verbouwd werd. Tussen de kurkeiken en olijfbomen scharrelen de varkens vrij rond. Brood, varkensvlees en olijfolie vormen dan ook de basis van deze keuken. Een van de lokale gerechten van de streek is black pork, ofwel zwart varken. Deze varkens eten met name eikels waardoor het vlees een bijzondere smaak krijgt (vergelijkbaar met het Iberico varken). Ook populair is de bacalhau: gedroogde gezouten kabeljauw. En vergeet vooral de heerlijke kazen niet, voornamelijk van geiten- of schapenmelk.

Culinair Alentejo

De eerste avond in Évora aten we bij restaurant Dom Joaquin. Een voor de omgeving chique restaurant met betaalbare prijzen.  Het restaurant heeft een Bib Gourmand van Michelin, wat staat voor uitzonderlijk goed eten tegen acceptabele prijzen. Het is leuk en lekker om allerlei kleine voorgerechten te bestellen en te delen. Wij aten o.a. heerlijke lokale kazen (geiten- en schapenkaas), garnalen in knoflook en kwarteleitjes in olijfolie.

Culinair Alentejo

Pastelaria Pão de Rala

In Évora vind je talloze pastelaria’s, bakkerijen waar je ook een kopje koffie met gebak kunt nemen. Wij kregen de tip dat de lekkerste gebakjes te vinden waren bij Pão de Rala. En ondanks het feit dat we net een uitgebreid ontbijt hadden gegeten, hebben we er toch nog twee kunnen testen!

Culinair Alentejo

Monte do Serrado de Baixo

Eindpunt van de bike & hike in Évora is de boerderij Monte do Serrado de Baixo. De charmante eigenaren organiseren niet alleen diverse tours, maar verhuren hier ook vier kamers (je kunt eventueel ook de hele boerderij afhuren) en verzorgen kookcursussen!

Culinair Alentejo

We aten hier een heerlijke lunch met een voor mij fantastische culinaire ontdekking: doce de tomate (tomatenjam) met gemberroomkaas. Thuisgekomen heb ik het gelijk geprobeerd na te maken, met goed resultaat mag ik wel zeggen!

Cartuxa

Adega Cartuxa

Niet ver rijden vanaf Évora vind je de Adega Cartuxa. In dit wijnhuis kregen we een rondleiding en wijnproeverij. De naam Cartuxa komt van het Kartuizer klooster waarnaast het is gevestigd. Het wijnhuis staat bekend om de Pera-Manca wijn, waarvoor jaarlijks vele Brazilianen afreizen naar de Alentejo. Een fles kost maar liefst 275 euro en de verkoop ervan is beperkt tot één fles per persoon.

Pera-mancha wijn

Het label Pera-Manca is gereserveerd voor de meest uitzonderlijke wijnen die alleen wordt uitgebracht als de kwaliteit van het hoogste niveau is.

Wijn

Mil Homens

Onderweg lunchten we bij restaurant Mil Homens in Portagem. En dronk ik een werkelijk voortreffelijke witte wijn, de 600 Atlas Quintas. De 600 staat voor de hoogte waarop de druiven waarvan de wijn is gemaakt groeien.

Olijfoliemuseum

Olijfolie museum

In het piepkleine plaatsje Galegos waar we ook overnachtten bezochten we het olijfoliemuseum. De olijfoliefabriek is sinds 1945 al vier generaties lang in de familie en staat nu onder leiding van kleinzoon Antonio. Hij liet ons zien hoe in de tijd van zijn grootvader (Antonio Picado Nunes) de olijven tot olie werden verwerkt met zware granieten maalstenen. De olijfoliefabriek is nog steeds in werking, alleen nu wel met moderne machinerie.

Olijfoliemuseum

De olijven uit de regio worden grotendeels met de hand geoogst – tussen oktober en februari. In die periode wordt er dan ook 24 uur per dag gewerkt. De ‘castelo de marvão’ olijfolie is een zachte en fruitige olie, heerlijk om zo te eten met wat zout en brood! De olie kun je kopen in het winkeltje bij het museum.

Een rondleiding van 1,5 uur boek je hier.

Kastanjes

In de regio van Marvão zijn kastanjes één van de specialiteiten. Er wordt mee gekookt in hartige gerechten, maar vooral in zoete lekkernijen. Zoals de pão de gala of de tarte aramenha. Proef vooral zo’n lekker gebakje in één van de pastelaria’s in Marvão.

Pruimen van Elvas

Pruimenmuseum

In Elvas bezochten we het pruimenmuseum. Hier wordt al sinds 1919 de reine claude pruim ingelegd. We kregen een rondleiding door de productieruimte, waar eigenlijk in al die meer dan 100 jaar niets veranderd is. De ingelegde pruimen zijn wereldwijd bekend en worden genoemd in het boek ‘The Adventure of the Christmas Pudding’ van Agatha Christie.

Pruimen van Elvas

De pruimen zijn onderdeel van de beroemde Portugese cake ‘sericaia de elvas’. Een heerlijke rijke fluffy cake met heel veel eieren! Het recept kun je vinden op de site van Papertravels (van collega blogger Simone).

Likeur

Ginjinha

Een likeurtje dat ik jullie niet wil onthouden is ginjinha. We dronken het o.a. in Marvão (om 11.00 uur ’s morgens!) en restaurant Mil Homens. Het wordt gemaakt van ginja-kersen (in België bekend als kriek) waaraan kruidnagel en kaneel wordt toegevoegd. Het smaakt heerlijk en verwarmend!

Culinair Alentejo kun je samenvatten als eerlijk, puur en betaalbaar. Neem vooral ook een lege koffer mee om de heerlijke wijn en olijfolie mee terug naar huis te nemen!

Ik was in Alentejo op uitnodiging van Visit Alentejo en Checkin PR.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*