doce de tomate

Doce de tomate met gember roomkaas

Tijdens mijn reisje naar de Alentejo in Portugal proefde ik een heerlijk ‘smeersel’ op een toastje en was spontaan verliefd! Natuurlijk vroeg ik de eigenaresse van de accommodatie direct naar het recept. Het bleek doce de tomate met gember roomkaas en koriander te zijn. Heaven!

Culinair Alentejo

Doce de tomate of tomatenjam

Doce de tomate is Portugees voor tomatenjam. Dat klinkt misschien vreemd, maar niet als je bedenkt dat een tomaat eigenlijk een vrucht is (wij scharen tomaten vaak onder groente). De combinatie van de romige kaas met gember, de friszoete jam en de koriander is echt hemels, dat moet je gewoon eens proberen! Ik smeer in ieder geval zo een heel potje weg!

doce de tomate

Doce de tomate met gember roomkaas

Wat heb je nodig:

Voor de doce de tomate:

Ingrediënten

  • 400 gram tomaten
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • Snufje kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder

Voor het smeersel:

Ingrediënten

  • 100 gram verse roomkaas
  • 1 cm verse gember
  • Verse koriander

Extra nodig: blender of staafmixer, twee weckpotjes of jampotjes van ca. 150-200 ml, rasp

Steriliseer de weckpotjes door er kokend water in te gieten. Laat even staan en laat de potjes op z’n kop uitdruipen/drogen op een schone theedoek.

Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer (ontvellen is niet nodig). Breng de tomaten in een pannetje aan de kook, samen met de geleisuiker, citroensap, gember en kaneel. Laat ca. 15 minuten inkoken. Giet in twee potjes, sluit af en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast. De jam blijft geruime tijd goed (na opening ca. 3 maanden, ongeopend tot een jaar, mits in gesteriliseerde potten)

Schil en rasp de verse gember. Roer door de roomkaas. Doe in een schaaltje. Top af met een dikke laag tomatenjam en fijngehakte koriander naar smaak (lekker veel!).

doce de tomate

Smeer op toastjes, ga met een mesje goed door alle laagjes heen.

Bewaar het recept voor doce de tomate met gember roomkaas op Pinterest:

Doce de tomate met gemberroomkaas

Summary
recipe image
Recipe Name
Doce de tomate met gember roomkaas
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

One Comment

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*