Vegetarische borrelplank

Vegetarische borrelplank voor oud en nieuw

Gastblog door Anne-Marie Blok – Ik vind oud & nieuw de ultieme gelegenheid voor een lekkere vegetarische borrelplank. Gezellig met mensen die je dierbaar zijn aan de hapjes, champagne erbij en samen de oudejaarsconference kijken. Natuurlijk duik ik uitgebreid de keuken in om diverse hapjes te maken. Iets met een hele dag in de keuken staan en moeie voeten na afloop😊

Vegetarische borrelplank

Oud & nieuw borrelplank vega style

Zoek je nog hapjes waar je je vingers bij aflikt? Dan hoef je niet meer verder te kijken. Ik heb namelijk leuke inspiratie voor je! Want wat dacht je van blini’s met doperwten, munt en feta? Een soepje van wortel, pastinaak en kerrie? Stokbroodjes met broccoli pesto en mozzarella? En als klapper: een amuse met watermeloen tartare.Het leuke is: deze hapjes zijn all year round te maken. En natuurlijk ook goed los te maken, als je niet de tijd hebt om alles te maken. Eet smakelijk!

Vegetarische borrelplank

Vegetarische borrelplank

Wat heb je nodig voor deze vegetarische borrelplank?

Borrelplank voor 4 personen

  • 1 bakje groene olijven à 165 gr
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaatjes julienne gesneden
  • 50 gr naturel chips (Boerderij chips)
  • 100 gr cherry tomaatjes

Wortel-pastinaaksoep met kerrie

Voor ongeveer 1 liter soep

  • 1 liter groentebouillon
  • 250 gr wortelen
  • 1 pastinaak
  • 2 bosuitjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder

Vegetarische borrelplank

Blini’s met doperwten, feta en munt

Voor 10-12 stuks

  • 100 gr tuinerwten (diepvries)
  • 50 gr feta
  • 10 gr verse munt
  • 1 ei
  • 25 gr roomboter
  • 50 gr bloem
  • 75 ml melk
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • Zonnebloemolie

Vegetarische borrelplank

Stokbroodjes met broccoli pesto en mozzarella

Voor 1 heel stokbrood

  • 1 volkoren afbakstokbrood
  • 125 gr mozzarella
  • 120 gr broccoli
  • 1 hand walnoten
  • 30 gr oude kaas
  • 1 scheutje verse citroensap
  • 1 halve teen knoflook
  • Peper en zout naar smaak

Vegetarische borrelplank

Amuse van watermeloen tartare

Voor 4 personen

  • 1 grote watermeloen
  • 1 halve sjalot
  • 4 kleine augurken
  • 1 theelepel vegan worcestersauce
  • 1 druppel tabasco
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 1 theelepel piccalilly
  • Peper en zout naar smaak

Vegetarische borrelplank

Notenmix met geroosterde kikkererwten, rozijnen en cranberry

  • 100 gr ongezouten notenmix met rozijnen en cranberry
  • 120 gr voorgekookte kikkererwten uit zak of blik
  • 1 eetlepel chermoulah kruiden of ras el hanout kruiden
  • Snufje zout

En hoe maak je de borrelhapjes voor de vegetarische borrelplank?

Wortel-pastinaaksoep met kerrie (bereidingstijd ca. 25 min.)

Snijd de wortel, pastinaak, bosuitjes en de knoflook in kleine stukjes. Kook 20 minuten in de groentebouillon en een eetlepel kerriepoeder. Zorg dat de wortel en de pastinaak een klein beetje onder water staan. Pureer als de groente gaar zijn.

Blini’s met doperwten, feta en munt (bereidingstijd ca. 25 min.)

Kook de tuinerwten 5 minuten. Snijd de munt fijn. Doe dan de bloem, melk, het ei en de roomboter in een grote kom en meng met een mixer tot glad beslag. Voeg peper, zout, de gedroogde oregano, de stukjes feta, de gesneden munt en de tuinerwten toe en roer goed door. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de koekenpan en verwarm. Leg een eetlepel beslag in de pan. Je kunt meerdere blini’s tegelijk bakken, maar zorg wel voor genoeg ruimte ertussen. Draai om als het beslag begint te stollen en een meer vaste structuur krijgt. Bak 1-2 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin zijn.

Stokbroodjes met broccoli pesto en mozzarella (bereidingstijd ca. 25 min.)

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd het stokbrood in stukjes en bak 5 minuten. Snijd de mozzarella in stukjes. Kook de broccoli in 10 minuten gaar. Giet af en doe in de hakmolen of keukenmachine, en voeg de walnoten, geraspte kaas, knoflook en citroensap toe. Breng op smaak met zout en meng het tot een gladde pesto. Haal dan de stokbroodjes uit de oven en beleg met de mozzarella en een bolletje broccolipesto. Bak de stokbroodjes nog 3 minuten in de oven tot de mozzarella gesmolten is.

Amuse van watermeloen tartare(bereidingstijd ca. 60 min.)

Verwarm de oven op 100 graden.

Snijd de watermeloen in tweeën en snijd al het vruchtvlees eruit. Verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en leg op een grote snijplank. Stamp fijn zodat het vocht eruit gaat en laat uitlekken in een vergiet. Dep droog met een theedoek. Als het vruchtvlees droog genoeg is leg je het verdeeld over een stuk bakpapier. Bak dit ongeveer 40 minuten op 100 graden.

Snijd ondertussen de augurken en het sjalot fijn. Voeg hier de tabasco, de vegan worcestersauce, mosterd, citroensap en wat peper en zout aan toe. Roer de watermeloen hier doorheen als deze gebakken is. Snijd 2 augurken doormidden. Draai balletjes van de watermeloen tartare en leg een balletjes op de stukjes augurk. Garneer met een druppel piccalilly.

Tip: het sap van een watermeloen is lekker! Dus bewaar dit vooral.

Notenmix met geroosterde kikkererwten (bereidingstijd ca. 20 min.)

Verwarm de oven op 180 graden. Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een kom. Roer de kruiden erdoorheen en voeg een snufje zout toe. Ik heb dit keer het kruidenmengsel chermoulah gebruikt, maar dit is niet zo makkelijk te krijgen. Als alternatief is ras el hanout ook heel lekker. Verdeel de gekruide kikkererwten over een stuk bakpapier en bak ze in 15 minuten licht knapperig. Meng de geroosterde kikkererwten met de notenmix met rozijnen en cranberry’s.

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarische borrelplank
Author Name
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*