Mix & Match: traditionele gerechten in de mix

Mix & Match: traditionele gerechten in de mix

Gastblog door Dieneke – Heerlijk, het is lente! Langzaam beginnen de plantjes weer tot leven te komen. Worden we ’s morgens weer door de vogeltjes gewekt. En als dan opeens het zonnetje doorbreekt, kunnen we weer lekker naar buiten. Wat een geluk hebben we al met het weer gehad. Alleen na zulke mooie dagen wil je gewoon dat het zomer is. Maar helaas duurt dat nog even. Wel heb je meteen zin om een leuke vakantie te plannen. De voorpret van een vakantiebestemming uitzoeken is al heel leuk. Waar gaan we dit jaar naar toe….welk land wil ik graag bezoeken.

traditionele gerechten in de mix

Traditioneel en lokaal

In veel vakantielanden is er een lokaal product wat daar veel gegeten wordt. Bij het eten van zo’n gerecht denk je meteen aan dat land. Zoals bijvoorbeeld tzatziki en aubergines horen bij Griekenland, pesto & pasta bij Italië, guacamole en avocado bij Mexico, hummus bij Marokko. Zo zijn er nog veel meer te bedenken en allemaal heerlijk.

Nu werk ik bij een Internationale Universiteit en ontmoet daar mensen van over de hele wereld. Deze komen hier voor minimaal anderhalf jaar studeren. Doordat ze hier relatief kort verblijven trekken de studenten intensief met elkaar op. Het is mooi om te zien hoe alle culturen met veel respect voor elkaar zo mixen. Iedereen leert van en over elkaar. Hierdoor ontstaan hele bijzondere relaties en vriendschappen.

traditionele gerechten in de mix

Traditionele gerechten in de mix

Elk jaar wordt er een international evening georganiseerd. Dan maken alle studenten een gerecht uit eigen land. Je kunt je voorstellen dat dit echt een feest is. Okay, je eet van alles door elkaar. Maar je ziet wel hoe trots iedereen is op z’n eigen land en cultuur. Nu kom ik laatste tijd steeds meer receptjes tegen die eigenlijk een mix – en vaak ook zeker een match – zijn van verschillende traditionele gerechten.

Ik heb er al verschillende gemaakt….en ik ben fan! Heerlijk die combinaties van ingrediënten en specerijen. Hierbij mijn twee favoriete recepten. Ze makkelijk te bereiden en erg lekker.

traditionele gerechten in de mix

Met Pesto gevulde Auberginerolletje met tzatziki van Kokosyoghurt

  • 2 grote Aubergines
  • olijfolie
  • peper & zout

Snij de aubergines in de lengte in dunne plakken. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de plakken aubergine naast elkaar op een bakplaat en besprenkel deze met olijfolie. Strooi er wat peper & zout over. Bak ze dan 20 minuten in de oven tot ze zacht genoeg zijn om op te rollen.

Pesto

  • pot van 280 gr zongedroogde tomaten in olie (uitlekgewicht 170gr)
  • handvol verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • sap van halve citroen

Doe alle ingredienten (tomaten uitgelekt) in de keukenmachine en mix het tot een stevige pasta. Eventueel op smaak brengen met wat peper & zout.
Laat de aubergine plakken even iets afkoelen en snij de grote in de breedte doormidden. Schep op elk stuk wat pesto en rol de plakken op. Zet eventueel vast met een cocktailprikkertje.

Dipsaus

  • 1/2 komkommer
  • blaadjes van een paar takjes munt
  • 250 gram Kokosyoghurt (kan ook zelfgemaakt worden door wat geraspte kokos door turkse yoghurt te roeren)
  • sap van 1 citroen

Snij de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaden en snij de komkommer in kleine stukjes. Hak de munt fijn en doe de komkommer, yoghurt en citroensap in een kom.
Serveer de tzatziki apart bij de auberginerolletjes.

traditionele gerechten in de mix

Platbrood en Avocadopuree met tahin en olijven

  • 2 rijpe avacado’s
  • ½ citroen
  • ½ sinaasappel
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 handen vol kalamata olijven
  • 1 teen knoflook

Voor erbij:

  • platbrooden of tortilla’s
  • Chilivlokken
  • Geroosterde komijnzaad
  • Feta

Halveer en ontpit de avacado’s, en schep het vruchtvlees in een kom. Een flinke snuf zout en peper erbij. Knijp het sap van de citroen en de sinaasappel erboven uit.Voeg de tahin toe en prak alles tot een half glad mengsel.

Ontpit de olijven en hak ze grof, en doe ze in de kom. Rasp de knoflook fijn en voeg die ook bij de in kom toe. Meng alles luchtig door elkaar.

Verhit de platbroden orf tortilla’s in een droge koekepan en keer ze regelmatig. Snijd platbroden of tortillá s in vieren, schep de avacado puree erop. Strooi er wat chilivlokken en komijnzaad over en doe er voor de smaak wat feta bij.

En smullen maar!

Ook leuk om te lezen:

3 Comments

  1. heerlijke receptjes die ik heb opgeslagen!!
    Rachel recently posted…Vandaag is rood!!My Profile

  2. Heerlijk!!! Die aubergine rolletjes ga ik zéker een keer maken, wat een super goed idee.

  3. Dit recept vandaag gegeten en het was heerlijk. Een blijvertje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge