Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #9: Bloody Mary en Bellini
geschiedenis van beroemde gerechten: bellini

Geschiedenis van beroemde gerechten #9: Bloody Mary en Bellini

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee heerlijke cocktails: Bloody Mary en Bellini.

Geschiedenis van beroemde gerechten

geschiedenis van beroemde gerechten: bloody mary

Bloody Mary

Een pittige mixdrank, die gemaakt wordt van tomatensap en wodka en op smaak wordt gebracht met worcestersaus, tabasco en peper. Als ‘roerstaaf’ wordt vaak een stengel bleekselderij gebruikt.

Deze bloedrode drank is genoemd naar koningin Maria I van Engeland die er nogal bloederige praktijken op nahield bij de vervolging van de protestanten. Haar bijnaam was dan ook ‘de bloedige’ ofwel Bloody Mary.

geschiedenis van beroemde gerechten: bloody mary

Maar er gaan ook andere verhalen, variërend van de Hollywood actrice Mary Pickford, een serveerster (Mary natuurlijk) die werkte in een bar genaamd ‘The Bucket of Blood’ en van een barkeeper met een vriendin die hij ontmoette tijdens een cabaretvoorstelling. Ook Bucket of Blood genaamd.

Net als de herkomst van de naam is ook de bedenker van de cocktail niet unaniem aan te wijzen. Het meest aannemelijke is die van Fernand Petiot, die in 1921 werkte in the New York Bar in Parijs, het latere Harry’s New York Bar. Ook andere bekende cocktails als Side car vinden hun oorsprong hier.


Engelsen noemen de Bloody Mary ook wel ‘the hair of the dog that bit you” Vrij vertaald: de ingrediënten die je nodig hebt om je kater te bestrijden: groente, zout en alcohol (the hair of the dog that bit you!).

geschiedenis van beroemde gerechten: bellini

Bellini

Eén van mijn favoriete cocktails is toch wel de Bellini. Een mix van prosecco met gepureerde perzik of perziksap.

Bedenker van de Bellini was Giuseppe Cipriani van Harry’s Bar in Venetië, ergens rond 1940. De prachtige roze-rode kleur van de cocktail deed hem denken aan de toga van de heilige op een schilderij van de Italiaan Giovanni Bellini.

De combinatie wijn en perzik is niet zo gek als je bedenkt dat het conserveren van perziken in wijn al heel lang werd gedaan in Italië.

Het is goed mogelijk dat dit schilderij van Bellini de inspiratiebron was. “Virgin and child with Saint John the baptist and a female saint in a landscape”. De kleur van de cape van de ‘female saint’ is in ieder geval prachtig!

Geschiedenis van beroemde gerechten: bellini

Harry’s bar is ook de ‘uitvinder’ van de carpaccio. Een Bellini met een bord carpaccio in Venetië, dat moet toch echt la dolce vita zijn!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. klinkt beiden heerlijk !!!

  2. Hmmmmm Bellini is ook mijn favoriet. Heul lang geleden zelfs gedronken in Harry’s bar in Venetië. Het weekend maar eens gaan maken 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*