Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #33: insalata caprese en spaghetti alla carbonara
spaghetti alla carbonara

Geschiedenis van beroemde gerechten #33: insalata caprese en spaghetti alla carbonara

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee Italiaanse klassiekers: insalata caprese en spaghetti alla carbonara.

geschiedenis van beroemde gerechten

Insalata Caprese

Een heerlijke salade, gemaakt van de klassieke combi tomaat, mozzarella en basilicum. De naam van het gerecht vindt zijn oorsprong in het Italiaanse eilandje Capri. Caprese betekent dan ook ‘op de wijze van Capri’.

Capri
Capri

Over de herkomst is niet zo heel veel bekend. Een (niet te bewijzen) verhaal luidt dat een Italiaanse chef uit Capri – werkzaam in een Zwitsers hotel – dit gerecht vaak at in het bijzijn van gasten. Op de vraag wat de chef toch steeds at werd door het bedienend personeel geantwoord dat het wel iets ‘Caprese’ zou zijn. Iets typisch van Capri dus. Omdat steeds meer gasten nieuwsgierig werden kwam het gerecht uiteindelijk op de kaart als insalata caprese.

Italiaanse vlag

Een ander verhaal gaat over een metselaar uit Capri die – trots op zijn Italiaanse herkomst – een broodje samenstelde met ingrediënten in de kleur van de Italiaanse vlag: groen, wit en rood.

Op mijn blog vind je diverse Caprese recepten, zoals een caprese quiche, caprese spiesjes en caprese cupcakes.

spaghetti carbonara

Spaghetti alla carbonara

Wel met room, niet met room, de discussie zijn online soms eindeloos. Ik zeg altijd: wat jij lekker vindt! Maar in deze saus – die van oorsprong alleen ‘armeluis’ ingrediënten bevatte – vond je van oorsprong vast geen room. Alla carbonara betekent ‘zoals gemaakt door de houtskoolbrandersvrouw’ en was een lunchgerecht bereid met wangspek (guanciale), ei, kaas (pecorino) en zwarte peper.

guanciale

Guanciale is gehard spek van varkenskinnebak. Hier in Nederland niet zo makkelijk te krijgen (hier bijvoorbeeld wel online). Als alternatief kun je pancetta (buikspek) of gerookte spekblokjes gebruiken.

Maar er is nog een ander verhaal dat luidt dat het gerecht simpelweg afkomt van het Romeinse dialect voor ‘spek’: carbonada.

Opvallend is wel dat pas in 1950 er voor het eerst melding wordt gemaakt van pasta carbonara. Voor die tijd is het in geen kookboek terug te vinden. Vermoed wordt dat het juist de Amerikanen zijn geweest die aan het eind van de oorlog de hongerende Italiaanse bevolking voorzagen van bacon en eieren….

Een recept voor spaghetti alla carbona vind je hier.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Pin dit verhaal op Pinterest:

 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*