Home » Over Claude Monet, het blauwe huis en mijn vader
Het blauwe huis van Monet

Over Claude Monet, het blauwe huis en mijn vader

Vier maanden woonde de Franse schilder Claude Monet (1840-1926) in een hotel in Zaandam. In 1871 maakte deze beroemde impressionist 25 schilderijen die een prachtig beeld geven van de Zaanstreek in die periode. Een bekend en prachtig schilderij van Monet is Het Blauwe Huis. Dit huis is nog steeds te vinden in Zaandam. En is mede dankzij mijn vader weer geschilderd in de originele blauwe kleur zoals op het schilderij is te zien!

Het Blauwe Huis van Monet

Het Blauwe Huis was één van de dierbaarste werken van Claude Monet. Zowel zijn vrouw Camille als zijn zoon Jean staan erop afgebeeld. Toen hij het schilderij in 1874 verkocht schreef Monet in een brief: “Ik betreur het ten zeerste dat er ik niet bij kan zijn om mijn ‘La Maison Bleue’ terug te kopen, zo verknocht ben ik aan het schilderij”.

Typisch Zaanse huisjes

Blauw of groen?

Maar hoe realistisch was het dat het Blauwe Huis van Monet in de Zaanstreek daadwerkelijk deze helderblauwe kleur had? De Zaanstreek stond en staat immers bekend om haar donkergroene houten huizen. Was het artistieke vrijheid van de schilder? Of was het huis in die tijd inderdaad felblauw?

Het desbetreffende huis staat nog altijd aan de Hogendijk in Zaandam. Deskundig microscopisch onderzoek heeft uitgewezen dat onder de vele, vele verflagen resten erop wijzen dat het huis daadwerkelijk blauw was in 1871.

Dwarsdoorsnede ca. 53 lagen.1

Onderzoek door mijn vader

En het leukste van het verhaal is: dat onderzoek is gedaan door mijn vader! Als adviseur kwaliteit en verfonderzoek deed hij onderzoek naar de verflagen op de houten planken. Het monster werd ter versteviging gegoten in expoxyhars en geschikt gemaakt om onder de microscoop te worden onderzocht. Tussen de in totaal 53 lagen verf, van elk slechts 40 micron dik (1 micron is een duizendste millimeter), knalde laag 46 er meteen uit: blauw! Dit was de laag die Monet heeft gezien.

Het blauwe huis van Monet

Nieuw Zaans groen

In 2014 is het huis op initiatief van de Stichting Monet in Zaandam hersteld in de originele kleur. Zoals Monet die in 1871 zag en schilderde. Verffabrikant Boonstoppel – eveneens sponsor van de restauratie – heeft deze blauwe kleur, onder nummer SK-4770, opgenomen in de Zaanse kleurenwaaier onder de naam: nieuw Zaans Groen, Monetblauw. Een andere grote sponsor van dit unieke project was de Dirkzwager Groep, mijn vader’s toenmalige werkgever.

Frits Schuster

Kan je voorstellen hoe ontzettend trots ik ben op mijn vader, Frits Schuster? Het onderzoek haalde ook het nieuws, zoals dit artikel uit de Volkskrant. En over trots gesproken: heb je het artikel over de poppenhuizen van mijn ouders al eens gelezen?

Het blauwe huis van monet -gevel intell

Hotelgevel

De prachtige (okay, de meningen zijn verdeeld, ik vind het prachtig) gevel van het Inntel hotel in Zaandam bestaat uit allemaal geveltjes van typisch donkergroene Zaanse huisjes. Maar als je goed kijkt, zie je daar ook een blauw huisje tussen!

Het schilderij ‘Het blauwe huis’ is in 1988 voor 12,5 miljoen gulden verkocht bij veilinghuis Christie’s en is in bezit van een particulier.

Claude Monet

MonetAtelier

In het MonetAtelier vind je handgeschilderde replica’s van de 25 Zaanse schilderijen van Monet. En wordt uitleg gegeven over het leven en de schilderijen van Monet. Ook door mijn vader!

Het is ook startpunt voor de Monetwandeling, die elke zondag van 14.30 – 15.30 uur wordt gelopen door het centrum van Zaandam, langs verschillende plekken die Monet heeft geschilderd.. Meelopen? Meld je aan in het MonetAtelier.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

 1. Frits Schuster

  Anne Marie,
  Apetrots ben ik van dit prachtige artikel over Claude Monet.
  Nu gaan wij op naar 2021, het jaar dat het 150 jaar geleden was dat Claude Monet 4 maanden in Zaandam was.
  Het plan is om dit groots te gaan vieren.

 2. Wini Schuster

  Goed stuk geworden Anne Marie. Wij vinden het hotel ook prachtig een aanwinst voor de stad.

 3. Wat een ontzettend leuk verhaal! Ik kan me voorstellen dat je trots bent op je vader! Het lijkt me een heel avontuur om zo tussen de verflagen op tijdreis te gaan. Hangt er trouwens bij jullie thuis geen replica van het schilderij aan de muur? Dat zou ik zelf echt doen als herinnering (en het is natuurlijk ook heel mooi!).
  Ik vind je historische blogs altijd erg leuk; een fijne start van de maandag!

  • Wat leuk om te horen dat je deze blogs graag leest. Ik schrijf ze ook graag. Net als dat ik graag bij jou kom lezen. Liefde voor geschiedenis he. Nee, ze hebben geen reproductie hangen, mijn ouders hebben een hele strakke en moderne inrichting.

 4. Kitty de Jong

  Mooi artikel Anne-Marie!! je kunt met recht trots zijn op je vader! Hij heeft door zijn baanbrekende verfonderzoek met betrekking tot het blauwe huis zeker een groot aandeel gehad in het op de kaart zetten van Zaanstad als ‘Monet-stad’…
  Op naar 2021!!

 5. Leuk Annemarie, ik kwam toevallig op deze pagina. Eergisteren heeft je vader me alles uitgebreid verteld, (voor een boek waar ik mee bezig ben) erg leuk. Met reden trots op je vader!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*