Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #25: croissant en stokbrood

Geschiedenis van beroemde gerechten #25: croissant en stokbrood

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: croissant en stokbrood

Geschiedenis van beroemde gerechten: stokbrood

Geschiedenis van beroemde gerechten

geschiedenis van beroemde gerechten: croissant

Croissant

Wist jij dat het woord croissant Frans is voor wassende maan? Ik niet dus! Eigenlijk wel logisch, gezien de vorm van dit heerlijke broodje. Maar wist je ook dat de croissant van oorsprong helemaal niet Frans is?

Een in vorm gelijkend baksel werd van oudsher Kipferl genoemd en komt uit Oostenrijk.

kipferl
Kipferl

Deze zogenaamde ‘viennoiserie’ (lekkernij uit Wenen) werd in Parijs geïntroduceerd in 1839 door de Weense zakenman August Zang. Hij opende een Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) waar hij broodjes en gebak verkocht. Zo ook de kipferl. August besloot kipferl te maken van bladerdeeg. Een idee dat aansloeg. Deze kipferl werden door de Parijzenaren al snel croissants genoemd, door de halve maan vorm!

Geschiedenis van beroemde gerechten: croissants

Over het ontstaan van de kipferl doen ook diverse verhalen de ronde. De meest geloofwaardige is die van de belegering van Wenen in 1683 door de Ottomanen. Zij groeven in de nacht een tunnel onder de stad, die echter uitkwam bij een bakkerij waar al druk gewerkt werd. De bakkers sloegen alarm en zo werd de aanval tijdig afgeslagen. Als symbool van de overwinning op de Ottomanen bakten de bakker halvemaanvormige broodjes. Een recept voor zelfgemaakt croissantdeeg staat natuurlijk ook op mijn blog!

Geschiedenis van beroemde gerechten: stokbrood

Stokbrood

Net als de croissant komt het stokbrood niet uit Frankrijk maar uit Oostenrijk. Of althans, de bereidingswijze ervan. Stokbrood, of baguette (stokje) in het Frans, wordt in Frankrijk ook wel Weens brood genoemd.

In het midden van de 19eeeuw ging men in Wenen over tot het bakken in stoomovens, wat ervoor zorgde dat brood consistenter van structuur werd, zacht en romig van binnen en een knapperige dichte korst van buiten. De inkepingen in het brood zorgden ervoor dat de korst niet barstte.

Geschiedenis van beroemde gerechten: stokbrood

In 1920 werd er in Frankrijk een wet aangenomen waarin het bakkers werd verboden om vóór vier uur te gaan werken. Omdat ze op deze manier nooit alle brood bestellingen konden maken bedachten ze een truc: in plaats van de traditionele grote ronde broden (une boule, vandaar boulanger) maakten ze lange dunne broden, die makkelijker konden worden voorbereid en veel sneller gaar waren in de oven.

Geschiedenis van beroemde gerechten: stokbrood

Er gaat echter nog een ander verhaal rond: over Napoleon die het traditionele ronde brood als een stok liet bakken zodat zijn manschapen tijdens het marcheren de lunch (stokbrood dus) rechtop konden meenemen in hun broekzak. Daarvoor was volgens de overleveringen in de uniformbroek zelfs een speciale zak genaaid….

Een baquette weegt in Frankrijk standaard 250 gram.

Zelf stokbrood bakken?

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Plaats nu op Pinterest:

geschiedenis croissant en stokbrood

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Hoe grappig! Ik sta er ergens ook weer niet van te kijken haha! Ik hou van die “Ohh who knew” momenten 😀

  2. Super interessant om de geschiedenis te lezen. Die van het stokbrood wist ik niet, maar die van de croissant wel!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*