Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #8: Crêpes Suzette en Dame Blanche
Geschiedenis van beroemde gerechten: Dame blanche

Geschiedenis van beroemde gerechten #8: Crêpes Suzette en Dame Blanche

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee heerlijke desserts:  Crêpes Suzette en Dame Blanche.

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten: crepes suzette

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette is een heerlijk nagerecht dat bestaat uit een flensje in een saus van boter, suiker en sinaasappel en doorgaans geflambeerd met Grand Marnier. Ook wordt wel mandarijn en of Blue Curaçao gebruikt. Over de herkomst van dit gerecht doen – zoals dat wel vaker gebeurt – weer vele verhalen de ronde.

In het eerste verhaal onstond het gerecht per ongeluk, toen de 14-jaar oude assistent-ober Henri Charpentier dit dessert in 1895 in restaurant Café de Paris in Monte Carlo bereidde voor de Prins van Wales, die later koning Edward VII werd. Het met drank besprenkelde dessert vatte per ongeluk vlam maar smaakte verbazingwekkend goed. De ober wilde het gerecht opdragen aan de prins maar die vond dat maar onzin. “Laten we dit voortreffelijke dessert noemen naar de jongedame die me vergezelt’. Deze Française heette…Suzette. Henri Charpentier ging later in de leer bij Auguste Escoffier.

Suzanne Reichenberg

Een ander verhaal gaat dat het gerecht is gemaakt ter ere van de Franse actrice Suzanne Reichenberg (1853-1924). Haar artiestennaam was Suzette. In 1897 speelde zij in de Comédie Francaise op het toneel de rol van een dienstmeisje dat crêpes serveerde. Deze werden geleverd door restaurant Marivaux. Om wat meer spektakel op het podium te creëren én de acteurs daadwerkelijk iets warms te laten eten, besloot Joseph, eigenaar van het restaurant, de crêpes te flamberen.  Avond na avond geserveerd door Suzanne, kregen zij uiteindelijk de naam Crêpes Suzette.

Het gerecht wordt ook weleens toegeschreven aan Auguste Escoffier. Maar de – ongeflambeerde – crêpes Suzette verschenen pas in 1907 in de Engelse versie van zijn Guide Culinaire.

Geschiedenis van beroemde gerechten: Dame blanche

Dame Blanche

Heerlijk in al zijn eenvoud: vanille-ijs met warme chocoladesaus.

Het gerecht is vernoemd naar de opera ‘La Dame Blanche’ van Francois-Adrien Boieldieu uit 1825. De Dame Blanche is in de verhaal een geestverschijning: een van top tot teen in het wit gehulde vrouw. Een soort wit wief eigenlijk.

Geschiedenis van beroemde gerechten: Dame blanche

Chef-kok Auguste Esoffier, een ware operaliefhebber, vernoemde dit gerecht naar deze opera. Maar……..toen Auguste dit dessert vernoemde was er nog helemaal geen sprake van chocoladesaus. Het dessert was namelijk echt helemaal wit en bestond uit amandelijs, witte perzik, witte aalbessen en citroensorbetijs.

Hoe de Dame Blanche vandaag de dag aan de chocoladesaus is gekomen is helaas niet bekend. Eigenlijk zou het dus Dame Noir moeten heten. Maar dat is al de naam van een Dame Blanche gemaakt met chocolade ijs.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Weer heel leuk om te lezen! Ik ben dol op Dame Blanche met chocolade (en advocaat 😉 )! Zelf dacht ik, dat de oosprong daarvan begin 20e eeuw lag, maar hoe het zat ben ik vergeten. Ik krijg wel zin om de oorspronkelijke variant te maken. Bedankt voor de inspiratie!

    Josephine recently posted: Fraaie victoriaanse voorjaarsplaatjes
    https://www.myinnervictorian.nl/fraaie-victoriaanse-voorjaarsplaatjes/

  2. OH YUM! Nu heb ik gelijk trek in dit lekkers. Binnenkort weer eens de Crêpe Suzette maken. Ik heb ze het liefst traditioneel. Leuk item die golden oldies 🙂

  3. Leuk om te lezen en beiden zijn heerlijk !!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*