Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #19: Club sandwich en Charlotte Russe
geschiedenis van beroemde gerechten - charlotte russe

Geschiedenis van beroemde gerechten #19: Club sandwich en Charlotte Russe

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie een beroemde sandwich en een prachtig dessert.

geschiedenis van beroemde gerechten - charlotte russe

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten - Club Sandwich

Club sandwich

De club sandwich is een soort overtreffende trap variant van de sandwich, een gerecht waarvan ik eerder al de oorsprong beschreef. Een Club sandwich bestaat uit drie tot vier sneetjes gerooster brood met daartussen verschillend beleg (vaak kip en bacon) en sla. De sandwich wordt diagonaal doorgesneden en vaak met prikkers bij elkaar gehouden. En geserveerd met chips of patat.

Er gaan eigenlijk twee verhalen rond over de geschiedenis ervan. De oudste vermelding van de naam komt uit een artikel in ‘The Evening World’ uit 1889 en refereert naar de Union Club Sandwich, een sandwich zoals geserveerd in de Union Club of New York City. Er zijn ook nog andere clubs die de sandwich claimen, allemaal zo rond dezelfde periode.

geschiedenis van beroemde gerechten - club sandwich

Een meer ludieke verklaring van de naam is echter deze: dat CLUB voor niets anders staat dan een afkorting. En wel voor Chicken & Lettuce Under Bacon. Welke geloof jij ligt het meest voor de hand?

geschiedenis van beroemde gerechten - charlotte russe

Charlotte Russe

Wat een mooi dessert, deze heerlijke pudding met een rand van lange vingers en vaak nog voorzien van een mooi lint met strik.

De Charlotte Russe is een bedenksel van de grote Franse chef Marie-Antoine Careme (1784-1833) die het dessert vernoemde naar de dochter van zijn voormalige werkgever koning George IV van Engeland – prinses Charlotte – en zijn huidige Russische werkgever Tsaar Alexander de Grote (de Rus). Of was het toch het nichtje van de tsaar, de mooie Charlotte van Pruisen (Prussia)? Careme was ook de man die aan de wieg stond van de basisindeling van alle Franse sauzen.

Er zijn echter vele versies van de charlotte. Puddings of trifles die ook zonder lange vingers worden geserveerd. Men denkt dan ook dat het woord charlotte afkomstig is van het oud Engelse woord charlyt, dat ‘gerecht gemaakt van custard’ betekent.

sinaasappelcharlotte

Een recept voor een Charlotte Russe met sinaasappelbavarois vind je op mijn blog!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*