Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie een beroemde sandwich en een prachtig dessert.
Geschiedenis van beroemde gerechten
Club sandwich
De club sandwich is een soort overtreffende trap variant van de sandwich, een gerecht waarvan ik eerder al de oorsprong beschreef. Een Club sandwich bestaat uit drie tot vier sneetjes gerooster brood met daartussen verschillend beleg (vaak kip en bacon) en sla. De sandwich wordt diagonaal doorgesneden en vaak met prikkers bij elkaar gehouden. En geserveerd met chips of patat.
Er gaan eigenlijk twee verhalen rond over de geschiedenis ervan. De oudste vermelding van de naam komt uit een artikel in ‘The Evening World’ uit 1889 en refereert naar de Union Club Sandwich, een sandwich zoals geserveerd in de Union Club of New York City. Er zijn ook nog andere clubs die de sandwich claimen, allemaal zo rond dezelfde periode.
Een meer ludieke verklaring van de naam is echter deze: dat CLUB voor niets anders staat dan een afkorting. En wel voor Chicken & Lettuce Under Bacon. Welke geloof jij ligt het meest voor de hand?
Charlotte Russe
Wat een mooi dessert, deze heerlijke pudding met een rand van lange vingers en vaak nog voorzien van een mooi lint met strik.
De Charlotte Russe is een bedenksel van de grote Franse chef Marie-Antoine Careme (1784-1833) die het dessert vernoemde naar de dochter van zijn voormalige werkgever koning George IV van Engeland – prinses Charlotte – en zijn huidige Russische werkgever Tsaar Alexander de Grote (de Rus). Of was het toch het nichtje van de tsaar, de mooie Charlotte van Pruisen (Prussia)? Careme was ook de man die aan de wieg stond van de basisindeling van alle Franse sauzen.
Er zijn echter vele versies van de charlotte. Puddings of trifles die ook zonder lange vingers worden geserveerd. Men denkt dan ook dat het woord charlotte afkomstig is van het oud Engelse woord charlyt, dat ‘gerecht gemaakt van custard’ betekent.
Een recept voor een Charlotte Russe met sinaasappelbavarois vind je op mijn blog!
Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?