Home » Valentijnstip: rozenmacarons
rozenmacarons

Valentijnstip: rozenmacarons

Sinds ik een eenvoudiger recept voor het maken van macarons (zonder kookschuim en thermometers enzo) heb ontdekt, maak ik nog vaker macarons. Ik vind het namelijk zo lekker en leuk om te doen! En je scoort er fantastisch mee bij vrienden en familie. Of je partner, wanneer je hem of haar deze heerlijke rozenmacarons serveert. Op Valentijnsdag bijvoorbeeld.

siliconen mat

Siliconenmat

Ik gebruikte dit keer een siliconenmat met voorgestanste rondjes, die ik kocht bij Aliexpress. Ik vond het geen succes. Ja, ze waren mooi rond en allemaal gelijk van vorm. Maar – omdat het vocht niet goed weg kan denk ik zelf – de macarons kwamen maar moeilijk los van de mat. En dus braken er een heleboel. De volgende keer gebruik ik dus gewoon weer bakpapier. Wil je de macarons gelijk van vorm en mooi rond, teken dan met een vormpje cirkels op de achterzijde van het papier.

rozenmacarons

Rozenknopjes

Gedroogde rozenknopjes vind je vaak in Aziatische supermarkten, maar ik kwam het laatst ook tegen bij Dille & Kamille. Ook leuk als decoratie op b.v. een taart. Let wel op, niet iedereen is dol op de smaak van rozen. Mijn zoon vindt het naar parfum smaken…Ik gebruikte voor de vulling van deze rozenmacarons de heerlijke rozenjam van Oil & Vinegar. Deze jam bevat 40% blaadjes van Damascena-rozen en is een typisch Bulgaarse specialiteit. De rozen zijn gekweekt en handgeplukt in de beroemde Rose Valley in de buurt van de stad Kazanlik. Ook heerlijk op een croissantje!

rozenmacarons

Rozenmacarons

Wat heb je nodig:

  • 200 g poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 112 g eiwit (ca 3-4 eieren, weeg het!), op kamertemperatuur
  • (eventueel) roze of rode voedingskleurstof

Voor de vulling:

  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • Twee eetlepels rozenjam
  • rozenknopjes

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de poedersuiker en het amandelmeel door een zeef in een grote mengkom.

Klop de eiwitten met een staande mixer schuimig zijn. Voeg nu beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je een stevige en glanzend schuim hebt.

Spatel langzaam 1/3 van de opgeklopte eiwitten door het suiker/amandelmengsel. Vouw de rest van het eiwit en een paar druppels zwarte kleurstof door het mengsel met een spatel. Begin met 1 druppel en voeg dan eventueel meer toe, wat je zelf mooi vindt. Het beslag is klaar als het in een dik lint van je spatel afvloeit.

Doe een glad spuitmondje van ca. 5 mm in een spuitzak en schep het beslag in de spuitzak. Houd je spuitzak recht boven de bakplaat en spuit rondjes op het papier. Spuit een even aantal (32-40) rondjes op.

Tik de bakplaat een keer hard op het aanrecht om alle luchtbelletjes te verwijderen. Laat de macarons ca. 30 minuten tot een uur rusten zodat deze een velletje krijgen. Wanneer je er zachtjes aan komt, mag er geen beslag meer aan je vinger blijven plakken.

Verwarm intussen de oven voor op 150° C. Bak de macarons ongeveer 25 minuten. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen

Meng de zachte boter met de poedersuiker en de rozenjam licht en luchtig. Spuit een laag crème op de helft van alle macarons. Beleg met de andere macarons. Haal de zijkanten van de rozenmacarons door de verkruimelde rozenblaadjes.

Bewaar het recept voor rozenmacarons op Pinterest:

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Oil & Vinegar. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Summary
recipe image
Recipe Name
Rozenmacarons
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*