Er zijn van die blogs die je meteen aanspreken en die een verfrissend andere inhoud hebben dan het – best vaak – eenzijdige bloglandschap. De blog My inner Victorian is er zo eentje. Met mijn passie voor geschiedenis en voor alles wat Engels is ben ik echt fan geworden van de blog van Josephine. Ik was dan ook verheugd én vereerd toen zij me vroeg of ze een gastblog mocht schrijven. De Aachener printen zijn ook nog eens de favoriet van mijn moeder, dus die gaan deze maand zeker gebakken worden. Vergeet niet My inner Victorian – een respectabel blog over de 19e eeuw – een bezoekje te brengen!
Kerstmarkt
Soms brengt een blog herinneringen boven. Ik had dit met Anne-Marie’s blog over kerstmarkten in het buitenland, waarbij ze onder andere vertelde over de kerstmarkten in Essen en Keulen. Daar kun je traditioneel Aachener printen kopen: een soort kruidige Lebkuchen in rechthoekige vorm. Ik kan mij zelf geen Kerst zonder deze lekkernij herinneren; en aangezien mijn overgrootvader rond 1900 in Aken woonde, kan ik toch wel zeker zeggen dat Aachener printen al zo’n vijf generaties bij ons onder de kerstboom horen. Vandaag laat ik jullie zien, hoe je ze zelf kunt maken.
Aachener printen, traditioneel kerstgebak
Lebkuchen worden al eeuwenlang gebakken in de grensregio tussen het huidige België en Duitsland. Volgens de overlevering brachten Belgische handwerkers de eerste Lebkuchen naar de stad Aken. De bakkers daar veranderden in de loop van de tijd het recept, zodat rond 1820 de Aachener print ontstond met als basis bietenstroop. Dit hebben we eigenlijk te danken aan Napoleon en zijn oorlogen, die ervoor zorgden dat andere ingrediënten wat minder goed verkrijgbaar werden. Zo komt wereldgeschiedenis toch maar mooi in je keuken terecht.
In Nederland kent niet iedereen de Aachener print, al zullen velen ze wel eens op een Duitse kerstmarkt hebben gezien. De printen zijn traditioneel kerstgebak. Inmiddels worden ze wel het hele jaar door gebakken in de stad, maar dat is vooral voor toeristen. Printen waren oorspronkelijk een luxe lekkernij. Er zaten veel specerijen in die de gemiddelde huisvrouw niet in haar keukenkastje had staan: kardemom, piment en korianderzaad. Overigens hebben alle Akense printenbakkers hun eigen geheime receptuur: Hét ene recept bestaat dus niet. Maar met onderstaand recept kom je wel heel dichtbij.
Handig om te weten: Aachener printen worden altijd gemaakt zonder ei en boter. Ideaal dus voor mensen met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie.
Aachener printen
Deze printen smaken – ik heb het aan familieleden laten proeven – echt als de originele Aachener printen. Heerlijk! Helaas mogen ze geen Aachener printen heten, want dat mag alleen als ze in Aken of de naburige dorpen gebakken zijn. Holländische printen, dan maar? Veel plezier met bakken!
Aachener printen
Wat heb je nodig:
- plastic folie
Ingrediënten
- 250 gram pannenkoekenstroop
- 1,5 eetlepels water
- 75 gram fijne bruine kandijsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 25 gram gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel karwijzaad
- 0,25 theelepel piment 9 korrels
- 5 kardemompeulen
- 0,25 theelepel nootmuskaat
Aan de slag!
- Eerst bereid je het specerijenmengsel voor. Voor dit recept kun je allemaal gemalen specerijen nemen, maar het is net iets lekkerder en authentieker als je de specerijen in een vijzel fijnmaakt. Dit heb ik zelf gedaan met het korianderzaad, het karwijzaad, de piment en de kardemom.
- Doe de stroop in een pan met het water en zet hem op heel laag vuur. Dit zorgt ervoor dat de stroop iets dunner wordt, zodat de andere ingrediënten er gemakkelijker doorgemengd kunnen worden. Voeg achtereenvolgens de kandijsuiker, de kristalsuiker, het specerijenmengsel en de gekonfijte sinaasappelschil aan de stroop toe en roer alles goed door elkaar.
- Meng het bakpoeder door de bloem en voeg telkens drie eetlepels bloem bij de stroop, zodat je langzaam een deeg maakt. Wanneer het deeg te stevig is geworden om te roeren, haal je het uit je pan en kneed je de resterende bloem erdoorheen. Nu heb je een vrij plakkerig deeg, maar dat hoort zo. Wikkel je deeg in vershoudfolie en laat het tenminste 24 uur rusten in de koelkast.
- Na 24 uur kun je de printen gaan bakken. Je deeg is nog steeds wat plakkerig, dus haal het folie er voorzichtig af. Rol het deeg uit op je werkblad tot een plak van 0,5 cm dik. Gebruik hierbij ruim bloem op je werkblad en deegroller om plakken te voorkomen. Snijd (eventueel met behulp van een liniaal) rechthoeken van 9 x 4 cm uit het deeg en leg de losse printen op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de printen in een voorverwarmde heteluchtoven op 160 graden gedurende 15 minuten. Na het bakken haal je de ovenplaat uit de oven en laat je de printen op de plaat afkoelen, totdat ze hard zijn. Printen horen hard te zijn aan de buitenkant en bij het breken een beetje zacht te zijn aan de binnenkant.
Ik had geen idee dat er zoveel ingrediënten aan te pas kwamen Anne Marie. Maar wel leuk om te weten en ook de geschiedenis erachter. Ondertussen geniet je moeder elke dag van één print bij de koffie.☕️?
ik heb er nog nooit van gehoord!! maar het klinkt wel heel lekker
Het heeft in de verte wel iets weg van taai-taai. Lekker kruidig!
Oh dit lijkt me leuk! Ik vind het altijd leuk om klassiekers uit andere landen te zien.
Ik ga deze ook een keer maken. Nog even opslaan op Bloglovin ;).
Leuk, ben benieuwd wat je er van vindt!
Net terug van wintersport waar we uit Duitsland meegenomen Akener printen hebben gegeten. Beetje hard als het koud is maar erg lekker. Ga ze nu maken voor de reünie van de ski-groep. Maar eerst naar de appie voor alle spullen!😁
Wat leuk! Veel plezier alvast bij de reünie!
Omdat ik de echte Aachener printen al weer redelijk lang geleden heb geproefd, kan ik het helaas niet rechtstreeks vergelijken. Deze vind ik echter wel zeer lekker!
Ze waren wel super hard, vrees ik. (Op heteluchtoven 160°C ged. 15min.) Het was moeilijk in te schatten omdat je ze zacht uit de oven haalt en ze nadien pas hard worden. Wat zou je adviseren: korter of kouder bakken?
Ik zou dan wat korter bakken, zo’n 12 minuten.
Interessant. Ik probeer het recept eerstdaags.
1. Geen pannekoekenstroop aan deze kant van de wereld, dus dat wordt dark treacle en dat zal waarschijnlijk wel gaan lukken
2. Wat bedoelt u met pimentkorrels? Dank bij voorbaat.
Verder alle ingrediënten bij de hand.
Groeten uit Azië
Wat leuk, Aachener printen in Azie. Pimentkorrels is ongemalen piment, zie deze bijvoorbeeld van AH:https://www.ah.nl/producten/product/wi234772/verstegen-strooier-piment?gclid=Cj0KCQiA7oyNBhDiARIsADtGRZZRO52gM-lFzmb6Fz-doS-hjy5W4eQJvKuKqTBAKNzUIcx46GZzW4caAjNjEALw_wcB
Dank u voor de uitleg 🙂 Ik heb de foto van de AH-koppeling vergeleken met wat er hier in de voorraadkast staat en die korrels, dat is wat wij allspice noemen, denk ik, dikwijls een ingrediënt voor kruidenkoek allerhande. Mooie foto’s van het afgewerkte product. Hier word ik blij van 🙂 Aachener printen, dus, met Kerstmis in de tropen 🙂
Geniet ervan en alvast hele mooie decembermaand gewenst!
Van Duitse afkomst zijnde Belg hier…
Bedankt voor het receptje. Heb je er ook een printable van?
Gek van de akense koek.
Ook lekker met een beetje napoleon likeur in verwerkt.
Veel plezier met bakken!
Ok, ik was weer te snel, gevonden alvast. Dank je
Jaren heb ik zuurvlees gemaakt met Aachener printen. Nu ik naar het westen bij Rotterdam verhuisd ben heb ik uit nood gewone peperkoek gebruikt. Wat een verschil. Volgend jaar heb ik er graag de 250km voor over om ze te halen, maar eerst van de week het recept proberen.
Dank daarvoor
Laat je weten of het gelukt is?