Home » Kerstshoppen of -vieren in het buitenland!
kerstshoppen

Kerstshoppen of -vieren in het buitenland!

Al zolang ik mij kan herinneren ga ik samen met mijn moeder kerstshoppen in het buitenland. Twee of meer dagen, hotelletje erbij en genieten van de mooie etalages en winkels, kerstmarkten, lekker eten en elkaars gezelschap. Lijkt dat je ook wel wat? Vandaag geef ik je de leukste tips voor tripjes, markten, winkels en producten in Duitsland, Engeland, België en Parijs.

Kerstmarkt

Kerstshoppen in Duitsland

Naar Duitsland zijn we heel vaak geweest. Het is goed te bereizen (met de ICE of auto) en je struikelt er over de kerstmarkten. Mijn favoriete steden zijn Essen en Keulen. Essen omdat het een gezellige middelgrote stad is, met alle leuke winkels en kerstmarkten op loopafstand. En Keulen omdat de Dom sprookjesachtig mooi is in de winter, er maar liefst zeven kerstmarkten zijn en de grote kerstmarkt in de Altstadt de mooiste is die ik ooit gezien heb.

Ik zal ook nooit het moment vergeten dat het sneeuwde toen ik daar op de kerstmarkt was. Van die mooie dwarrelende poedersneeuw. Schitterend. De kerstmarkten beginnen dit jaar op 27 november (Keulen) en 23 november (Essen).

legkuchen

Wat je in ieder geval niet moet overslaan in Duitsland zijn de kraampjes met glühwein (let op: je betaalt statiegeld voor je mok) en ook de reibenkuchen (een soort warme aardappelpannenkoekjes) met zure room laat ik nooit aan me voorbijgaan. Koop een mooi gedecoreerd hart van lebkuchen voor je geliefde en vergeet niet in te slaan bij drogisterijketen DM. Werkelijk alles is er vele malen goedkoper dan in Nederland (vooral haarverf en alles van het heerlijke huismerk Balea)

kerst london

Kerstshoppen in Engeland

Zeg je kerst dan zeg je Engeland. Het is mijn droom om ooit kerst vieren in Engeland mee te maken. Ik ben nu een aantal keer rondom Kerst in Engeland geweest en dat is sprookjesachtig mooi. In de hoofdstad London natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook in Newcastle. Makkelijk en goedkoop te bereiken per boot vanuit IJmuiden. Er zijn veel mooie kerstmarkten en je vindt er alle bekende warenhuizen (nog steeds verdrietig om het vertrek van Marks & Spencer uit Den Haag….). Het beroemde warenhuis Fenwick heeft dit jaar zelfs de tweede verdieping omgebouwd tot Christmas World.

Niet laten liggen: fudge, scones, christmaspudding en de mooie kerstblikken gevuld met shortbread.

Rond Kerst zijn in Engeland de kerstreclames van de grote Engelse warenhuizen populair, en dan vooral die van John Lewis. Hieronder de kerstreclame van dit jaar:

https://youtu.be/Jw1Y-zhQURU

Kerstshoppen in België

Met de Thalys of auto ben je zo in hartje Antwerpen. Daar zijn vanaf 9 december diverse kerstmarkten te vinden op o.a. het Steenplein, Grote Markt, Suikerrui, De Groenplaats en Handschoenmarkt. Op de Groenplaats en het Steenplein kun je gezellig schaatsen op de ijsbaan.

schaatsen en kerstshoppen

In Brussel start de kerstmarkt al op 24 november. Met meer dan 240 kraampjes in de oude straten en op de pleinen van het historisch centrum is dit de grootste kerstmarkt van België. En terwijl jij geniet van een glas glühwein of warme chocolademelk kunnen de kinderen zich uitleven op de ijsbaan op de Grote Markt. Of stap met zijn allen in het reuzenrad, voor een fenomenaal uitzicht over Brussel.

kerstshoppen Parijs

Kerstshoppen in Parijs

 In Frankrijk heb ik de kerstperiode alleen maar in Parijs doorgebracht. En die was onvergetelijk! Op de middelste verdieping van de Eiffeltoren is een schaatsbaan, een fantastische plek om (gratis) een rondje te schaatsen. Op het plein tegenover de Eiffeltoren, Trocadero, is een kerstmarkt (vanaf 15 december), maar ook op de Champs Elysees (11 november) en op Montmartre (eind november).

En vergeet ook de prachtig versierde warenhuizen en etalages niet, zoals bijvoorbeeld die van Galleries Lafayette of Printemps. En een absolute must: mijn favoriete snoepwinkel, a la Mère de la Famille. Er zijn 11 filialen, de mooiste aan de Rue du Faubourg Montmarte. Op het Trocadero vind je ook een ijsbaan (met uitzicht op de Eiffeltoren) en op Place de la Concorde een gigantisch reuzenrad met adembenemend uitzicht op de Seine en de Champs Elysees.

Naar Parijs reis je het makkelijkst met de trein (Thalys), parkeren is in Parijs behoorlijk duur.

Heb jij wel eens een buitenlandse stad bezocht rond Kerst? Welke is jouw favoriet? En heb jij nog leuke tips?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DFDS Seaways. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

 1. Morgen over twee weken is het zover Anne Marie, je moeder kijkt er ook erg naar uit.
  Leuk stuk heb je weer geschreven. Engeland was ook erg leuk vooral de eerste keer dat we daar waren.

 2. Oooh wat klinkt dat idyllisch! In België of Parijs ben ik nog niet geweest met kerst, maar Parijs in de sneeuw zou ik echt geweldig vinden!

  Ik ben wel meerdere keren naar de kerstmarkten in Keulen geweest, dat vond ik altijd heel erg leuk. Heb je wel eens de Aachener printen gekocht? Dat zijn ook een soort Lebkuchen. Reibekuchen zijn inderdaad ook lekker. Ik heb ze thuis ook eens gemaakt uit het oude kookboek van mijn overgrootouders – zo lekker en typisch iets voor de Rijnstreek.

  In Newcastle ben ik ook eens geweest met kerst – wat een mooie etalages! Londen lijkt me mooi, of de victoriaanse kerstmarkt in York. Ik krijg al helemaal zin in kerst door jouw artikel!

  Josephine recently posted…Zo zag Koningin Victoria er echt uit
  https://www.myinnervictorian.nl/zo-zag-koningin-victoria-er-echt-uit/

  • Het is ook echt idyllisch, alleen is sneeuw helaas niet gegarandeerd. Maar zo in de schemer, met de Eiffeltoren op de achtergrond…Mijn moeder is dol op Aachener printen, dus die gaan altijd mee!

 3. oh ik wil al jaren kerstshoppen in duitsland 😀 maar voor deze meid ff niet te doen en nu helemaal niet. mijn vriendin gaat altijd en oh ik zie dan van alle leuks en moois voorbij komen 😀 en het lijkt mij zo super gezellig he!!!

 4. Ik zou dolgraag weer eens naar Essen willen met een kerstmarkt. En wij hadden het erover dat we misschien toch ook wel een keer kerst in Engeland willen vieren! Heerlijk lijkt me dat.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*