Home » Mijn ideale pretpark – de attracties
ideale pretpark

Mijn ideale pretpark – de attracties

Peter en ik zijn allebei pretparkfanaten. Sterker nog: ik wist pas dat hij de ware was toen hij mij – nadat we elkaar op vakantie in Thailand hadden leren kennen – direct het eerste weekend erna thuis ophaalde voor een spontaan weekend Phantasialand in Bruel (Duitsland). Wat zou ons ideale pretpark zijn?

ideale pretpark

Ideale pretpark

We hebben al heel wat parken bezocht door de jaren heen, en fantaseren regelmatig over welke attracties er in ons eigen ideale pretpark zouden moeten komen. Welke attracties verhuizen wij naar “Otterland” om zo ons ideale pretpark te bouwen? Let wel: sommige van de onderstaande attracties bestaan geeneens meer… Maar je kunt altijd blijven dromen toch?

Extraterrorestrial Alien Encounter – Tomorrowland Disney World Florida (1995-2003)

Het is echt al meer dan 20 jaar geleden dat deze attractie mij banger dan ooit maakte. En dat met enkel suggestie. Je nam plaats in een cirkel rondom een grote glazen capsule. De beugel van de stoel kwam naar beneden en daar zat je dan, zo vast als een huis. Er werd verteld over een experiment met tijdreizen en ruimtewezens. Het experiment lijkt te lukken en plotseling verschijnt er een angstaanjagend wezen in de capsule. En dan gaat het licht uit…. Wat volgt is een 4-d ervaring die voornamelijk uit suggestie bestaat. Gegil, gesnuif, bloedspetters (warm water), brekend glas, bewegende schouderbeugels waardoor het lijkt alsof er ‘iets’ over je schouders loopt. De verwarring duurt zo’n 3 minuten en was werkelijk angstaanjagend.

Kijk maar naar bovenstaand filmpje, is een stuk makkelijker dan uitleggen in woorden! Helaas bestaat de attractie – tot teleurstelling van vele fans – niet meer sinds 2003.

Indiana Jones – Disneyland Anaheim

Een attractie gebaseerd op de films van Indiana Jones. In deze ride neem je plaats in een jeep en maak je een rondrit door een verloren tempel. En natuurlijk trotseer je allerlei gevaren die je ook (her)kent uit de films. Van een bijna instortende hangbrug tot een grote rollende kei en gifpijltjes. En natuurlijk zijn er slangen, schorpioenen en hete lavastromen. Mega leuk!

El Rio – Bobbejaanland België

Er zijn veel leuke pretparken in België. Zoals Bobbejaanland. Met ogenschijnlijk een gewone wildwaterbaan als vele anderen, maar met een paar leuke wendingen. Zo is er een rad bovenaan een van de glijbanen die je bootje laat draaien waardoor je opeens achterstevoren naar beneden moet. Verdwijn je ogenschijnlijk in een enorme draaikolk  en is er een tunnel en waterval. Een heel mooi uitgevoerde waterattractie.

Talocan – Phantasialand Duitsland

Een – wat ze noemen – suspended topspin ride. Een soort draaiende bank die rondjes draait en draait om zijn eigen as. En dan gecombineerd met vuurkolken, waterfonteinen en mistbanken, waardoor al je zintuigen van slag raken. Phantasialand is sowieso een van de mooiste pretparken in Europa!

Revolution – Bobbejaanland,België

Een hele oude (1989) indoor achtbaan die altijd mega veel indruk op ons heeft gemaakt. Het is de combinatie van het donker, de projectie, muziek en lichteffecten die maakt dat dit een geweldige binnenachtbaan is en blijft! Een klassieker in z’n soort. En natuurlijk zijn er tegenwoordig mooiere (Vogelrok, Space Mountain) maar deze is lekker old skool!

The Twilight Zone Tower of Terror (Disney Florida en Parijs)

De originele in Anaheim is helaas gesloten en wordt omgebouwd tot een Guardians of the Galaxy ride. Maar die in Parijs was net zo geweldig!

Op een stormachtige halloweenavond in 1939 verdwenen vijf hotelgasten in de lift van dit oude hotel. Het hotel is na die avond gesloten en staat sindsdien leeg. Jij bent nu uitgenodigd voor een rondleiding. Je maakt gebruik van de nog werkende dienstlift. Eenmaal boven op de 13everdieping ontmoet je de geesten van de verdwenen gasten.

Schreeuw het vervolgens uit van angst als de lift door de lege liftschacht naar beneden valt en dan onverwachts van richting verandert en terug het hotel ingaat. Staar naar buiten door een gat in de muur op dertien hoog terwijl de deuren zich onverklaarbaar openen en sluiten en het hotelterrein zichtbaar wordt. De lift lijkt bezeten door een onzichtbare geest en valt naar beneden en schiet weer omhoog, keer op keer, op en neer, terwijl kabels knappen en je het geluid van staal op staal boven je hoort…

Geschiedenis van de Efteling - de Baron

Er zijn nog een heleboel geweldige achtbanen te noemen (Baron 1898), Aerosmith Rock’n roller coaster (Disneyland Parijs), de Taron en Raik (Phantasialand) maar de bovenstaande attracties zijn in ieder geval een bijzondere vermelding waard.

Ben jij ook zo’n fan van pretparken? Mijn favorieten zijn De Efteling, Disneyland en Phantasialand. En wat is jouw favoriete attractie?

4 Comments

  1. Wini schuster

    Voor je vader en moeder blijft fantasialand ook favoriet. Ik weet nog goed dat we er een keer waren dat het niet zo druk was. We zijn toen een aantal keren achter elkaar in de achtbaan die door het donker ging, zogenaamd het heelal met een Spoetnik onderweg etc. Volgens mij is hij er ook niet meer.??

  2. Ow heerlijk! Ik hou van attractieparken! Laat me weten wanneer Otterland er is, dan kom ik hoor! Mijn favoriet is denk ik toch park Epcot Disney Florida en Universal Los Angeles, je had destijds de Mummy, die vond ik helemaal geweldig. Goede herinneringen aan Bobbejaanland en dan idd Revolution, en vroeger de Rainbow maar die is ook al weg daar. Ja en uiteraard de Efteling 😀

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*