Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #17: bechamelsaus en barbecue
geschiedenis van beroemde gerechten - bechamelsaus

Geschiedenis van beroemde gerechten #17: bechamelsaus en barbecue

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee gerechten met de letter B: bechamelsaus en barbecue.

geschiedenis van beroemde gerechten - barbecue

Geschiedenis van beroemde gerechten

bechamelsaus

Bechamelsaus

Bechamelsaus is een saus op basis van boter, bloem en melk. Voor een romiger versie kan er nog room worden toegevoegd. Door de boter te verhitten en hierin de bloem te garen ontstaat een roux. Afhankelijk van de gaartijd is deze blank, blond of bruin. En daarmee ook de saus, die ontstaat na toevoeging van melk.

Het was niet Louis de Bechamel, markies van Nointel (1630-1703) die deze heerlijke saus heeft uitgevonden. Wel was hij hofmeester aan het hof van Louis XIV, het hof waaraan ook chefkok Francoise Pierre de La Varenne werkte. Hij maakte deze saus, in eerste instantie door kalfsvlees te smoren in melk, room en kruiden. En vernoemde het naar Louis de Bechamel om deze te vleien. Waarom, dat vertelt het verhaal helaas niet.

De eerste vermelding van de saus verscheen in Le Cuisinier Francois uit 1651.

De oorspronkelijke saus is echter ouder en van Italiaanse origine. Tijdens de renaissance kende de regio Toscane de Salsa Colletta (lijmsaus), zo genoemd door de lijmachtige consistentie ervan. Het recept werd meegenomen naar Frankrijk door de koks van Catherina de Medici in 1533.

Zelf bechamelsaus maken? Bijvoorbeeld voor een overheerlijk lasagne?

geschiedenis van beroemde gerechten - barbecue

Barbecue

Zodra het mooi weer begint te worden gaan ze in alle Nederlandse tuinen weer aan: de barbecue. Lekker vlees, vis of groente roosteren op een houtskoolvuurtje. Of tegenwoordig ook vaak elektrisch. Maar waar komt het woord barbecue eigenlijk vandaan?

In de 17eeeuw waren er in de Caribische zee veel boekaniers actief. Boekaniers waren Nederlandse, Franse en Engelse avonturiers die Spaanse en Franse schepen aanvielen. Een soort piraten dus.

geschiedenis van beroemde gerechten - barbecue

Van de inheemse bevolking namen zij de techniek over om varkensvlees langzaam te roosteren en daardoor langer houdbaar te maken. Het daartoe gebruikte Spaanse woord barbacoa werd onze barbecue. En het Spaanse woord is vermoedelijk weer afkomstig van het Indiaanse woord barabicu, dat heilig vuurbed betekent.

Het woord barbecue werd voor het eerst in het Engels gebruikt in 1661.

Op mijn blog vind je diverse lekkere recepten. Zoals chimichurri spiesjes of drie manieren om vis te bereiden op de barbecue!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Interessant weer om te lezen! Ik heb me al vaker afgevraagd waar het woord barbecue vandaan komt. Fijn dat ik het nu eindelijk weet :).

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*