Heineken is – na Unilever – Nederland’s grootste multinational op het gebied van levensmiddelen. Op de wereldranglijst bevindt Heineken zich bij de eerste 50. Hoog tijd voor een stukje geschiedenis van Heineken, een goudgeel stukje Hollands glorie!
Geschiedenis van Heineken
In 1864 koopt de toen 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij ‘De Hooiberg’ (uit 1592!) in Amsterdam. Binnen korte tijd maakt de jonge ondernemer er een succesvol bedrijf van: Heineken’s bierbrouwerij maatschappij. In 1867 begint hij aan de bouw van een nieuwe brouwerij aan de Stadhouderskade, het huidige Heineken museum (dat sinds 2001 Heineken Experience heet). In 1873 volgt een brouwerij in Rotterdam aan de Crooswijkse singel.
Diplome de Grand Prix
In 1883 won Heineken een eerste gouden medaille voor haar kwaliteitsbieren, de Diplome d’Honneure. Op de Wereldtentoonstelling 1889 in Parijs krijgt Heineken haar tweede “Diplome de Grand Prix”.. De twee prijzen worden vandaag de dag nog steeds vermeld op het etiket van ieder flesje Heineken bier.
Crisis en drooglegging
Op 18 maart 1893 overlijdt Gerard Adriaan. Hij laat een ijzersterk bedrijf achter aan zijn zoon Henry Pierre Heineken. Hij loodst het bedrijf door de zware jaren van de oorlog en de economische crisis van de jaren 30.
Slechts drie dagen na de drooglegging in de Verenigde staten kwam in 1933 de eerste boot met Heineken bier aan in New Jersey. Heineken was daarmee de eerste bierimporteur in de VS na de drooglegging en vanaf dan ook het meest succesvolle geïmporteerde biermerk.
Freddy Heineken
In 1964 treedt Alfred Heineken – Freddy, de kleinzoon van oprichter Gerard Adriaan – toe tot het hoofdbestuur en zet de succesvolle opmars verder door. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor het nieuwe logo van Heineken waarbij het lijkt of de 3 ‘e’s’ lachen. In eerste instantie bedoeld om de etiketten aantrekkelijker te maken voor vrouwen, die immers vaak verantwoordelijk waren voor het doen van de boodschappen.
Ook investeert Freddy veel in commercials en advertenties. En hoewel meerdere reclamemakers de slogan claimen schijnt Freddy zelf ‘Heerlijk, helder, Heineken’ te hebben bedacht.
Groei
In 1968 fuseert Heineken met haar grootste concurrent: het eveneens Amsterdamse Amstel bier. Ook wordt Vrumona – dat staat voor VRUchtenliMONAde) onderdeel van Heineken. Met grote frisdrankmerken als Pepsi, Sisi en Sourcy.
De Rotterdamse brouwerij wordt gesloten en een nieuwe brouwerij wordt in 1975 geopend in Zoeterwoude, de grootste en modernste brouwerij in Europa op dat moment.
Door grote overnames (Brandt, Bau Union, Scottisch Newcastle, FEMSA en Asia Pacific Breweries) wordt Heineken een steeds grotere speler op de Europese en de wereldmarkt. En krijgt er sterke biermerken bij als Sol, Desperados, Murphy’s en Tiger Beer.
De ontvoering
Op 9 november 1983 wordt Freddy Heineken samen met zijn chauffeur ontvoerd. Ik kan me dat nog zo goed herinneren! Uiteindelijk is het losgeld van 35 miljoen gulden (zo’n 16 miljoen euro) wel betaald maar werden ze niet vrijgelaten. Na een tip vond de politie ze op 30 november uiteindelijk in levende lijve in een loods in het Amsterdamse havengebied.
De ontvoerders, waaronder Cor van Hout en Willem Holleeder, zijn inmiddels net zulke bekende Nederlanders geworden.
Anders verkopen we toch gewoon de boot?
Freddy Heineken was dol op het jetset leven en daar hoorde natuurlijk ook een bootje bij. De ‘Something Cool’ was een plezierjacht dat Freddy in 1971 kocht. Zelfs toenmalig koningin Beatrix heeft er op gevaren.
Something Cool stond vanaf 2008 voor bijna een miljoen euro te koop maar heeft nooit een andere eigenaar gekregen. Begin vorig jaar is de boot gesloopt.
Vrouw aan de top
Na het overlijden van Freddy Heineken in 2002 werd Charlene de Carvalho-Heineken – Freddy’s dochter – grootaandeelhoudster. Het vermogen van De Carvalho wordt geschat op $12 miljard, waarmee ze de rijkste persoon met de Nederlandse nationaliteit is en de op elf na rijkste vrouw ter wereld.
Heineken NV is inmiddels een multinational in de bier- en drankensector en actief in meer dan 178 landen. Na het Belgische Anheuser-Busch is Heineken de tweede grootste bierbrouwer ter wereld en de grootste producent van Cider. De productie vindt plaats in meer dan 140 brouwerijen in 71 landen. Heineken heeft een kleine 74000 mensen in dienst!!
De rode – en tijdelijk witte – ster
Het is niet echt bekend waar de rode ster op het flesje vandaag komt. Het verhaal gaat dat de ster een oud brouwers-symbool uit de Middeleeuwen is en de punten van de ster staan voor de vier natuurlijke ingrediënten. En de 5de ster voor de magie van het brouwen. Heineken heeft er z’n eigen draai aan gegeven en noemt het de kwaliteitspunten van het bier, ook wel Heineken Heerlijkheden genoemd.
- Heerlijk helder
- Heerlijk verfrissend
- Heerlijk puur
- Heerlijk vertrouwd
- Heerlijk magisch
Tijdens de koude oorlog besloot Heineken de ster tijdelijk wit te maken met een rode rand, om niet geassocieerd te worden met het communisme. In 1991 werd de ster weer als vanouds rood.
Bekende reclames
Heineken staat natuurlijk bekend om de reclames. Van Heerlijk, Helder, Heineken tot Bier zoals bier bedoeld is en Biertje?
Hierboven één van mijn favorieten, met Oostenrijkse skileraar Rudi!
Ook leuk is deze compilatie van een aantal bekende Heineken reclames:
Wist je dat Heineken al sinds 1988 sponsor van alle James Bond films, met Tomorrow never dies als eerste film? Pas in de film Skyfall (2012) echter drinkt James Bond daadwerkelijk ook een Heineken bier in de film!