Home » Trends in eten en drinken – de jaren 10
foodbloggerstour Den Haag 2019

Trends in eten en drinken – de jaren 10

Ik schreef al eerder vijf afleveringen in de serie over trends in eten en drinken. Over de jaren 607080 en 90 en 00. Nu er weer een decennium voorbij is, is het tijd terug te blikken op de afgelopen 10 jaar. Dit waren de trends in eten en drinken – de jaren 10!

trends in eten en drinken - de jaren 10 avocado

Trends in eten en drinken – de jaren 10

Trends in eten en drinken - de jaren 10 Biet Wellington

De warme maaltijd

Groente veroveren dit decennium definitief terrein. Niet meer als bijrol in het traditionele avg-tje (aardappel, vlees, groente), maar nu echt in de hoofdrol. Zoals deze biet Wellington. Niet in de laatste plaats door culiheld van de jaren 10: Yotam Ottolenghi. De granaatappelpitjes zijn sindsdien niet meer aan te slepen….

de hotspots van den haag: De vegetarische slager

Steeds meer mensen eten vegetarisch. Of noemen zichzelf flexitariër. In 2010 wordt De Vegetarische Slager opgericht en in 2018 verkocht aan Unilever. Vega wordt mainstream. Ook komen er steeds meer vervangers voor melkproducten., zoals vegan kaas en plantaardige melk van haver, rijst of noten.  Of wat dacht je van jackfruit, een vrucht die de ideale vervanger is voor vlees (zoals in deze rendang)?

trends in eten en drinken - de jaren 10 bonen

Ook ideaal als vleesvervanger zijn de bonen. En die eten we massaal, al dan niet verwerkt in zoetigheden als brownies van zwarte bonen (bah!). Er verschijnt zelfs een kookboek vol bonenrecepten van – I kid you not – Joke Boon!

Naast rijst, couscous en pasta gaan we massaal aan de quinoa. Dat wereldwijd zo populair werd dat de Peruanen en Bolivianen dit basisvoedsel zelf niet meer konden betalen…..

Ook de zoete aardappel en pompoen (pompoengnocchi anyone?) zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens. En we omarmen ook de vergeten groente als pastinaak, aardpeer en snijbiet!

trends in eten en drinken - de jaren 10 hummus

Nieuw(s) en trendy

Het Midden-Oosten bracht ons hummus, ook wel de pesto van de jaren 10 genoemd. Daarnaast zat de avocado standaard in de broodtrommel van iedere millenial. Als ze al brood aten tenminste..

Natuurlijk gingen we ook dit decennium weer aan de lijn. Maar wel met nieuwe ‘methodes’ zoals intermittent fasting (16 uur niet en 8 uur wel eten), keto (minimale koolhydraat- en een verhoogde vetinname), paleo (gebaseerd op het eetpatroon van je voorouders) en glutenvrij. Die laatste was op zich wel weer fijn voor mensen met coeliakie: nog nooit waren er zoveel glutenvrije producten te koop.

Trends in eten en drinken - de jaren 10 bananenbrood

We doen steeds meer ons best om voedselverspilling te voorkomen. Dat mag ook wel, we gooiden aan het begin van de jaren 10 zo’n 48 kilo voedsel per jaar weg. Inmiddels is dat gedaald tot 35 kilo. Still a long way to go! Wat in ieder geval niet meer verspild wordt zijn bruin geworden bananen. Die verdwenen massaal in bananenbrood!

poké bowl met avocado en krab

Eten deden we het liefst uit kommetjes: smoothiebowl, poké bowl, sushi bowl, acai bowl. Ik moet zeggen dat ook ik eten lekkerder vind smaken uit een kom!

We kijken massaal naar Heel Holland Bakt, de Nederlandse versie van The British bake-off. Gezellig op de bank met een zelfgebakken cake genieten van andermans bakkunsten!

Misschien valt de grootste trend van de jaren 10 wel samen te vatten in het woord ‘zonder’. Want zonder vlees, zonder gluten, zonder suiker, zonder zuivel en zonder alcohol. Wat mij betreft worden de jaren 20 weer een beetje meer ‘met’. Al is het maar met mate.

Trends in eten en drinken - de jaren 10 The Avocadoshow

Uit eten

Gingen we in het voorgaande decennium nog zelf de deur uit voor de afhaalchinees of pizzeria, in de jaren 10 laten we alles thuisbezorgen. Van Deliveroo tot Uber eats, de brommers verdringen elkaar om de sushi, kapsalon of ramen noodles bij je thuis te bezorgen. En als er dan nog wel zelf gekookt werd, dan bij voorkeur uit één van de vele maaltijdboxen, van Hello Fresh tot de Allerhande box. Het is een wonder dat er nog mensen naar recepten zoeken op mijn blog!

De populaire avocado kreeg zijn eigen restaurant: de Avocadoshow. Waar je alles kunt eten met deze gezonde groene vrucht: van avocadoburger tot avocadopancakes.

foodtruck

Sinds het midden van de jaren 10 bezoeken we massaal foodtruckfestivals. Eerst alleen nog in de grote steden, maar inmiddels heeft ieder dorp wel zijn eigen festival. In 2019 werden er maar liefst 276 festivals georganiseerd, van Rrrollend tot Trek. En je kunt er terecht voor gewone frietjes of hamburger tot (daar is ie weer) poké bowls!

barefoot mama kelly

Heb je als restaurant geen instragramaccount en trendy bloemenmuur of neonwand? Fout! Want niemand eet nog buiten de deur zonder zijn eten op Instagram te plaatsen. Pictures or it didn’t happen! Mooi opgemaakte instawaardige bordjes zijn net zo belangrijk!

Seedlip

Drinken en hapjes

Tegen het einde van dit decennium voelde je ‘m al aan komen: alcohol wordt het nieuwe vet/suiker/koolhydraat. Er komen alcoholvrije wijnen en spirits en het voedingsbureau schrapt nu ook dat laatste glaasje wijn per dag.

Omdat we steeds bewuster gaan eten en drinken is een ‘gewoon’ biertje niet spannend genoeg meer. Enter de speciaalbieren, bij voorkeur van kleine brouwerijen en exclusieve merken.

matcha tea

De gemberthee verdringt de verse munt thee. En ook de Japanse Matcha thee doet het goed. Bij Hug the tea in Den Haag kun je zelfs matcha thee hapjes eten!

Zoetigheden

De jaren 10 wordt ook wel het decennium van de karamel-zeezout genoemd, want waar is dit zoet-zoute goedje niet meer in te vinden? Wat begon als reep (de populairste was die van Tony’s Chocolonely uit 2012) is nu onderdeel van vla, ijs, pudding, chocoladeletter, pepernoten, popcorn, koek, ijs, cheesecake etc. etc. De verkaramelzeezoutisering is een feit!

Fresh! Pavarotti dolce

Hoewel suiker eigenlijk ECHT NIET MEER KAN zijn een heleboel suikerrijke gerechten juist trending op instagram. Van de cronut (een kruising tussen de croissant en de donut) tot freakshakes en regenboogsmoothiebowls. Misschien worden ze alleen gemaakt voor de foto en niet opgegeten?

Foodtrends 2020

Tot slot

Halverwege het afgelopen decennium, in 2015, deed ik in het artikel over trends in eten en drinken van de jaren 00 een aantal voorspellingen over wat de trends in de jaren 10 zouden worden. Niet verkeerd gezien toch?

Superfoods
Paleo
Spelt
Havermout
Glutenvrij
Ottolenghi
Raw food
Nouveau ruig
Vergeten groenten
Urban gardening

Ben ik nog een trend vergeten? Laat het me vooral weten in de reacties! In dit artikel doe ik alvast wat voorspellingen voor het komende jaar (2020)!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Wat leuk geschreven!! Goeie terugblik! Eens even denken, ik voorspel in ieder geval meer ‘nep vlees’, vegan vlees. En veel meer alcoholvrije drankjes, alles wat tot nu toe nog niet vegan is wordt ook vegan gemaakt zoals mayonaise, sladressing en er zal zelfs ook wel een vegan ei komen 😛 Maar die suikerverslaving zal ook niet helemaal weggaan.. Ben benieuwd!

  2. Leuk artikel Anne-Marie! Die foto met die freakshake is zo leuk!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*