Home » Geschiedenis van Wastora
Wastora

Geschiedenis van Wastora

Omdat ik opgegroeid ben in Zaandam in de jaren ’70 en ’80, is Wastora voor mij een begrip. Het is de winkel waar ik voor het eerst mijn ouders kwijtraakte (help), waar ik na schooltijd singletjes uit de top 40 ging luisteren en waar we hele woensdagmiddagen doorbrachten met televisiekijken of tijdschriften lezen. Maar Wastora was ook landelijk een begrip. Vandaag neem ik je mee in de geschiedenis van Wastora, een bijzondere winkel.

geschiedenis van Wastora

Wastora: WASmachines, STOfzuigers, RAdio’s

Wist je dat Wastora stond voor WASmachines, STOfzuigers en RAdio’s? De geschiedenis van Wastora begon in 1953, toen de winkel werd opgericht door de broers Cees en Klaas Molenaar. De eerste winkel, toen al gevestigd op de Westzijde in Zaandam, bestond uit 60 vierkante meter. In de jaren daarna werd de winkel meerdere keren verbouwd en uitgebouwd, tot een enorm complex van 12.000 m2. Het assortiment richtte zich in de beginperiode met name op elektronica en witgoed.

De broers hadden vooral succes met hun wasmachines van het merk Bico, voor de toen zeer lage prijs van 197,50 gulden. Het leverde hen de bijnaam Bico brothers op. In de jaren ’70 begonnen ze met de import van goedkope Japanse apparatuur en kreeg de winkel een groot aanbod aan radio’s, televisies en platenspelers. En enorm succes!

In de latere jaren kwam daar van alles bij. Meubelen, fotografie, verlichting, rijwielen en optiek en werd Wastora daarmee meer een warenhuis.

Geschiedenis van Wastora
Televisiewand

Wastora was de eerste winkel in Nederland met een enorme televisiewand. Met hele dure televisies en vaak één of twee goedkopere. Die stonden dan ook net wat minder goed afgesteld, zodat de klant geneigd was een duurdere tv te kopen. Ik heb wat woensdagmiddagen doorgebracht in Wastora. Lagen we languit op de grond, met een zak snoep of chips – naar al die televisies te kijken. We werden nooit weggestuurd, best wel gek eigenlijk.

Wastora was behoorlijk vooruitstrevend. Ik herinner me een soort kindercrèche waar ik als kind weleens een uurtje mocht spelen terwijl mijn ouders aan het winkelen waren. Op een dag, toen ik wel gewoon mee winkelen mocht, liep ik gedachteloos met een vrouw mee de roltrap op. Ze had dezelfde jas aan als mijn moeder, maar eenmaal boven kwam ik er achter dat het mijn moeder toch niet was! Paniek alom dus, maar na een oproep – “Willen de ouders van Anne-Marie naar de informatiebalie komen” – werd ik gelukkig weer snel herenigd met mijn ouders. Gek dat je zoiets nooit meer vergeet!

Geschiedenis van Wastora

AZ ‘67

Wastora werd landelijk bekend toen zij in 1972 het noodlijdende AZ ’67 overnam en daarmee ook daadwerkelijk successen boekten. Het hoogtepunt was in 1981, toen AZ landskampioen werd in de eredivisie en de KNVB beker won. Het team werd gehuldigd op het bordes van Wastora onder luid gejuich van tienduizenden Zaankanters. Ook ik was er bij! Ik hield geeneens van voetbal maar dit was zoiets groots in de Zaanstreek, dat mocht je niet missen. Volgens mij had ik zelfs een handtekening van Kees Kist…

Scene uit de film ‘Turks Fruit’

Verkeersopstoppingen, optredens en filmopnames

Langzamerhand werd Wastora een landelijke begrip. Vele bekende artiesten traden live op in de winkel op de platenafdeling. Ik zag er o.a. een optreden van Vitesse (Rosalyn was toen hun hitsingle). In 1971 werden enkele scènes van de film Turks Fruit in en rond de winkel opgenomen. Ik was toen drie, en zag de film pas vele jaren later.

Vooral op zaterdag was het soms een drukte van belang en moest de politie er aan te pas komen om de verkeersopstoppingen weer op te lossen.

Uitbreiding en overname

Eind jaren tachtig besloot Wastora om het elektronica-assortiment in Nederland uit te breiden. Er werden, onder de naam ‘Wastora Elektro’, speciaalzaken geopend in Den Helder, Haarlem, Beverwijk, Utrecht en Zwolle.

In 1992 werd Wastora overgenomen door It’s Electric en Megapool, die inmiddels ook al niet meer bestaan. Het pand in Zaandam bleef wel van de familie Molenaar en werd een soort shop-in-shop warenhuis. Na een enorme brand in 1993 werd het pand volledig verwoest en was het verhaal Wastora voorgoed verleden tijd.

Geschiedenis van Wastora: Ga je mee, naar Wastora!

Er verscheen in 1974 zelfs een promosingle, met op de A-kant het nummer ‘Retteketet AZ” en op de B-kant het nummer “Ga je mee naar Wastora”. Beide nummers werden luidkeels in het stadion gezongen! Zing je ook mee met onderstaande videoclip?

Ken jij de winkel Wastora? Had je er weleens over gehoord of ben je er zelfs een keer geweest?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

31 Comments

 1. Ik moet je stiekem bekennen dat ik nog nooit van Wastora gehoord had! Blijkbaar is het voor mij (34) na mijn tijd, maar ik kan me voorstellen dat het wat bevreemdend overkomt voor iemand die haar jeugd al chipsetend voor de televisies daarheeft doorgebracht (gaaf verhaal, trouwens!). Het is denk ik hetzelfde dat mijn neefjes en nichtjes straks niet weten wat de V&D was, zo’n icoon! Jammer dat ze verdwijnen, je wordt er haast een beetje melancholisch van… 😉

  Josephine schreef onlangs….De rol van de vrouw in de 19e eeuw
  https://www.myinnervictorian.nl/rol-van-de-vrouw-19e-eeuw/

 2. Ik kan het me nog heel goed herinneren. Als geboren en getogen Zaandamse(1965). Kocht er van alles, mijn eerste badmintonracket en andere sportspullen. Maxisingel van Michael Jackson, er was ook eens een optreden van de Kelly Family.
  Helaas ook de brand. Ik zat toen met mijn moeder en jongste zoon bij de Hema wat te drinken toen we de rookwolken zagen opstijgen. We zijn er nog heen gelopen. Treurige dag was dat. Miste de winkel nog heel lang….

 3. Wat een leuk stuk Anne Marie echt nostalgie voor ons. Je vader en moeder zijn ook nooit vergeten dat we je daar kwijt raakte de paniek verschrikkelijk. Het was een leuke winkel en de winkels rondom profiteerde er ook allemaal van.

 4. René Meinema

  Ik herinner het me zeker. Ik heb er een aantal jaren gewerkt. Platenafdeling ook als dj en afdeling kleuren tv’s en video. Mooie tijd gehad. Met veel artiesten mogen werken.

 5. Mooi verhaal. Zo staat het overigens ook op Wikipedia 🙂
  Als je het echt goed had willen doen:

  Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOfzuigers en RAdio’s), waar zij alles verkochten ‘waar een stekker aan zat’. Vestigingen aan de Zuiddijk te Zaandam en aan de Marktstraat in Wormerveer en Weert zouden volgen. Het bedrijf kreeg landelijke bekendheid door twee miljoen goedkope Bico-wasmachines te slijten. Kort daarna kon het bedrijf een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italië importeren. Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek.

  • Natuurlijk heb ik gebruik gemaakt van verschillende bronnen! Maar het verhaal zoals je net hebt gelezen is van mij.

   • Simon de Joode

    Ze gaven ook nog een AZ krant uit, ook vooruitstrevend. En inderdaad, ik ben er ook als kind verdwaald, omgeroepen en teruggevonden door mijn vader, die mij eigenlijk niet eens gemist had.

 6. dit was nog net voor mijn tijd maar mijn broer kent het wel :d leuk om te lezen zeg!!

 7. Gerard Span

  Hallo Anne-Marie,
  Ik ben 30 jaar werkzaam geweest als Audiomonteur bij Wastora. Altijd met veel plezier.Het was een echt familiebedrijf en Klaas en Cees waren “gewone”jongens hoor ,die ook meehielpen als er een een vrachtwagen gelost moest worden ! Ik heb ook de brand van heel dichtbij meegemaakt.. Was net 1 dag terug van vakantie en toen gebeurde deze catastrofe…..Mvg Gerard Span.
  ps : Je vader Frits ken ik van de Vogelwacht Zaanstreek, en hij heeft het vaak over jou ! 🙂

 8. Ans van Splunteren

  Ja, Wastora was een enorm begrip hier in Zaandam en NoordHolland. Voor de winkelstraat was het een enorme trekpleister voor het winkelende publiek. De brand was een enorme schok en een drama voor de overige winkels in de omgeving, het is ook nooit meer goed gekomen.
  Toch leuk om het weer eens te lezen hoe het was, al zolang geleden.
  Veel succes met je volgende verhalen.

 9. Koen Tesselaar

  In de mooie zomer van 1976 kochten mijn ouders bij Wastora een radio cassetterecorder en een haardroger. Ik, net 11 jaar, kocht er twee blanco Philips cassettebandjes. Zo’n winkel had ik nog nooit gezien, ik voelde mij daar een kind in een snoepwinkel. In de winkel in Alkmaar later meerdere LP’s in de uitverkoop gekocht, die nu zeer gezocht zijn.

 10. Leuk om te lezen. Mooie herinneringen voor velen. Ik (45) kom zelf uit Haarlem, maar heb nog nooit van Wastora gehoord. Zo leer ik nog eens wat.

 11. Omdat mijn vader werkte bij de Artillerie Inrichtingen in Hembrug hadden wij gehoord van de opening van een filiaal aan het Buikslotermeerplein waar ik toen een Olympus OM-1 camera kocht. Ik kan alleen de datum niet meer vinden.
  Kan het ook helemaal fout herinneren.

 12. Ineke Masker

  Goede morgen. Ik heb 5 jaar bij Wastora gewerkt maar weet niet of ik pensioen heb opgebouwd. Kunt u mij daar informatie over geven? Vr.Gr. Ineke Masker.

 13. Simon de Joode

  Ze gaven ook nog een AZ krant uit, ook vooruitstrevend. En inderdaad, ik ben er ook als kind verdwaald, omgeroepen en teruggevonden door mijn vader, die mij eigenlijk niet eens gemist had.

 14. Joshua Prins

  Mijn opa Wim Theewis was een van de 3 leden van het Bico cabaret zij toerden door het hele land met een heel decor van opgestapelde bico wasmachines en hadden daar diverse sketches en liedjes omheen gemaakt en in de pauze en na afloop verkochten de broers Molenaar de wasmachines, mijn opa zegde zijn baan bij bruynzeel er zelfs voor op. Daarna werd Wastora opgericht. Heel veel jaren later tijdens het feest tgv zijn 75e verjaardag viel, tijdens het lied “zoen me nog een keer”, gemaakt door mijn opa, en toen gezongen door het Kapiteinskoor waar ik in die tijd dirigent van was, Klaas dood neer terwijl hij met glinsterende oogjes zijn lievelingslied zong. Dit was wel een hele emotionele gebeurtenis en uiteraard was het feest meteen ten einde.

 15. john van der wal

  ik woonde toen in IJmuiden…en ging dan speciaal een dagje naar Wastora! met name al die televisies op elkaar maakte indruk!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*