Home » Scotch eggs – British & Drenthe style!

Scotch eggs – British & Drenthe style!

Net als flapjacks is ook dit een gerecht dat ik heb leren kennen tijdens onze vakantie in Zuid-Engeland.  Eieren in gehakt, ofwel Scotch eggs. Ik maakte ze klaar op twee manieren!

Scotch eggs

Scotch eggs British style

De originele versie maakte ik met worstvlees en wordt bereid in de frituurpan. Ik heb ook – tevergeefs trouwens – geprobeerd mini scotch eggs te maken met kwarteleitjes. Maar het lukte me jammer genoeg niet om de zacht gekookte ieniemienie eitjes fatsoenlijk te pellen. Als iemand nog tips heeft…graag! Ik at ze wel tijdens onze vakantie in Engeland, een heerlijke snack!

mini Scotch eggs

Vogelnestje of Drenthe style!

Peter kende het gerecht uit zijn jeugd in Drenthe, daar werd het gerecht vogelnestje genoemd. Eieren in rundergehakt, gebraden in de koekenpan. Vrijwel hetzelfde recept dus, maar toch smaakt het net even anders. En oorspronkelijk is het ei in een vogelnestje hard gekookt. Maar ik vind zachtgekookt net even wat lekkerder! Het is echt jammer dat Marks & Spencers is vertrokken uit Den Haag. Daar kon je ze kant-en-klaar kopen, met zachtgekookt ei!

Scotch egg

Scotch eggs

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 400-500 gram varkensworst (of gemengd gehakt)
  • 5 eieren
  • bloem
  • paneermeel
  • Zout, peper, nootmuskaat

Knip de worsten open en haal het vlees er uit. In het geval van gehakt: breng het gehakt op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Kook 4 eieren zacht en laat afkoelen in koud water.

Verdeel het gehakt/worstvlees in vier bolletjes. Maak het bolletje plat in de palm van je hand en leg hier het ei op. Verdeel het vlees rondom het ei en maak er een egale bal van.

Ga je bakken, bak de scotch eggs of vogelnestjes dan in ca. 10 minuten gaar in roomboter in de koekenpan.

Ga je frituren? Klop in een kommetje een ei los, en doe de paneermeel en de bloem in twee andere kommen of diepe borden.

Rol de bal eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de paneermeel. Frituur in de koekenpan op 180 graden in ca. 4-5 minuten gaar.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Oh,ik weet opeens wat er op het menu staat vanavond! 🙂

  2. Ha, wat simpel! Ik wil het altijd eten in Engeland maar doe t nooit! Ik wist niet dat je ook gek bent van Engeland! Wij ook! Wij gaan drie x per jaar altijd naar zuiden!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*