Home » Vijf highlights van Zuid-Engeland
Highlights van Zuid-Engeland: Bibury

Vijf highlights van Zuid-Engeland

In de meivakantie brachten we voor de tweede keer binnen een jaar tijd een bezoek aan Zuid-Engeland. Afgelopen zomer als onderdeel van onze rondreis door Engeland, Ierland en Schotland, en dit keer om nog wat dieper in het Engelse plattelandsleven te duiken. Dit zijn mijn vijf highlights van Zuid-Engeland!

Highlights van Zuid-Engeland: Glastonbury

Ik hartje Engeland

Ik moet zeggen dat Engeland echt mijn hart heeft gestolen. Met zijn overdaad aan natuurschoon, prachtige oude dorpjes en steden, eeuwenoude tradities, vriendelijke mensen en een heerlijke keuken. Vooral in de dorpjes in The Cotswolds krijg je een overload aan – wat ik noem – schattigheid. Alles is er klein, oud en schattig. De huisjes, de winkeltjes, de tearooms, de tuinen. Je slentert van antiekwinkeltje naar giftshop, drinkt thee met scones in de tuin van een van de vele tearooms en slentert weer verder naar de volgende curiosa winkel of kookshop.

Cotswolds

Highlights van Zuid-Engeland

Onderstaand overzicht is natuurlijk niet compleet en omvat alleen de plaatsen die ik bezocht heb en de moeite van het vermelden waard vind. Heb je nog goede tips? Laat het vooral weten in de reacties. Want dat we terug gaan is zeker!

Highlights van Zuid-Engeland: Broadway

The Cotswolds

The Cotswolds omspant maar liefst zes graafschappen maar ligt voor het grootste deel in Glouchestershire. Het glooiende heuvellandschap is bezaaid met de idyllische ‘ansichtkaartdorpjes’ en oude marktstadjes. De mooiste dorpjes zijn:

Highlights van Zuid-Engeland: Bibury

Bibury – Dit 17e eeuwse dorp, dat ook wel het mooiste dorp van Engeland wordt genoemd, stond al jaren hoog op mijn ’to visit’ lijstje. Ga er vroeg in de ochtend heen, voor de bussen met Japanners komen. Zo heb je de meeste kans op een mooie foto van Arlington Row, een straatje met 17e eeuws cottages van de plaatselijke wevers.

Bourton-on-the-water Wordt ook wel het Venetië van The Cotswolds genoemd. Mooi gelegen aan het water met prachtige natuurstenen bruggetjes maar ook erg toeristisch.

Broadway – Vlakbij Bourton-on-the-water en stiekem veel mooier. Grote hoofdstraat (Highstreet) met winkeltjes in cottages in natuursteen en oude pubs.

Chipping Camden en Chipping Norton – Chipping is oud-Engels voor marktplaats. Beide plaatjes hebben hun rijkdom te danken aan de wolhandel.

Highlights van Zuid-Engeland: Bath

Bath

Bath is – na London – de meest bezochte stad van Engeland. En dat merk je, want het is er druk, heel druk! Wil je het Romeinse badhuis bezoeken, ga dan vroeg. Er staat de hele dag een lange rij voor de entree. Er rijdt een sightseeing bus maar laat die gerust achterwege. Het centrum is prima beloopbaar en de bus rijdt eigenlijk gewoon steeds hetzelfde rondje. Een wandeling waard zijn de Pulteney Bridge, The Circus en The Royal Crescent, van de architecten John Wood junior en Senior.

Highlights van Zuid-Engeland: Cambridge

Cambridge

Cambridge is een eeuwenoude universiteitsstad waar je uren door kunt slenteren. Langs de oude en indrukwekkende colleges, door de prachtige tuinen en langs de rivier de Cam. Liever varen? Laat je dan meevoeren in een punter. De oudste en mooiste colleges zijn Trinity, Magdalen en Queen’s College.

Highlights van Zuid-Engeland: Oxford

Oxford

Ook Oxford is een universiteitsstad maar heeft weer een hele andere uitstraling als Cambridge. Hier bepalen de nauwe geplaveide straatjes en de stenen muren en poorten de sfeer. In totaal zijn er maar liefst 42 colleges verspreid over de stad. Zeker een bezoek waard zijn de (gratis!) musea. Zoals het architectonisch schitterende natuurhistorisch museum of het indrukwekkende Pitt Rivers museum in hetzelfde gebouw. Dit etnografisch museum heeft een verbijsteringwekkende en chaotische collectie waar je niet uitgekeken raakt. Ook een bezoek waard is de Bodleian Library, één van de oudste en beroemdste bibliotheken ter wereld.

Oxford Castle kun je wat mij betreft overslaan, het geld van de tour niet waard.

Highlights van Zuid-Engeland: Oxford

Somerset – The Mendips

 Glastonbury staat wel bekend als de wieg van het christendom in Engeland. Bezoek vooral de ruines van de Abdij, waar naar verluidt het graf ligt van koning Arthur en zijn vrouw Guinevere. Of beklim de Glastonbury Tor, een 158 meter hoge heuvel die wordt beschouwd als het oude legendarische eiland Avalon. Aan de voet van de heuvel ligt de Chalice Well, een bron met geneeskrachtige eigenschappen. Hier ligt – naar men zegt – ook de heilige graal verstopt. In een plaats met zoveel mythes en legendes vind je ook de meest – laten we zeggen ‘aparte’ toeristen. In het stadje, waar de geur van patchouli hangt – vind je hand- en auralezers, esorterische winkeltjes en alles wat naar flower power en de jaren 70 riekt.

Highlights van Zuid-Engeland: Wells

In Wells – het kleinste bisdom van Groot-Brittanie – vind je een enorme gotische kathedraal. Samen met het bisschoppelijk paleis en de mooie oude Vicar’s Close kun je hier wel een paar uurtjes vertoeven. Wij hadden geluk en kwamen er op marktdag (zaterdag). Vooral de kraampjes met brownies, scones, gebak, scotch eggs en pies waren erg geliefd!

Cheddar – de plaats van de beroemde kaas. En met een prachtige kloof, de Cheddar Gorge. Toch zeg ik: overslaan. Want zo toeristisch dat het pijn doet……

Ken jij nog leuke highlights van Zuid-Engeland die we de volgende keer zeker niet moeten overslaan? Heb jij weleens een wandelvakantie in Zuid-Engeland overwogen?

vijf highlights van zuid-engeland

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

 1. Graag zou ik willen weten;of het gemakkelijk is om al die mooie dorpjes te bezoeken per bus.
  Wij willen graag met de camper dit jaar naar het zuiden van Engeland gaan en dan iedere dag een ander dorp of stad bezoeken maar de camper dan gewoon op een campingplaats laten staan en dan met openbaar vervoer verder te reizen.
  Graag je ervari g of antwoord.
  Vriendelijke groet H de Bruin.

  • Ik heb hier geen ervaring mee maar hoor vaak dat reizen met het openbaar vervoer daar niet echt makkelijk is. Bussen gaan soms maar 1x per 2 uur dus het is plannen en opletten.

 2. Wij gaan in september naar Bristol voor een feest en bezoeken dan ook St Ives en Mousehole; die staan al lang op mijn verlanglijst ❤️. Castlecombe is trouwens ook zo een schaatig plaatje. I hou ool zo van Engeland ?

 3. I am Susana Carbajales, Affiliate Manager at iVisa.com. We are looking for affiliate partners in the travel category and your website seems a great fit!

  Here at iVisa we process travel visas to almost any country. By joining our affiliate program, you can earn 20% commission from all visa purchases via your personal link.

  You can just mention that the easiest way to get the visa is via our service, or you can create a dedicated content, including banners, our widget, etc…

  Don’t hesitate to contact me if you have any questions!

  Best wishes,

  Susana

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*