Homemade scones met clotted cream en jam

Homemade scones met clotted cream en jam

Toen Marks & Spencers nog in Den Haag was kocht ik ze nog wel eens kant-en-klaar: scones. Maar sinds ik weet hoe makkelijk je ze zelf kunt maken (en hoe lekker ze dan zijn) bak ik ze gewoon zelf. En helaas is Marks & Spencers ook vertrokken, wat een gemis! Maar homemade scones met clotted cream en jam zijn hier in huize Otter hét speciale ontbijt met bijvoorbeeld Pasen, Kerst, verjaardagen of soms ook gewoon omdat we er zo’n zin in hebben. Wij eten ze dus als (laat) weekendontbijt, maar je kunt ze natuurlijk ook bakken voor een traditionele high tea.

Homemade scones met clotted cream en jam

Clotted cream en jam

Traditioneel eten de Britten scones met clotted cream en jam. Nu is clotted cream hier wat lastiger te krijgen (al slaag je wel vaak bij de kaasspecialist of groothandel) maar je kunt als alternatief ook prima wat losgeklopte mascarpone serveren. Zelfgemaakte jam is het natuurlijk het allerlekkerst, maar je moet het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt! Traditioneel wordt er aardbeien- of frambozenjam geserveerd. Ook lekker erbij: lemon curd. Helemaal niet lastig om te maken, en altijd handig om een potje in de koelkast te hebben staan. Lemon curd is ook in de supermarkt verkrijgbaar

Zelf frambozenjam maken

Gemaakt in een handomdraai

Scones zijn echt zo gemaakt. Sta in het weekend een half uur eerder op dan de rest van de familie en maak ze wakker met de geur van versgebakken scones. Honderd karmapunten voor jou! Terwijl de oven een kwartiertje voorverwarmt maak jij het deeg. En in het kwartiertje dat de scones in de oven staan dek jij de tafel en doe je de jam, clotted cream en lemon curd in mooie schaaltjes.

Homemade scones met clotted cream en jam

Homemade scones met clotted cream en jam

Wat heb je nodig (ca. 15 scones)

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram koude boter
  • snufje zout
  • 1,5 dl. karnemelk
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 190 graden. Voeg de boter het zout bij het meel. Mix de boter met een mixer met deeghaken door het meel tot een kruimelige massa ontstaat. Klop het ei los en meng het door de karnemelk. Voeg dit toe aan het deeg en kneed verder met de hand tot een stevig deeg.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ca. 2 cm. dik. Steek met een glas rondjes van ongeveer 7 centimeter diagonaal uit het deeg. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Wil je de bovenkant wat steviger en glanzender hebben (ik doe dat nooit maar staat wel mooi) bestrijk deze dan met wat (karne)melk. Bak de scones in de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Recipe Name
Homemade scones met clotted cream en jam
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

5 Comments

  1. Wij eten ze ook vaak in t weekend als ontbijt! Maar ook kant en klaar. Maar mijn vriend had al wel de spullen in huis gehaald om ze zelf te maken. En nou heb ik t recept ook! Geweldig! Maar er gaat niks boven een cream tea op een picknick bank met uitzicht op zee in de UK!
    Nancy Baten recently posted…OVER 50 WEARING VINYL LEGGINGS & FANCY FRIDAY LINKUPMy Profile

    • Oh super, benieuwd hoe je het vindt. Ja lekker hè, wij zijn ook weer plannen aan het maken voor begin mei. Alleen wil ik naar de kust (Brighton) en mijn man naar de stad (London)….

  2. Ziet er heerlijk uit! 🙂 Klinkt goed zeg met lemoncurd. Lekker fris.
    Lianne recently posted…Discodip Paasei FudgeMy Profile

  3. ik heb ze nog nooit gegeten maar dat komt denk ik omdat het niet mag maar ik neem je recept mee en ga ze voor de andere maken hierzo!! het lijkt mij wel heel lekker en ja ik ga ook proeven ja!!
    Rachel recently posted…Man of the match!!My Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge