Home » Sinaasappelharten van zelfgemaakt croissantdeeg (vaderdagtip)!
sinaasappelharten

Sinaasappelharten van zelfgemaakt croissantdeeg (vaderdagtip)!

Door gastblogger Dieneke van der Waal – Vijf weken na Moederdag is het tijd voor Vaderdag. Ik heb altijd het gevoel dat er – in de commercie – een beetje meer aandacht is voor Moederdag dan voor Vaderdag. Misschien omdat we voor de vaders niet zo van de zoetsappige kadootjes en verrassingen zijn. Maar daarom mogen ze natuurlijk nog wel even helemaal in het zonnetjes gezet worden! Dus laten we Vaderdag goed beginnen met een verrassend en heel lekker en bijzonder ontbijtje. Volgens mij gaat bij bijna alle vaders een lekker vers croissantje er wel in. Maar een croissantje is natuurlijk iets te gewoon voor deze speciale dag. We maken de daarom ook blij met een ontbijtje van heerlijke sinaasappelharten van zelfgemaakt croissantdeeg.

sinaasappelharten

Sinaasappelharten

Wat heb je nodig (12 sinaasappelharten):

 • 340 gram croissantdeeg
 • beetje bloem om te bestuiven
 • 150 gram roomkaas
 • Sap en rasp van 1 sinaasappel
 • ½ theelepel vanille-aroma
 • 100 gram walnoten of pistachenoten – fijn gehakt
 • 1 ei

Natuurlijk kun je dit gerechtje van kant en klaar croissantdeeg maken ……maar als we dan toch bezig zijn is het misschien wel zo leuk om het, net als ik, te maken van zelfgemaakt croissantdeeg. Het  iets meer werk maar wel veel lekkerder en heel leuk om te doen.

sinaasappelharten

Zelfgemaakt croissantdeeg

Wat heb je nodig:

 • 500 gram bloem
 • 140 ml water
 • 140 ml koude volle melk
 • 11 gram gedroogde gist
 • 40 gram zachte roomboter
 • 55 gram suiker
 • 12 gram zout
 • 250 gram koude roomboter – voor het lamineren

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet dan het water en de melk erin, los de gist hierin op. Voeg daarna de suiker en de zachte boter toe. Strooi het zout in de bloem. Begin dan rustig met het deeg maken en meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed rustig door tot het een soepel deeg is. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van  circa 1 cm dikte. Doe het deeg in plasticfolie en leg  40 minuten in de koelkast. Snij de koude boter in 3 delen. Leg er 2 terug in de koelkast en snij één deel in dunne plakjes.

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif met bloem.Verdeel de gesneden boter over de oppervlakte van het deeg. Houd de randen vrij. Vouw het deeg in 3 delen, Voorzichtig het deeg weer opnieuw uitrollen tot een rechthoek van 2 cm dikte. Verpak het deeg in bakpapier en leg 40 minuten in de koelkast. Herhaal het uitrollen nog tweemaal en voeg iedere keer een deel van de boter (ook in smalle repen gesneden) toe. Probeer er voor te zorgen dat het deeg heel blijft en dat er geen gaten in komen. Als laatste rol je het deeg uit tot een rechthoek 1,5 cm dik.

sinaasappelharten

Sinaasappelharten van zelfgemaakt croissantdeeg

Bestuif het aanrecht (of ander werkblad) met bloem. Meng de sinaasappelrasp, 2 eetlepels sinaasappelsap en de vanille-aroma door de roomkaas. Rol 340 gram croissantdeeg uit tot een deeg lap van ong. 1 cm dikte en smeer hier het mengsel er over uit. Hou de randen vrij. Rol nu het deeg van beide kanten naar binnen toe. Er ontstaan 2 deegrollen naast elkaar. Snij met een scherp mes de deegrollen in plakken van 1,5 cm. Leg deze plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw het stukje waar de rollen elkaar raken iets naar binnen en trek de ronde onderkant iets uit, zodat er een hartvorm ontstaat.

Dek het geheel af met een theedoek of ingevet plasticfolie en laat circa 90 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C . Smeer de harten dan in met het losgeklopte ei. Bak de sinaasappelharten in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en krokant.

Leg de sinaasappelharten op een mooi bord en strooi de fijn gehakte walnoten er over. Eventueel kun je er nog wat poedersuiker over heen strooien.

Eet smakelijk en een fijne Vaderdag 😉

Meer ontbijttips?

Summary
recipe image
Recipe Name
Sinaasappelharten van zelfgemaakt croissantdeeg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

One Comment

 1. Ziet er zo lekker uit! Nog nooit zelf croissantdeeg gemaakt, maar het lijkt mij wel wat om een keer te gaan proberen. 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*