Zelf frambozenjam maken

Zo tegen het einde van de zomer zijn mijn favoriete bosvruchten op z’n lekkerst en goedkoopst. De markt ligt vol met goedkope rijpe bramen en frambozen! Ik ga dus zelf frambozenjam maken! Wil je geloven dat ik dat nog nooit eerder gedaan had? Ik kan je vast zeggen, het is super eenvoudig. En zoals altijd, smaakt zelfgemaakt het aller-, allerlekkerst.

zelf frambozenjam maken

Echt, een kind kan de was doen. Zolang je geleisuiker gebruikt kan er eigenlijk niets mis gaan. Geleisuiker is suiker waaraan pectine (plantaardig geleermiddel) en citroenzuur is toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat de jam straks voldoende ‘bindt’. Het enige klusje is het steriliseren van de jampotten. Dit gaat het handigst in de vaatwasser. Of spoel ze goed om met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek goed drogen. Zo blijft je zelfgemaakte jam gegarandeerd een hele tijd goed!

Ik heb dit keer gekozen voor de pure smaak van frambozen (het was tenslotte de eerste keer), maar je kunt ook lekkere smaakmakers toevoegen aan de jam. Denk bijvoorbeeld aan verse vanille of basilicum, anijs of munt.

Zelf frambozenjam maken

Wat heb je nodig (twee gemiddelde potten jam of meerdere kleine potjes)

  • 400 gram frambozen
  • 400 gram geleisuiker
  • sap van een halve citroen

Twee jampotten.

Doe de frambozen, het citroensap en de geleisuiker in een pan en breng al roerende aan de kook. Laat 10 minuutjes zachtjes koken. Vul de jampotjes tot aan de rand en sluit af. Draai ze om en laat ze 10 minuten op een theedoek staan om een goed vacuüm te creëren.

Ongeopend is de jam – bewaard op een koele donkere plaats – zo’n 6 maanden houdbaar. Eenmaal geopend kun je de jam het beste binnen 4 weken opeten. Smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk in de yoghurt!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf frambozenjam maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

6 Comments

  1. Zo simpel en zooooo lekker… (bijvoorbeeld op je plakje roombotercake met roomkaas).
    sunny mama recently posted…KIP IN RODE WIJN – DE BELGISCHE VARIANT VAN DE FRANSE ‘COQ AU VIN’My Profile

  2. O lekker! Ik heb hem even bewaard. Ga ik op de markt wat frambozen halen ?

  3. Ik heb het nog nooit gedaan, zelf jam maken, maar het staat hoog op mijn to do lijstje. Nu nog even tijd vinden 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge