Home » Nostalgie en eten – Eefkooktzo

Nostalgie en eten – Eefkooktzo

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Eef (30) van Eefkooktzo. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

andijvie

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Gekookte andijvie. Ik moet er nu echt niet meer aan denken maar dat vond ik volgens mijn ouders het lekkerst. Als ik mocht kiezen wat we gingen eten werd het geen patat of pannenkoeken maar gekookte andijvie. Hoewel ik nog steeds graag andijvie stamppot maak houd ik totaal niet meer van gekookte andijvie. Misschien te vaak gegeten vroeger 😉

Nostalgie en eten: zoete beertjes

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Net als jij die zakjes zoete beertjes, heerlijk! Verder zwart op wit lollies, zure matten, trekdrop, ufo’s (van snoeppapier gevuld met zure poeder) en salmiak repen.

monchoutaart640x540_2

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

MonChou taart! Nog steeds favoriet en ook één van de eerste dingen die ik me kan herinneren die ik samen met mijn moeder maakte. Toevallig maakte ik deze taart voor mijn verjaardag begin september. Verder stonden er op tafel natuurlijk chips, zoutjes en dat soort dingen maar ook augurkjes met boterhamworst, gekookte eitjes met rookvlees, blokjes kaas en ham & MonChou rolletjes. Typische hapjes uit de jaren ‘80 en ‘90 volgens mij.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Vroeger als kind eigenlijk heel erg weinig. Ik zei alleen dat ik niet van uien hield maar ik was wel dol op hutspot… 😉 Pas in de pubertijd werd ik moeilijker volgens mij qua eten. Dan kon ik echt lekker “prieken” zoals wij dat hier noemen maar ik had volgens mij niet echt iets wat ik echt, écht niet lekker vond.

Smith kaaspopcorn

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Popcorn met kaassmaak van Smiths. Soms zie ik nog wel eens popcorn met kaassmaak in de winkel maar nooit zo lekker als die van Smiths was… Vroeger woonde ik vlakbij de fabriek van Smiths. Naast de fabriek stond een groot blauw gebouw en tegen mijn ouders zei ik altijd dat ik daar zou gaan werken als ik groot was. Mijn blauwe werk! Later bleek dat gebouw gebruikt te worden voor de opslag van aardappelen 🙂

langedijker-koolschotel

 

Welk recept heb je vanuit je ouderlijke huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt? En mogen we dat recept delen?

Ik heb meerdere klassieke recepten meegenomen van huis maar de Langedijker Koolschotel, een streekgerecht uit het dorp waar ik opgegroeid ben is voor velen waarschijnlijk een onbekend gerecht. Daarom leek het mij leuk deze te vermelden. Langedijk is een dorpje in het noorden van Noord-Holland en hier wordt (of beter gezegd werd) veel kool verbouwd.

Helaas wordt dit door de jaren heen steeds minder maar nog steeds vind je er verschillende soorten kool op het land en ook de Kramer zuurkool fabriek (bekend van Krautboy) is gevestigd in Langedijk. De Langedijker Koolschotel is echt een winterse ovenschotel gemaakt van prei, aardappel, tomaat, gehakt en natuurlijk witte kool, heerlijk. Zodra het weer winter is komt deze koolschotel zeker weer op tafel!

Bedankt Eef, leuk dat we een passie voor Zoete Beertjes delen. Ik zag dat ze online nog te koop zijn, ik zal snel een paar zakjes bestellen! Over twee weken lees je hier de culinaire herinneringen van Marijke van Easydailyfood.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Blijft een leuke tag dit! Monchou taart is echt heeeerlijk. Kan er stukken van blijven eten 😛

  2. Leuk om te lezen Eef! Mon Chou was bij ons ook vaste prik op verjaardagen, ben er nog steeds gek op!

  3. Wat een tof artikel is het geworden Anne-Marie! Dank je wel 🙂 Ik ga snel eens op zoek naar die zoete beertjes, blij te horen dat ze nog te koop zijn 😀

  4. Super leuk om te lezen Eef! We zijn (bijna) even oud dus herken de borrelhapjes op tafel zeker!

  5. Heel leuk om Eva’s antwoorden te lezen. En nu ben ik heel benieuwd naar die koolschotel.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*