Home » Zelf paddenstoelen kweken met de fungi-box

Zelf paddenstoelen kweken met de fungi-box

Bij Radbag kocht ik deze zomer een zogenaamde fungi-box. Een set waarmee je zelf thuis paddenstoelen kunt kweken. Dat leek mij – als groot fan van paddenstoelen en alles ‘zelluf’ doen – wel heel erg leuk om uit te proberen! My happy kitchen deed de test!

Zelf paddenstoelen kweken

Fungi-box, wat is het?

De fungi-box bestaat uit een koker van karton met daarin een in strak plastic verpakt stuk ‘paddenstoelencultuur’. Erbij nog een klein plastic spuitflesje en een beknopte handleiding in het Duits en Engels.

De folie van de cultuur moet kruislings worden ingesneden en het ‘raampje’ in de koker worden verwijderd. Plaats de koker op een lichte plek – maar niet in direct zonlicht – en wacht tot na ca. 10-18 dagen de paddenstoelen beginnen te groeien. De paddenstoelen zijn in dit geval overigens oesterzwammen.

Wanneer de paddenstoelen zo’n 3 cm groot zijn moeten ze dagelijks worden nat gesproeid met water (met het bijgeleverde sprayflesje). Na ca. 6 dagen kunnen de paddenstoelen geoogst worden.

Fungi-box is te koop bij Radbag voor € 19,95

Fungi-box - de oogstEn, is het wat?

De koker stond gezellig op mijn aanrecht, en iedere ochtend ging ik even kijken hoe het er mee ging. Een aantal dagen gebeurde er niets maar al snel verschenen er kleine grijze bolletjes. Een soort schimmel haast, niet direct een appetijtelijk gezicht om eerlijk te zijn.

Maar de bolletjes werden echter al snel kleine paddenstoeltjes en konden vanaf toen dagelijks worden nat gesproeid. Het was zo gaaf om te zien hoe hard de paddenstoelen iedere dag groeide! En na zo’n week of twee kon ik mijn eerste oogst oesterzwammen al gaan afsnijden.

Oogst fungi-box

We hebben deze oesterzwammen gebakken in een beetje verse kruidenboter en zo opgegeten. Zelfgekweekt smaakt natuurlijk extra goed!!

Na het wegsnijden van alle resten paddenstoel is de cultuur weer strak ingepakt in folie en opgeborgen om te ‘rusten’. Over circa drie weken kan dan opnieuw worden begonnen met insnijden, groeien en sproeien. Een koker levert ongeveer drie oogsten op voordat deze is uitgeput.

Ik vind de fungi-box een aanrader! Ben je voordelig uit? Nee, drie bakjes oesterzwammen uit de supermarkt zijn stukken goedkoper. Maar je hebt een hoop lol, het proces is uitermate fascinerend en zelfgekweekt voelt en smaakt extra goed!

p.s. ik word niet gesponsord door Radbag, heb de fungi-box gewoon zelf gekocht 🙂

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

9 Comments

  1. Dit lijkt me echt leuk om te doen! Gaaf dat het ook echt zo goed werkt, je zelfgekweekte zwammetjes zien er lekker uit!

  2. Wat ziet dat er gaaf uit! Ik heb ooit eens zo’n zelfde soort box gekocht bij de bijenkorf, maar daar kwam helaas niets uit. Behalve op een gegeven moment wat fruitvliegjes 🙁

  3. Leuk artikel! Lijkt me eg leuk om te doen!

  4. Dat is zo gaaf! Ik hou van paddenstoelen en dit lijkt me echt leuk om een keer te doen 😉

  5. Dat staat vast heel gezellig op je aanrecht inderdaad. Ze zien er prachtig uit! Leuk om cadeau te geven of te krijgen. Vind je het goed als ik het plaats op mijn maandelijkse cadeautips lijst, met een linkje naar jouw recensie erbij?

  6. Ik heb het artikel geschreven en het komt op 1 oktober online.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*