Home » Sous-vide koken met de Byzoo sous vide Hippo
stoofpeertjes sous-vide

Sous-vide koken met de Byzoo sous vide Hippo

Toen mij onlangs werd gevraagd of ik een nieuw merk voor keukenapparaten van Nederlandse bodem wilde testen, was mijn aandacht meteen gewekt. Ik ben dol op alles wat nieuw is, hippe gadgets en koken. Bring it on! Het bleek te gaan om een sous-vide apparaat, de Byzoo sous-vide Hippo. Sous-vide? Qu’est-ce que c’est?

Byzoo Hippo, Byzoo, Byzoo sous-vide Hippo

Sous-vide koken

Sous-vide koken is het koken van vacuümverpakte levensmiddelen in een waterbad op een constante temperatuur. De term sous-vide is Frans voor ‘onder vacuüm’. Al helemaal ingeburgerd in de horeca, maar voor de hobbykok nog behoorlijk nieuw. En, naar het schijnt, dé manier om een perfecte ‘rare’ biefstuk of zalm te bereiden. Ik ben benieuwd! My happy kitchen testte het professionele waterbad voor sous-vide koken van Byzoo, waarmee iedereen beter en gezond kan koken.

ribeye sous-vide, Byzoo Hippo, Byzoo, Byzoo sous-vide Hippo

Biefstuk of ribeye

Voor een medium rare biefstuk of ribeye kun je me ’s nachts wakker maken. Ik eet niet vaak vlees, maar als ik het eet dan doe ik het goed. Het bakken van de perfecte steak is nog helemaal niet zo makkelijk. Bak je de biefstuk (natuurlijk in roomboter en in de koekenpan), dan is de buitenkant van de biefstuk al doorbakken voordat de binnenkant de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Bak je de biefstuk echter te kort, dan is de binnenkant koud en niet gaar.

 Byzoo lost dit probleem voor je op. Je krijgt bij de sous-vide Hippo ook een vacuümapparaat geleverd. Hiermee kun je alle etenswaren vacuüm verpakken alvorens je ermee gaat koken. In dit geval leg je de biefstuk vacuüm verpakt in de bak met water, waarvan je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig kunt bepalen.

Stel de perfecte kerntemperatuur in (in het geval van een medium rare biefstuk is dat 56 graden) en laat het apparaat zijn werk doen. Vlak voor het serveren verwijder je de vacuümzak en bak je de biefstuk even kort aan beide kanten aan in een hete (grill)pan. En voilà: de perfecte biefstuk die zowel aan de binnen- als aan de buitenkant gelijkmatig gaar en warm is.

vacuum-apparaat

Veilig, makkelijk en simpel

Doordat je controle hebt over de temperatuur van het water, weet je zeker dat het vlees altijd gaar is. Ideaal bijvoorbeeld voor kipfilet. Doordat de ingrediënten vacuüm zijn verpakt, blijven alle smaken, aroma’s en het vocht behouden. Groente bereid in de sous-vide smaakt dan ook fantastisch en de vitamines blijven beter behouden. Bovendien is sous-vide koken kinderlijk eenvoudig. Verpakken, garen, eventueel afbakken en serveren. Je kunt het vlees vanuit de sous-vide Hippo ook nog even op de barbecue leggen.

Stoofpeertjes sous-vide,Byzoo Hippo, Byzoo, Byzoo sous-vide Hippo

Ribeye en stoofperenrecept

Ik gebruikte de Byzoo sous-vide Hippo om er een heerlijke ribeye en gestoofde peertjes in klaar te maken. De ribeye heb ik op smaak gebracht met peper en zout en in de vacuümzak gedaan. Na zo’n 45 minuten op 56 graden in de Hippo heb ik hem uit de zak verwijderd en nog even kort aan beide zijdes bruin gebakken. That’s it!

Voor de stoofperen gebruikte ik vier grote Gieser Wilderman peren. Ik verwijderde de schil en de klokhuizen. Als laatste halveerde ik alle peren. Ik verdeelde de peren over twee zakken. Voor de marinade mengde ik 100 ml port met twee eetlepels suiker, twee kaneelstokjes en twee kruidnagels. Ook dit verdeelde ik over de twee zakken en vervolgens trok ik ze vacuüm. Dat was nog even een gedoetje trouwens met vloeistof in de zak, maar oefening baart kunst.

Ik kookte de stoofpeertjes in de Byzoo sous-vide op 82 graden in ongeveer anderhalf uur gaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de grootte en de dikte van de peertjes. Je kunt tussendoor even voelen of de peertjes zacht zijn en bij lichte druk meegeven. Tot slot serveerde ik ze met de warme saus en een bolletje (slagroom)ijs.

Het 64 graden ei

Ik heb de smaak te pakken! Voor een volgende keer heb ik mijn zinnen gezet op een gerecht met zalm, groente en het zogenaamde 64 graden ei. Dat laatste schijnt een echt ‘culi–dingetje’ te zijn en een heel bijzondere smaak en mondgevoel op te leveren. Wordt vervolgd dus.

Handige wetenswaardigheden

Voor meer informatie over de sous-vide Hippo van Byzoo kun je hun website bekijken. En hieronder vertel ik je graag welke temperaturen je kunt aanhouden voor diverse etenswaren die je sous-vide wilt bereiden.

Voor vlees kun je het beste deze temperaturen hanteren:

  • Rare 49 graden
  • Medium rare 56 graden
  • Medium well 65 graden
  • Well done 71 graden

De temperatuur voor groenten: 85 – 87 graden

En de temperatuur voor vis:

  • Rare 47 graden
  • Medium rare 52 graden
  • Medium 60 graden

Was jij al bekend met deze manier van koken en welke sous-vide recepten zou je willen terugzien op mijn blog?

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Byzoo Hippo. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

  1. Wat een handig apparaat Anne Marie,ik had er nog nooit van gehoord. Ik vind biefstuk ook altijd het moeilijkste vlees om het zo lekker als in een restaurant te krijgen. Wat word het tegenwoordig allemaal gemakkelijk gemaakt voor de doorsnee thuiskok.

  2. Karin van Dam

    Lijkt me geweldig en weer zo leuk geschreven ik proef het vlees al bijna

  3. Leuk he, sous-vide koken. Heb zelf de Anova en zou hem niet meer kwijt willen. Ei is inderdaad een aanrader. Ook saté moet je er echt eens mee maken, wordt botermals 🙂

  4. Vooral vis lijkt me lekker zo. Gezond! Wat leuk dat je mocht testen!

  5. Annelies Peters

    Hallo Annemarie, heb je inmiddels al meer gerechten in de sous vide van Byzoo gemaakt? Ik ben me aan het oriënteren om een sous vide aan te schaffen en ben benieuwd naar jou ervaringen.
    Hartelijke groet,
    Annelies Peters.

    • Hoi Annelies. Ja, ik heb inmiddels ook zalm, asperges en gepocheerd ei gemaakt. Ik ben heel tevreden over het apparaat, al gebruik ik ‘m niet heel vaak. Ik blijf het vooral perfect vinden als ik bij etentjes mooi rood vlees wil serveren.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*