Home » Trends in eten en drinken – de jaren 80

Trends in eten en drinken – de jaren 80

Dit is deel 2 uit de serie over eten en drinken in de afgelopen decennia. In deze aflevering de trends in eten en drinken – de jaren 80.

Buckler bier

De warme maaltijd

Het aantal eenpersoons huishoudens stijgt. En daarmee de behoefte aan makkelijk te bereiden eenpersoons maaltijden. De grootschalige introductie van de magnetron halverwege de jaren 80 zorgt er voor dat opwarmen snel en makkelijk gaat. En dus verschijnen er steeds meer kant-en-klare (magnetron)maaltijden op de markt (Struik, Maggi magnetronmenu). Mag ik Maggi magnetron menu van u?

We leerden ook steeds meer buitenlandse eetculturen kennen. Knorr springt in op de vraag naar zowel buitenlands eten als gemak en brengt in 1982 het eerste Wereldgerecht op de markt. De lasagna bolognese is vandaag de dag nog steeds hun succesnummer.

Het nieuwe fruit dat eind jaren 70 zijn weg naar Nederland vond (kiwi, lychee!) levert ‘nieuwe’ gerechten in onze keukens op als schol met kiwi (de beroemde schol Picasso) en kip met ananas.

Dol op sausjes zijn we nog steeds, maar we willen niet meer knoeien met zakjes poeder en mayo. Maak plaats voor de sauzen van Calvé in glazen flessen. “Zoveel smaken op een rij, uw smaak is er zeker bij!”.

En toe? Mona breidde haar assortiment aan puddingen uit met bavarois. Zo lekker, ik herinner me die cappuccino bavarois nog goed!
En Domo vla natuurlijk, in die makkelijke pakken…. “Oehoe, ahaa, we maken domo vla. Oehoe, ahaa, hopjes, vanille en chocola”. Zing je mee?

 

 

Nieuw & trendy

Gelatine was hot, van gelatinepudding en bavarois tot kaasmousse en terrines. Ook lagen er in de schappen andere soorten pasta dan macaroni en spaghetti. Vlindertjes, wokkeltjes, het werd nog gezellig aan tafel.

Met de grootschalige introductie van aspartaam als zoetstof kwamen er halverwege de jaren 80 veel light producten op de markt. Light chips, light frisdrank, light yoghurt. Vanaf nu kon iedereen op gewicht komen zonder te moeten afzien. Dus bestelde je nog maar een hamburger bij je Coca-Cola light…. Er verschenen de meest vreemde light varianten: zelfs van pindakaas, chips en roomkaas.

Uit eten

Uit eten gaan werd – met de komst van Griekse, Mexicaanse en Balkan restaurants – steeds meer een culinair avontuur. Eindelijk kon je de smaak van de vakantie thuis voortzetten!

In 1988 bouwde de Chinese ondernemer Dave Wong voor 30 miljoen het Oriëntal Palace in Breukelen. In het Groene Hart verrees een vijftien meter hoog gebouw in rood, groen en goudgeel, met draken op de muren en een dak met duizenden uit China geïmporteerde dakpannen. Alleen voor de happy few, want zowel de kamers als de loempia’s waren onbetaalbaar. Na 3 maanden was het hotel/restaurant failliet. Het werd daarna overgenomen door Van der Valk. Iedere Nederlander wilde wel een kijkje nemen in dit curieuze gebouw dus stonden in de begindagen de auto’s soms geparkeerd op de vluchtstrook van de A2.

Een avondje stappen was in de jaren 80 niet compleet zonder te eindigen bij de shoarmazaak. Een broodje shoarma (in zo’n houten schaaltje) met ladingen knoflooksaus. Die smaak en adem als je de volgende ochtend wakker werd is het enige wat ik definitief zou willen vergeten van dit decennium…..

Door de opkomst van de nouvelle cuisine kon culinair Nederland ook in eigen land ‘fatsoenlijk’ uit eten. Er werd verser en lichter gekookt en gerechten werden mooi opgemaakt. Al lag er soms wel heel weinig op dat prachtige bord. Ober: “Hoe vond u de biefstuk mijnheer?” Klant: “Achter het slablaadje”.

Drinken en hapjes

In 1984 werd Coca Cola light geïntroduceerd in Nederland. En in 1988 het eerste alcoholvrije biertje. Letterlijk op het randje van de jaren 80 (tijdens de oudejaarsconference 1989 van Youp van ’t Heck) begon tevens de ondergang van Buckler, het eerste alcohol vrije biertje van Heineken.

We dronken Taxi, Tjolk, Punica en 3-es cola. En aten buggles chips met kaas uit een tube, toastjes met Paturain of Boursin en borrelnootjes.

Zoetigheden

In de jaren 80 was veel snoep hetzelfde als nu maar heette het anders: Raider (nu Twix), Bonitos en Treets (nu M&M’s zonder en met pinda), 3 musketiers (vergelijkbaar nu met Curly Wurly). En we propten ons vol met kleurstoffen en suiker (ADHD bestond nog niet….) met snoep als Dummies, vliegende schotels, snoepschelpen en –lippenstiften. En knettersnoep!

Onze eerste kwarktaarten maakten we uit een pak van Baukje (nu Dr. Oetker).
En we kauwden onze kaken lam op Bubblicious (mega bellen!) en Ben Bits (kaneelsmaak!).

We aten – net als in de 70’er jaren – ijs van het Mexicaantje met de oranje hoed, Caraco ijs. Geweldig goed! Dit Nederlandse ijsmerk hield in 1996 op te bestaan.

Wat zijn jouw culinaire herinneringen aan de bruisende jaren 80?

In deze serie verschenen ook de jaren 60jaren 70, de jaren 90 , jaren 00 en de jaren 10

trends in eten en drinken van de jaren 80

16 Comments

 1. Deze serie vind ik echt zó leuk! De jaren '80 nog niet heel bewust meegemaakt maar herken toch wel een aantal dingen, super leuk 😀

 2. Nog even geduld voor de jaren 90, en de jaren 00 heb ik ook bijna af!

 3. kimberley van Beek

  Ben benieuwd naar de jaren 90 serie haha!

 4. Zo grappig om te lezen. Mijn buurman was tandarts en had als snoep alleen ben bits thuis. Ik kan me die dropsmaak nog zo goed herinneren.

 5. Wat een ontzettend leuk stukje is het geworden, leuk ook met die bijbehorende reclamefilmpjes. Mijn complimenten! 🙂

 6. Ja voor zo'n jonge blom als jij valt er nog niet zo veel te herkennen nu 🙂

 7. Ja, die drop- en die kaneelsmaak, die herinner ik mij ook heel goed. Lekker kauwgom was het!

 8. Dank je lieve zus! En jij ook bedankt voor het meedenken!

 9. Zo een leuk idee om de trends van de jaren '80 te schetsen! 😀
  Spijtig genoeg net van voor mijn tijd maar dat maakt het zeker niet minder interessant om te lezen!

 10. Dank je Elien! Houd de site in de gaten voor de jaren 90!

 11. is de serie van de jaren 90 af?

 12. Wat leuk dit! Deels herkenbaar, deels ook helemaal niet :).

 13. Hallo Anne-Marie! Ik zie veel overeenkomsten tussen dit artikel en het stuk op Thuisbezorgd: https://www.thuisbezorgd.nl/blog/foodtrends-jaren-80/ – is dat nou toeval of helemaal niet? Heeft iemand bij Thuisbezorgd vrolijk jouw verhaal over zitten typen?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*