Home » Dulce de leche (caramel) maken!

Dulce de leche (caramel) maken!

Het blijft een wonderbaarlijk fenomeen hoe een simpel blikje gezoete gecondenseerde melk na een aantal uurtjes koken verandert in een blik vol likkebaardend lekkere dikke karamel. Nooit geprobeerd? Zeker doen. Al is het maar om het wonder te mogen aanschouwen! En dulce de leche – zoals deze karamelpasta officieel heet – kun je daarna heerlijk verwerken in gebak, op brood, ijs, noem maar op!

dulce de leche

Dulce de  leche

Dulce de leche (Spaans voor zoet van melk) is vooral bekend en geliefd in Zuid-Amerika. Het is heel eenvoudig te maken, het kost alleen wat tijd. Je koopt zoete gecondenseerde melk gewoon in de supermarkt, voor zo’n € 1,25 per blikje. Het ligt meestal bij de Oosterse ingrediënten, naast de blikjes kokosmelk!

Zoete gecondenseerde melk
 

Het proces is super simpel, je hebt alleen maar geduld nodig. Haal de wikkel van het blikje, leg het ongeopende blikje in een pan met ruim kokend water. Zorg dat het blikje onder water blijft, vul zo nodig (kokend) water bij. Laat 3 uur zachtjes koken. Laat daarna het water geheel afkoelen.

Zoete gecondenseerde melk koken

 

Wanneer je het blikje vervolgens opent is de gecondenseerde melk dik en mooi karamelbruin: dulce de leche . De caramel blijft ongeopend altijd goed, dus kook er gewoon meteen 2 of 3!

Wat maak je met dulce de leche?

Wat kun je er allemaal mee? Behalve zo uit het blikje lepelen bedoel je?

banoffee taartjes

Smeer het op brood (een soort bebogeen), tussen twee koekjes, op cake, over ijs. Of maak er bijvoorbeeld millionaire’s shortbread van, een soort ‘twix-taart’. De stap om caramel te maken kun je dan in dit recept achterwege laten. Of maak deze leuke banoffee taartjes.

6 Comments

  1. Heerlijk! Dulce de Leche, yum! Vorige week nog Salted Millionaires Shortbread mee gemaakt. Zó lekker deze karamel 🙂

  2. Twee zielen één gedachte lijkt het wel! Heerlijk die shortbread he!

  3. Ziet er lekker uit. Heb het nog nooit geprobeerd.

  4. Zeker een keertje doen! Met een goede bak slagroomijs uit de supermarkt erbij maak je indruk op al je vrienden!

  5. Robert van den Bos

    Even een kleine correctie: Dulce de leche is beslist geen Portugees, het is Spaans. (Dulce in het Portugees luidt Doce en leche luidt leite)

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*