Ik mocht onlangs een zogenaamde Solidaridad box ontvangen. Deze box inspireerde mij tot het maken van deze heerlijke en eenvoudige banoffee taartjes.
Solidaridad
Solidaridad werkt aan verduurzaming in 40 landen in 13 productieketens. Van suiker tot thee en van palmolie tot cacao. Zij komen in actie voor een wereld waarin alles wordt gemaakt en gekocht in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Als we allemaal solidair zijn, komt niemand te kort. En smaakt alles niet beter als je weet dat de makers er ook beter van worden?
BitterSweet
Solidaridad is de campagne ‘BitterSweet’ gestart, met als doel om zoveel mogelijk mensen aan het denken te zetten over de verhalen achter populaire producten als koffie, thee, banaan en chocolade. In samenwerking met Circl zijn vier heerlijke desserts ontwikkeld, die staan in het gratis te bestellen online magazine Hierin staan ook tips om eerlijkere keuzes te maken en zie je welke merken en keurmerken écht rekening houden met de positie van boeren en eerlijke productie.
Banoffee
Banoffee is een samentrekking van banana en toffee. De banoffee taart is een Britse desserttaart gemaakt van bananen, room en een dikke karamelsaus. Die laatste maak je eenvoudig door een blikje zoete gecondenseerde melk vier uur te koken. Het resultaat is een dikke caramel pasta, de zogenaamde dulce de leche. Ik gebruikte de handige kant-en-klare gebaksbodems van Jos Poell. Zo heb je in een mum van tijd (die caramel pasta kun je al dagen eerder maken!) heerlijke taartjes op tafel staan!
Banoffee taartjes
Wat heb je nodig (6 taartjes)
Ingrediënten
- 1 blikje zoete gecondenseerde melk
- 2 bananen
- 200 ml slagroom
- zakje vanille suiker
- zakje klopfix
- stukje chocolade
- Gebaksbodems
Maak van de zoete gecondenseerde melk een caramel pasta (zie dit recept voor dulce de leche voor de uitgebreide beschrijving). Laat volledig afkoelen.
Vul de gebaksbodems met een flinke eetlepel van de caramel pasta. Snijd de banaan in plakjes en verdeel die over de caramel. Klop 200 ml slagroom stijf met de vanillesuiker en klopfix. Spuit mooie toeven op de gebakjes. Bestrooi met wat geraspte chocolade.
Tip 1: Wil je het nog makkelijker? Gebruik dan kant-en-klare slagroom uit een spuitbus
Tip 2: Vegan? Er is ook zoete gecondenseerde kokosmelk verkrijgbaar en plantaardige slagroom.
Tip 3: Kook gerust meerdere blikjes tegelijk. Ongeopend kun je de caramel pasta maanden bewaren. Geopend is het nog ongeveer een week goed in de koelkast.