Home » Zaans op je bord bij JP 1886
JP's favourites bij JP 1886

Zaans op je bord bij JP 1886

Hoewel ik al weer bijna 30 jaar in Den Haag woon, blijf ik mijn ‘roots’ trouw. Ik ben een geboren Zaanse, en trots op de Zaanstreek! Vooral als foodie zijnde, de Zaanstreek is van oudsher immers dé streek van (smaak)makers! In november serveren restaurants in de streek speciale gerechten onder het motto ‘Zaans op je bord’. Ik nam alvast de proef op de som bij restaurant JP 1886!

Oude Verkade fabriek

Zaanstreek

De Zaanstreek ligt in Noord-Holland. De plaatsen die tot de Zaanstreek behoren zijn Assendelft, Jisp, Koog aan de Zaan, Krommenie, Markenbinnen, Oostknollendam, Oostzaan, Westknollendam, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. Ik ben zelf geboren in Westzaan en heb tot mijn 24e gewoond in Zaandam. Vanuit mijn slaapkamer keek ik op het toenmalige hoofdkantoor van Albert Heijn, de bekendste Zaanse grootgrutter!

geschiedenis van honig

(Smaak)makers

Zeg je de Zaanstreek, dan zeg je natuurlijk chocolade. Het is het historische hart van de cacao-industrie. Maar natuurlijk ook Zaanse mayonaise (lieveling!), Zaanse mosterd en bekende merken als Lassie, Honig en Verkade. Over Honig en Verkade schreef ik al eerder een uitgebreid geschiedenisartikel. Iedereen die uit Zaandam komt herkent wel de typische geur van de Verkade fabriek. Mijn ouders wonen er tegenover. En in de oude Verkade Fabriek zijn wij gaan lunchen, bij JP 1886.

JP1886

JP 1886

Hoe Zaans wil je het hebben? Beneden in de oude chocoladefabriek van Verkade aan de Zaan kun je eten bij JP 1886. Een hippe hotspot met eerbied voor de historie van het pand en een heerlijk terras aan de rivier de Zaan. Het restaurant staat bekend om de favorieten van de kok, JP’s Favourites genaamd: mooi opgemaakte gerechtjes, die samen een lunch, diner of voorgerecht kunnen vormen. Er is keuze uit 15 koude en warme gerechten. Voor Zaans op je bord ontwikkelde de kok twee speciale favourites:

Zaanse zalm ceviche bij JP 1886

Zaanse zalm ceviche

Zaanse Jalapeño Sambal / Zaanse mosterd meringue / Zaans bierschuim / avocado crème / radijs / zoetzure komkommer

Zaanse chocolade bij JP 1886

Zaanse Chocolade

Chocolade brownie / chocolade ijs / witte chocolade panna cotta / gel van chocola / witte chocoladepoeder (allemaal gemaakt van Zaanse chocolade van Verkade)

JP's favourites bij JP 1886

JP’s favourites van JP 1886

In de maand november krijg je bij iedere favourite en een extra bordje van de kok. Samen met mijn lieve ouders probeerde ik er maar liefst 9 verschillende. Iemand moet het doen hè. En wat hebben we genoten. Van de zalm ceviche, de romige burrata, de sucade met foie gras en truffel en de pompoen ravioli met bitterkoekjes en salieboter. Unieke smaakcombinaties op steeds weer een prachtig opgemaakt bordje. Voor iemand die altijd keuzestress heeft wanneer ze uit eten gaat is dit IDEAAL! Heel veel bestellen en delen, hoe gezellig en lekker wil je het hebben? Ik zal hier zeker nog vaker terugkomen, en mijn ouders al helemaal! Ook de bediening is zo vriendelijk, echt een warm (Zaans) bad!

JP 1886

Zaans.nl

Op de website van Zaans.nl vind je een overzicht van alle deelnemende restaurants. Maar ook een heleboel tips om de mooie Zaanstreek te ontdekken. 

Ik ben uitgenodigd om in dit restaurant te komen eten. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Karin van Dam

    Wat leuk om te lezen weer. Tot nu toe kende ik alleen de Zaanse Mayonaise. Die ik persoonlijk de allerlekkerste vind.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*