Home » Nostalgie en eten – Easydailyfood

Nostalgie en eten – Easydailyfood

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Marijke (31) van Easydailyfood. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Mijn moeder kookte eigenlijk altijd en maakte dan Hollandse kost en af en toe pasta. Mijn vader kookte meestal op zondag en dat aten wij iets ‘specialer’ eten. Mijn vader maakte dan wel eens gepofte aardappelen met een heel lekker sausje erin. Zo lekker. Het liefst met aardappelschijfjes uit de frituur. Ja, dat was toch echt mijn favoriete maaltijd vroeger!

Nostalgie en eten -groene kikker snoep

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Ik kocht dan altijd veel verschillende snoepjes. Je kon bij de bezinepomp vlakbij ons huis altijd uit verschillende bakjes snoep kiezen, alles koste dan bijvoorbeeld 5 cent of 10 cent. Mijn favoriet waren de groene kikkertjes!

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Mijn favoriete taart is Oranjekoek. Zo ontzettend lekker dat was vroeger al mijn favoriete taart. Nog steeds koop ik het liefst oranjekoek als ik jarig ben. Qua hapjes was ik altijd gek op toastjes met kruidenboter en de ouderwetse augurk in boterhamworst, jammm! 

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Ik was vroeger niet de beste eter. Nu ik erover nadenk was dit best wel sneu voor mijn moeder natuurlijk. Heel vaak zei ik tijdens het eten ‘hoe vies ik het vond’. Als mijn dochtertje dat nu zou doen zou ik dat niet echt kunnen waarderen haha. Wij aten vroeger eigenlijk altijd Hollandse kost, en dat is echt niet mijn favoriete eten. Maar wat ik echt echt echt niet lekker vond (en nog steeds niet te eten vind) is rijst. Zo vies.

 Jumbo blocs

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Vroeger kocht mijn moeder wel eens een bepaald soort ijs. Dat ijs zat verpakt in een langwerpige rol. Dat was vanille ijs waar je dan ronde koekjes bij kon kopen die je erom heen moest doen. Dan had je een soort vanille ijs sandwich. Zo lekker. Maar dit is tot mijn verbazing nog steeds te koop want ik zag het deze week liggen in de vriezer van de jumbo (ze lijken een beetje op de ijsjes op de foto). Verder kan ik niks bedenken van vroeger wat er niet meer is.

 witlofsalade

Welk recept heb je vanuit je ouderlijke huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt? En mogen we dat recept delen?

Mijn moeder maakte vroeger de allerlekkerste witlof salade. Iedereen die geen witlof lust is gegarandeerd witlof-fan met dit recept!

Voor 4 personen als bijgerecht

  • 3 stronken witlof
  • 1 zoete appel
  • Walnoten
  • Olijfolie, azijn, mosterd, suiker, peper

Snij de witlof doormidden en haal de harde kern eruit. Snij de witlof in kleine blokjes en doe in een grote kom. Snij de appel ook in de blokjes en doe erbij. Maak de dressing door de olijfolie, azijn mosterd, suiker en peper te mengen. Er zijn geen vaste verhoudingen, het gaat om je eigen smaak. Om een voorbeeld te geven; 2 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel azijn, 2 theelepel mosterd, 2 theelepel suiker en een beetje peper. Doe de dressing door de witlof salade en strooi er walnoten overheen.

Super lekker en simpel!

Bedankt Marijke, ontzettend leuk om op deze manier een kijkje te nemen in jouw culinaire jeugd! En die witlofsalade ga ik – zeker omdat ik dus geen witlof lust – binnenkort een keer maken!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Leuk om te lezen Marijke en Anne-Marie. Voor mij niet zo herkenbaar dit keer, want wij aten thuis echt anders, maar desondanks niet minder leuk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*