Home » Vijgenjam maken
Vijgenjam maken

Vijgenjam maken

Ik ben dol op verse vijgen. Het seizoen loopt van augustus t/m oktober, al zijn ze tegenwoordig wel het hele jaar verkrijgbaar. In het seizoen zijn de vijgen op z’n lekkerst. Dus maak ik dan graag een potje vijgenjam, zodat ik er nog langer plezier van kan hebben!

vijgenjam maken

Vijgenjam of vijgenconfituur

Vijgenjam (of vijgenconfituur) is – naast op een broodje – ook heerlijk bij een kaasplankje of op een bruschetta met geitenkaas. Je kunt als je dat wilt ook nog smaakmakers aan de jam toevoegen, zoals wat verse gember of wat kaneel. Ik laat de smaak van de vijgen liever puur. Je hoeft de vijgen niet te schillen! De meeste vezels zitten juist in de schil en als de vijg goed rijp is kun je deze met schil en al opeten. 

Uitkoken of in de vaatwasser

Wanneer je je jampotje of weckpotjes uitkookt of even laat draaien in de vaatwasser op het heetste programma, dan zijn de potten steriel en kun je de jam met een gerust hart een jaar bewaren. Gewoon buiten de koelkast, of -indien geopend – in de koelkast.

Vijgenboom

Doe de proef

Vijgenjam maken is eigenlijk ontzettend makkelijk. Je kunt eenvoudig testen of je jam dik genoeg is (hij stijft bij het afkoelen nog iets op). Schep wat jam op een lepel en trek er met je vinger een streep door. Vloeit de jam niet meer terug? Dan is deze klaar! De smaak te pakken? Maak dan ook eens ananasjam of frambozenjam!

Vijgenjam maken

Vijgenjam maken

Wat heb je nodig (een grote pot of twee kleinere):

Ingrediënten

  • 300 gram verse vijgen (ca. 5-6 stuks)
  • 200 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Extra nodig: staafmixer, jam- of weckpotjes

Verwijder het harde steeltje en snijd de vijgen in stukjes. Doe samen met de suiker en het citroensap in de pan en breng al roerende op een middelhoog vuur aan de kook. Laat op een laag vuurtje ca. 5 minuten doorkoken. Maak fijn met de staafmixer. Dat laatste hoeft niet persé, je kunt de jam ook wat grover houden.

Giet in een pot en sluit af.

Bewaar het recept voor vijgenjam op Pinterest:

Vijgenjam maken

Summary
recipe image
Recipe Name
vijgenjam maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*