Ik ben dol op verse vijgen! En jaloers op al die mensen met vijgenbomen in de tuin die ze zo kunnen plukken en opeten uit het vuistje. Verse vijgen kun je gewoon eten met schil en al, en je kunt ze natuurlijk gebruiken in gerechten. Zoals de bruschetta’s met geitenkaas en vijgen die ik eerder plaatste. Of in deze pannacotta met vijgen en salted caramel. Een lust voor het oog én de mond.
Caramelz
Salted caramel, of gewoon op z’n Hollands gezouten karamel kun je prima zelf maken. Maar heb je daar geen zin, probeer dan zeker eens de potjes van Caramelz. Verkrijgbaar in allerlei smaken en zo lekker, dat ik moet uitkijken niet een heel potje leeg te lepelen…
Voor een extra ‘crunch’ voeg ik aan de pannacotta met vijgen en salted caramel ook nog wat granola toe. Die kun je wederom zelf maken of je gebruikt gewoon kant en klare granola of cruesli.
Panna cotta
Panna cotta betekent letterlijk gekookte room in het Italiaans. Het is een heel eenvoudig dessert waarmee je allerlei kanten mee uit kunt qua smaken of decoratie. Zo maakte ik al eens een pannacotta met eetbare viooltjes en een tropische variant met kokos en ananas.
In het recept wordt een vanillestokje gebruikt. Nu is vanille op het moment heel erg zeldzaam en duur. Heb je geen vanillestokje? Vervang dan 20 gram van de suiker door drie zakjes vanillesuiker.
Pannacotta met vijgen en salted caramel
Wat heb je nodig (4 personen):
- 500 ml slagroom
- 4 blaadjes witte gelatine
- 1 vanillestokjes
- 70 gram suiker
- 2 verse vijgen
- Klein handje granola of cruesli
- Gezouten karamel (zelfgemaakt of een potje Caramelz)
4 weckpotjes of mooie schaaltjes
Doe de slagroom in een pannetje en verwarm rustig tot rond het kookpunt (niet laten koken dus!). Het vanillestokje in de lengte opensnijden en het merg er uit schrapen met een mes. Doe merg en stokje zelf bij de slagroom. Voeg de suiker toe en blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Laat de panna cotta nog 10 minuten zachtjes verwarmen op een laag pitje. Verwijder het vanillestokje.
Laat ondertussen de gelatine 5 minuten weken in koud water. Knijp het water uit de gelatine en doe dat bij de warme slagroom. Blijf roeren tot de gelatine helemaal opgelost is.